Στην αποκάλυψη-βόμβα ότι το ΔΝΤ ζητάει να δεσμευτεί και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα για τα μέτρα μετά το 2019 προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.
Όπως ανέφερε από τις Βρυξέλλες το ΔΝΤ ζητάει να δεσμευθεί και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα σε σχέση με το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα αφορά την περίοδο μετά το 2019.
Μάλιστα ο Μισέλ Σαπέν εξέφρασε την απορία του για το πώς είναι δυνατόν να ζητείται τέτοιο πράγμα.
Ο κ. Σαπέν μίλησε για εμμονές του ΔΝΤ σε σχέση με τα εργασιακά, υπογραμμίζοντας ότι αυτό κάνουν παντού, όπου πάνε οι τεχνοκράτες του.
Τέλος, προειδοποίησε ότι θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και κυρίως το ΔΝΤ.
Ο ίδιος είπε ότι η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα.
«Αυτό που μου φαίνεται περίεργο στη στάση του ΔΝΤ είναι ότι ζητά από την αντιπολίτευση να δώσει διαβεβαιώσεις πάνω στο ποια θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο που ξεπερνά, δηλαδή, τη θητεία αυτής της κυβέρνησης».
O Γάλλος υπουργός κάλεσε το ΔΝΤ να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς οι όποιες καθυστερήσεις μπορούν να κοστίσουν πολύ στην Ελλάδα. Όπως είπε ο κ. Σαπέν, ο ίδιος δεν θεώρησε ποτέ απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που έγινε από άλλους για λόγους τεχνογνωσίας και αξιοπιστίας. Ωστόσο, πλέον, είναι παρόν, ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση μαζί με το ΔΝΤ.
Ερωτηθείς σχετικά με την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που ζητά το ΔΝΤ, ο κ. Σαπέν απάντησε πως προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να διασφαλιστούν η ανάκαμψη και οι επενδύσεις. Στη συνέχεια, πρόσθεσε, θα συζητηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για την περίοδο μετά το 2018 και το χρέος. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «μη σοβαρό» το αίτημα για διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για μία δεκαετία.
Πηγές διαψεύδουν ότι το ΔΝΤ ζητά υπογραφή της ΝΔ στα μέτρα
Πηγές του ΔΝΤ διαψεύδουν τη δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν ότι το Ταμείο ζητά τη στήριξη και της ΝΔ για τα δημοσιονομικά μέτρα μετά το 2019.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΔΝΤ, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση Σαπέν, «το ΔΝΤ δεν ζητά καμία διαβεβαίωση από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα».
Νωρίτερα ωστόσο, ο Μισέλ Σαπέν είχε δηλώσει το ακριβώς αντίθετο ότι δηλαδή «Το ΔΝΤ ζητάει να δεσμευθεί και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας για την περίοδο μετά το 2019, δηλαδή την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ετησίως».
Ο Μισέλ Σαπέν προχώρησε στη συγκεκριμένη δήλωση σε συνέντευξη τύπου μετά την λήξη του Ecofin. Ο ίδιος πάντως έδειξε να παίρνει αποστάσεις σχολιάζοντας «φανταστείτε να ζητούσαν από εμάς του Γάλλους για ένα θέμα να ζητήσουμε τη δέσμευση της αντιπολίτευσης». Ασκησε μάλιστα και κριτική κατά του ΔΝΤ αναφέροντας πως «δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τη σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα να επιδιώξει τις εγγυήσεις της αντιπολίτευσης, την οποία φυσικά και δεν θέλει να την δει να γίνεται κυβέρνηση».
Ο κ. Σαπέν μίλησε επίσης για εμμονές του ΔΝΤ σε σχέση με τα εργασιακά, υπογραμμίζοντας ότι αυτό κάνουν παντού όπου πάνε οι τεχνοκράτες του διεθνούς οργανισμού, καθώς και εμμονές και στο συνταξιοδοτικό τομέα.