Εισηγήσεις για να τεθεί το ΔΝΤ εκτός του ελληνικού προγράμματος δέχεται ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόλαντ Τραμπ.
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται σε ανάλυση της HSBC για την Ελλάδα, ρύθμιση που κατέθεσε Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής στο Κογκρέσο ζητά από την κυβέρνηση Τραμπ να αντιταχθεί σε περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση.
«Δεδομένου ότι για επτά χρόνια το ΔΝΤ έχει χρησιμοποιηθεί για να προστατέψει αξιωματούχους της ευρωζώνης από τους ψηφοφόρους τους, το οποίο έχει βλάψει τη φήμη του Ταμείου, έχει παρατείνει τη δυστυχία της Ελλάδας και έχει αναβάλει τις δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης», όπως αναφέρεται στην αιτιoλογική έκθεση.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της HSBC, το ΔΝΤ δεν έχει προσφέρει δάνειο στην Ελλάδα από το Σεπτέμβριο του 2014 και δεν έχει λόγο να εμπλακεί στο ελληνικό πρόγραμμα πέρα από το να ικανοποιήσει χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, που έχουν ξεκαθαρίσει ότι χωρίς το ΔΝΤ το τρέχον πρόγραμμα δεν έχει ισχύ.
Ως εκ τούτου, αν η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ ασκήσει πιέσεις για μια σκληρή στάση του ΔΝΤ, τα ρίσκα για μια νέα ελληνική κρίση αυξάνονται σημαντικά, δεδομένου ότι η γερμανική κυβέρνηση δύσκολα θα αλλάξει στάση ενόψει των δύσκολων εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου, καταλήγει η ανάλυση της HSBC.
Η καθυστέρηση φέρνει προβλήματα
Η παρατεταμένη καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή στην ελληνική οικονομία, υποστηρίζουν αναλυτές της HSBC.
Όπως επισημαίνουν, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2016, καταγράφηκαν εκ νέου εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες, ενώ το δημοσιονομικό πλεόνασμα τους πρώτους μήνες του 2017 είναι μικρότερο από αυτό της αντίστοιχης περιόδου την προηγούμενη χρονιά.
Οι ίδιοι τονίζουν πως παραμένουν αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει σύντομα μια συμφωνία, αν και πιθανότατα όχι ως το επόμενο Eurogroup στις 7 Απριλίου.
«Με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται πίσω από την Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις κατά περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες, βλέπουμε λίγα κίνητρα για το κόμμα να πυροδοτήσει πρόωρες εκλογές. Αντίθετα, μια ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα σήμαινε μια φρέσκια ένεση ρευστού που θα βοηθούσε να τονωθεί η ανάπτυξη και να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία» αναφέρεται στην έκθεση με ημερομηνία 20 Μαρτίου.
«Αυτό θα μπορούσε να ξεκλειδώσει την πρόσβαση στο QE της ΕΚΤ για την Ελλάδα, αν και αυτό θα μπορούσε να περιμένει ως το καλοκαίρι λόγω των παρατεταμένων καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις, κάτι που μειώνει τα περιθώρια για αγορές από την ΕΚΤ» επισημαίνεται.
Η HSBC προειδοποιεί ωστόσο, πως περαιτέρω παράταση των διαπραγματεύσεων μπορεί να οδηγήσει πολύ κοντά στην διορία του Ιουλίου, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει 7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ και σε ιδιώτες πιστωτές.
«Συγκεκριμένα, βλέπουμε την ανάγκη για συμμετοχή του ΔΝΤ ως λόγο για να ανησυχεί κανείς, καθώς πιστεύουμε ότι έχει λίγα κίνητρα για να το κάνει» σημειώνουν οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας.