Οδεύουμε σε μια τρομακτική εποχή τρομερών ανακατατάξεων και τα κράτη οφείλουν να αναζωογονήσουν άμεσα τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.
Τρομερές συνέπειες έρχονται όχι μόνο των δασμών του Τραμπ, αλλά της ίδιας της παγκόσμιας οικονομίας, η υποτιθέμενη ανάπτυξη της οποίας είναι μια τεράστια φούσκα στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, της ΕΕ, και της Ασίας.
Ρώσοι ειδικοί ομιλούν για παγκόσμια αναδιάρθρωση, η οποία θα επιφέρει τεκτονικές αλλαγές σε πολλά κράτη, ειδικά σε αυτά που δεν έχουν δικούς τους πόρους σε πολλούς τομείς, κρούοντας καμπάνες στις πολιτικές ηγεσίες τους.
Τι θα γίνει με τις τιμές και τη συναλλαγματική ισοτιμία τους επόμενους μήνες
Τα παγκόσμια χρηματιστήρια κλονίζονται εν μέσω μιας ακόμη αύξησης των δασμών. Το πήραν και οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι επενδυτές φοβούνται μια κρίση πλήρους κλίμακας και η Ουάσιγκτον φαίνεται να έχει θέσει το σχέδιό της σε αναμονή.
Το RIA Novosti αναφέρει τι θα συμβεί στη συνέχεια στον πλανήτη
Ζώνη αναταράξεων
Η παγκόσμια αγορά βρίσκεται σε αναταραχή από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε νέους δασμούς στις εισαγωγές.
Πάνω από 200 χώρες επλήγησαν. Η έναρξη της τρέχουσας εβδομάδας σημαδεύτηκε από μεγάλες απώλειες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Οι δείκτες Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν τη Δευτέρα εν μέσω ανησυχιών για την οικονομία και το εμπόριο, με τους δείκτες της Κίνας να χάνουν 7,3-10,8% και τον Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση από το 2008.
Μετά τα αποτελέσματα των συναλλαγών της Δευτέρας, ο δείκτης Shanghai Composite του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης υποχώρησε κατά 7,34% στις 3096,58 μονάδες.
Ο δείκτης Shenzhen Composite υποχώρησε κατά 10,79% στις 1.777,37 μονάδες, σπάζοντας το ρεκόρ του Μαΐου 1995, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 13,22% στις 19.828,3 μονάδες.
Ο KOSPI της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 5,57% στις 2.328,2 μονάδες, ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας κατά 4,23% στις 7.343,3 μονάδες και ο ιαπωνικός Nikkei 225 κατά 7,83% στις 31.136,58 μονάδες.
Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν στο Χονγκ Κονγκ, με τον δείκτη Hang Seng China Enterprises να υποχωρεί κατά 13,75%. Ειδικότερα, οι μετοχές του Lenovo Group στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν σε τιμή 28,9%, της Alibaba κατά 22,1%, της JD κατά 21,9% και της Xiaomi κατά 18,2%.
Παρά τις διακυμάνσεις, η αρνητική δυναμική συνεχίστηκε μέχρι και την Πέμπτη.
Οι επενδυτές, προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο, πραγματοποίησαν μαζικό ξεπούλημα στην αγορά και αναδιανέμουν κεφάλαια σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, όπως χρυσό, δολάριο ΗΠΑ και βραχυπρόθεσμα ομόλογα του Δημοσίου, εξηγεί η πρόεδρος της ρωσικής Ένωσης Συμβούλων Επενδύσεων Χρηματιστηρίου, Γιούλια Κουζνέτσοβα.
Αυτή η αντίδραση τρόμαξε πραγματικά τους ίδιους τους Αμερικανούς. Έτσι, ο Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φινκ, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Οικονομικής Λέσχης της Νέας Υόρκης ότι η πολιτική των υψηλών δασμών θα προκαλέσει δυσπιστία στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των χρηματιστηρίων κατά ακόμη 20%.
Ο δείκτης S&P 500 έχει χάσει το 12% της αξίας του μέσα σε μια εβδομάδα.
Αιτίες και συνέπειες
Οι Ρώσοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα είναι προσωρινό και θα λήξει με την επανέναρξη των προστατευτικών μέτρων.
"Η μετάβαση των ΗΠΑ σε μια τέτοια πολιτική μετά από πολλά χρόνια εστίασης στην παγκοσμιοποίηση θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Η δημιουργία νέων παραγωγικών δυνατοτήτων στην Αμερική και η αναδιάρθρωση των παγκόσμιων αλυσίδων logistics θα διαρκέσει αρκετά, οπότε δεν αναμένεται να υπάρξει ταχεία ανάκαμψη των αγορών και η περίοδος των χαμηλών τιμών των πρώτων υλών θα καθυστερήσει", λέει ο οικονομολόγος Α.Βερνίκωφ.
Σε αυτή την περίπτωση, η Ρωσία θα αντιμετωπίσει μείωση της εισροής συναλλαγματικών κερδών και πρόσθετη πίεση στη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου.
“Η ζήτηση για τίτλους εσωτερικού χρέους θα μειωθεί επίσης. Επιπλέον, η καταστροφή της εφοδιαστικής παραγωγής αγαθών που έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες, θα οδηγήσει σε αυξημένο πληθωρισμό στον κόσμο.
Δεν θα είναι δυνατό να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με οποιαδήποτε νομισματική πολιτική, καθώς οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να διατηρήσουν τα επιτόκια χαμηλά για να στηρίξουν τις εθνικές οικονομίες”, πιστεύει ο Βέρνικοφ.
Η Γιούλια Κουζνέτσοβα προσθέτει στη λίστα των συνεπειών μείωση της επενδυτικής δραστηριότητας και την ραγδαία αύξηση της κοινωνικής έντασης.
Όλα αυτά γίνονται με φόντο τη μείωση της αγοραστικής δύναμης και την αύξηση του κόστους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες, το ενδιαφέρον για τα ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία, χρυσό και ακίνητα θα αυξηθεί φυσικά.
“Οι μετοχές δεν θα χάσουν τη σημασία τους, αλλά όχι στον τομέα των πρώτων υλών, αλλά σε εκείνες τις εταιρείες που θα είναι σε θέση να μετακυλίσουν το πληθωριστικό κόστος στους πελάτες. Παραδοσιακά, σε τέτοιες καταστάσεις, οι μετοχές του καταναλωτικού τομέα λειτουργούν ως μετοχές ασαφαλείας", διευκρινίζει ο Βέρνικοφ.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να κινηθεί κάτω από σφοδρά πυρά από την κριτική από ξένους εταίρους και τις δικές της επιχειρήσεις.
Ως εκ τούτου, η περίοδος αναταράξεων στην παγκόσμια οικονομία θα συνεχιστεί προς το παρόν.
Το πιο σημαντικό από όλα που ανέφεραν οι ειδικοί είναι η καταστροφή της διατροφικής αλυσίδας, διότι αυτή η ζημιά μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο έλλειψη αγαθών, αλλά και ραγδαία αύξηση των τιμών σε ορισμένα από αυτά, με αποτέλεσμα τρομερές κοινωνικές εκρήξεις.
Κάθε χώρα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον, και η Ελλάδα φυσικά, οφείλει να προετοιμάσει και να παρέμβει όσο γίνεται νωρίτερα σε αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, ώστε να διασφαλιστεί επάρκεια αγαθών σε κάθε πιθανό ή απίθανο σενάριο τα επόμενα χρόνια.