Νέο ρωσο-ευρωπαϊκό τετ-α-τετ στην Γηραιά Ήπειρο όταν αεροσκάφος της πορτογαλικής πολεμικής αεροπορίας εντόπισε και ξεκίνησε να ακολουθεί ρωσικό ωκεανογραφικό σκάφος στις 18 Ιανουαρίου φέτος. Σύμφωνα με την Λισαβόνα, το σκάφος της Μόσχας εισήλθε στην πορτογαλική ΑΟΖ, ανησυχώντας τους Πορτογάλους για τις ύποπτες προθέσεις του.
Φόβοι για Σαμποτάζ Υποβρύχιων Καλωδίων
Δεδομένων των πρόσφατων περιπτώσεων δολιοφθοράς στην Βαλτική, οι Πορτογάλοι ανησύχησαν για την ακεραιότητα των υποβρύχιων καλωδίων και αγωγών τους.
Η πορτογαλική πολεμική αεροπορία σε σχετική επίσημη δήλωσή της ανέφερε: «ένα αεροσκάφος μας παρακολούθησε στις 18 Ιανουαρίου ένα πλοίο της Ρωσικής Ομοσπονδίας να διασχίζει την πορτογαλική ΑΟΖ».
Η πορτογαλική αεροπορία διέταξε στο πλήρωμα του αεροσκάφος να ελέγχει λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του ρωσικού ωκεανογραφικού ερευνητικού σκάφους, το οποίο μετέφερε υποβρύχια σκάφη για ναυτική εξερεύνηση σε βάθος.
Για το γεγονός δεν γνωρίζουμε πολλές περισσότερες λεπτομέρειες. Είναι άγνωστο το όνομα του ρωσικού ερευνητικού, ενώ άγνωστος παραμένει επίσης ο τύπος του αεροσκάφους που χρησιμοποίησε η πορτογαλική αεροπορία για να παρακολουθεί τον εν λόγω στόχο.
«Η αεροπορία μας ενισχύει την προσπάθεια παρακολούθησης του στρατηγικού της χώρου εθνικού συμφέροντος, διασφαλίζοντας μία συνεχή και ισχυρή παρουσία για να ελέγχει περιοχές συμφερόντων και για να συνδράμει στην ασφάλεια και στην προστασία των πορτογαλικών χωρικών υδάτων» έκλεισε η δήλωση της Λισαβόνας.
Εμείς να σας υπενθυμίσουμε πως λίγες ημέρες νωρίτερα το πορτογαλικό πολεμικό ναυτικό είχε αποκαλύψει πως παρακολουθούσε στενά πέντε πολεμικά πλοία, τα οποία έπλεαν κοντά στην ακτογραμμή του νοτιοδυτικού ευρωπαϊκού κράτους.
Σύμφωνα με αναφορές από μέσα της χώρας, η Πορτογαλία έστειλε δικά της πολεμικά πλοία να συνοδεύσουν τα ρωσικά μακριά από τις ακτές της. Λέγεται μάλιστα πως αυτή η διαδικασία «ναυτικής αναχαίτισης» έλαβε χώρα πολλαπλές φορές τις τελευταίες ημέρες.
Πράγματι, η περιοχή γύρω από την Πορτογαλία έχει πάρει «φωτιά» την περίοδο μεταξύ Νοεμβρίου 2024 έως και σήμερα.
«Επειδή βρισκόμαστε στον Ατλαντικό, και επειδή πρέπει να περάσεις πρώτα από τον Ατλαντικό για να πας στην Βαλτική και έπειτα στην Αρκτική ή στην Ρωσία, αυτές οι κινήσεις της Μόσχας είναι φυσιολογικές» εξήγησε ένας Πορτογάλος στρατιωτικός ειδικός.
Πάρα αυτά, ο στρατός της Λισαβόνας βρίσκεται σε επιφυλακή, διότι φοβάται πιθανό σχέδιο πρόκλησης ζημιάς σε πορτογαλικά υποβρύχια καλώδια. Τέτοιες δολιοφθορές σημειώθηκαν πρόσφατα στην Βαλτική, όπως μπορείτε να διαβάσετε και εδώ.