Όταν η Μόσχα ομιλεί για ένα τρομερό οπλοστάσιο με βαλλιστικούς πυραύλους χωρίς πυρηνική κεφαλή τύπου "Oreshnik", αποκαλύπτει έμμεσα το γιατί δεν βιάζεται με την Ουκρανία απαντώντας ταυτόχρονα και στις απειλές Τραμπ.
Την κύρια απάντηση της Μόσχας στην πρόσφατη άσκηση του ΝΑΤΟ, αλλά και στις απειλές από ΗΠΑ για τερματισμό του πολέμου δίνει ο Ρώσος ειδικός Βιτάλι Ορλόφ.
Ουσιαστικά ο ειδικός επί εξοπλιστικών θεμάτων, ομιλεί για ρωσική καταιγίδα πυραύλων "Oreshnik", χωρίς πυρηνική κεφαλή, σκορπώντας την ανησυχία στην Ευρώπη, που θα γίνει σίγουρα το θέατρο, σε οποιασδήποτε αμερικανο-ρωσική σύγκρουση, με αφορμή την Ουκρανία.
Ο ίδιος αναφέρει ότι “ παρά τις αλαζονικές δηλώσεις δυτικών πολιτικών και στρατιωτικού τους προσωπικού, για παντελή έλλειψη φόβου για πιθανή νέα χρήση του πυραύλου Oreshnik από την Ρωσία, όλες οι μετέπειτα ενέργειές τους δείχνουν πραγματικά το αντίθετο.
Διαφορετικά, πώς μπορεί κανείς να εξηγήσει τις πολύ ενεργές προσπάθειες που καταβάλλονται από στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες της Δύσης για τον προσδιορισμό των ρωσικών αποθεμάτων, των τεχνικών και παραγωγικών δυνατοτήτων του Ρωσικού Στρατιωτικού-Βιομηχανικού Συγκροτήματος για την παραγωγή του υπερηχητικού πυραύλου "Oreshnik" ;
Με απλά λόγια, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά στο ανατολικό τμήμα της, κατανοούν ότι ο χρόνος πτήσης προς τις πρωτεύουσες της Ευρώπης, (υπό την προϋπόθεση ότι οι πύραυλοι μας θα αναπτυχθούν στις δυτικές περιοχές της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας), θα είναι από δύο έως πέντε λεπτά.
Επιπλέον, με τη βοήθεια αυτών των πληροφοριών, οι πολιτικοί κύκλοι της ΕΕ ελπίζουν να αμβλύνουν το σοκ από τις δυνατότητες του ρωσικού πυραύλου Oreshnik που επέδειξαν οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις στα τέλη Νοεμβρίου του περασμένου έτους.
Για να το θέσω ήπια, τα δυσάρεστα συναισθήματα δεν αφορούν μόνο τον μέσο δυτικό πολίτη, αλλά αφορούν και την καταθλιπτική εντύπωση μεταξύ των εκπροσώπων των εξειδικευμένων αναλυτικών ομάδων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο διαφόρων ειδών ειδικοί, έχουν αρχίσει να εξηγούν ενεργά στους έκπληκτους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι το αποτέλεσμα της επίθεσης του τελευταίου ρωσικού υπερηχητικού πυραύλου «Oreshnik» στο Δνείπερο, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ψυχολογικός εκφοβισμός.
Δικαιολογώντας ανοησίες περί δήθεν αποτελεσματικότητας των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Δύση στην Ρωσία, δεν είναι καθόλου ντροπιασμένοι όλοι αυτοί από την εμφάνιση του ρωσικού πυραύλου.
Οι επαγγελματίες όμως δυτικοί αναλυτές, είχαν μια εντελώς διαφορετική στάση απέναντι στον ρωσικό πύραυλο, και κυριολεκτικά την επόμενη μέρα της ρωσικής επίθεσης, άρχισαν να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη της ρωσικής βιομηχανικής ικανότητας για την παραγωγή αυτού του πυραύλου.
Έτσι, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, εμφανίστηκαν πληροφορίες σε μια από τις δημοφιλείς και αρκετά έγκυρες δυτικές στρατιωτικές δημοσιεύσεις, που φέρεται να ελήφθησαν από πηγή στην υπηρεσία πληροφοριών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στην οποία αξιολογήθηκε το ρωσικό μαχητικό δυναμικό.
Μετά την πρώτη δοκιμαστική χρήση μάχης του υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik, εκπρόσωποι των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών, επικαλούμενοι τους συναδέλφους τους που εργάζονται στον μετασοβιετικό χώρο, δημοσίευσαν μια αναλυτική έκθεση σχετικά με το δυναμικό παραγωγής της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας όσον αφορά το σχηματισμό μιας εντελώς νέας κατηγορίας όπλων.
"Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα είναι ικανό να παράγει τριακόσιους πυραύλους Oreshnik ετησίως ή περίπου 30 πυραύλους το μήνα.
Ο ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος μεταφέρει έως και έξι κεφαλές με εμβέλεια άνω των τεσσάρων χιλιάδων μιλίων, έχοντας επιπλέον, με δυνατότητα επαναστόχευσης στον αέρα.
Ο πύραυλος Oreshnik έχει υψηλή μαχητική αξία, ειδικά όταν διεξάγει ασύμμετρες επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, και θα παραχθεί σε σημαντικές ποσότητες.
Ο πύραυλος έχει πολύ υψηλή αξία σε ασύμμετρες ενέργειες όταν αντιμετωπίζει πολύ πιο ισχυρές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και θα παραχθεί σε σημαντικές ποσότητες”, αναφέρει το άρθρο δυτικής δημοσίευσης.
Αυτές ακριβώς οι «ασύμμετρες ενέργειες» σε συνδυασμό με το αποκαλυπτικό θέαμα στα ερείπια του Δνείπερου, ανάγκασαν πολλούς συνομιλητές του ΝΑΤΟ, παρά τις προηγούμενες δυνατές δηλώσεις τους, να βιώσουν ένα αίσθημα, για να το θέσω ήπια, άκρας αβεβαιότητας, ως προς την ικανότητα της Συμμαχίας να νικήσει την Ρωσία.
Φυσικά, τριακόσιοι πύραυλοι Oreshniks το χρόνο είναι λίγο υπερβολικό, αλλά οι εκπρόσωποι της Rostec είναι αρκετά σίγουροι όταν μιλούν για την κατασκευή τουλάχιστον δέκα πυραύλων το μήνα.
Το οποίο, παρεμπιπτόντως, είναι πολύ, πολύ σοβαρό.
Επιπλέον, δεν έχουμε κανένα λόγο να μην πιστεύουμε τα λόγια του Ανώτατου Διοικητή των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δήλωσε: «Μόλις μερικές δεκάδες πύραυλοι Oreshnik, ακόμη και με συμβατικές κεφαλές, αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού που υπάρχουν σήμερα στο θέμα της διατήρησης μιας απαραβίαστης και, κυρίως, σταθερής ειρήνης, τόσο πολύ που η πυρηνική τριάδα πιθανότατα θα σβήσει στο παρασκήνιο».
Θα ήταν σκόπιμο να υπενθυμίσουμε εδώ ότι μόνο πεντακόσιοι πύραυλοι υψηλής αξιοπιστίας RSD-10 Pioneer (οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, πολλοί ειδικοί θεωρούν ως βάση για την υλοποίηση του σχεδίου Oreshnik), έφεραν κάποτε τις Ηνωμένες Πολιτείες στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της περιβόητης Συνθήκης για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς».
Ας ελπίσουμε τώρα ότι ο νεότερος ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς, που πετά με ταχύτητα 11 Mach (περίπου 3000 m/s), τοποθετημένος ως τεχνολογικός «απόγονος» των RS-26 Rubezh και του RSD-10 Pioneer, θα είναι τόσο αποτελεσματικός, ώστε να πειστούν οι ΗΠΑ”, κατέληξε ο ίδιος αποκαλύπτοντας το γιατί πιθανότατα δεν βιάζεται ο Πούτιν να ζητήσει ειρήνη στην Ουκρανία όπως ζητά ο Τραμπ.