Βρετανική εφημερίδα αποκαλύπτει περιπαικτικά, ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ θα χρειάζονται άδεια από τη Ρωσία για να εισέλθουν σε ορισμένες στρατιωτικές βάσεις στη Λιβύη.
Η Telegraph ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι η Ρωσία είχε αναπτύξει τις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις στην χώρα, ενώ συγκεντρώνει εξοπλισμό σε τρεις αεροπορικές βάσεις στη χώρα το 2024, σύμφωνα με δεδομένα ανάλυσης από δορυφορικές εικόνες.
«Τα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη συνεχίζουν να προσγειώνονται και να αναχωρούν από το Brak Al-Shati, την βάση στην Al-Jufra, υποδεικνύοντας ότι οι παραδόσεις προμηθειών συνεχίζονται, ενώ Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν κατασκευάσει εγκαταστάσεις στη βάση Brak Al-Shati, με την ανακαίνιση ενός αεροδιαδρόμου για την προσγείωση μεγάλων μεταγωγικών αεροσκαφών IΙ-78 MIDAS", γράφει η Telegraph.
Η ίδια εφημερίδα επιβεβαιώνει επίσης ότι η Ρωσία έχει υποβάλει τη βάση Al-Qardabiya σε εκτενείς ανακαινίσεις των διαδρόμων, ενώ ειδικοί της Μόσχας εργάζονται για την οχύρωση της, καθώς και για την ενίσχυση της αεράμυνας, επισημαίνοντας ότι το American Sentry Investigation Institute επιβεβαιώνει ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ, θα πρέπει να ζητήσουν άδεια πρόσβασης στις ρωσικές βάσεις στο λιβυκό έδαφος.
Εκτίμηση ειδικών αναφέρει επίσης, ότι λόγω του πολέμου στην Συρία, η Ρωσία θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων πλέον, να βρει άμεσα εναλλακτική λύση όποια και να είναι η έκβαση στον συριακό πόλεμο, αφού η Ταρτούς θα βρίσκεται σε κίνδυνο από εδώ και στο εξής συνεχώς, και η Ανατολική Λιβύη του Χαφτάρ θα είναι η μόνη λύση.
Πριν από δύο εβδομάδες, ο ιστότοπος Oil Price ανέφερε ότι η Ρωσία εργάζεται για να ενισχύσει τις σχέσεις της με τον Χάφταρ για να διαταράξει τον ευρωπαϊκό ενεργειακό εφοδιασμό και να επεκτείνει τη γεωπολιτική επιρροή της στη Βόρεια Αφρική.
Η Telegraph ανέφερε ότι η Μόσχα επιδιώκει να εκτοπίσει δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες εκμεταλλευόμενη τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου της Λιβύης, αυξάνοντας τη στρατιωτική της παρουσία σε βασικές βάσεις.
Πρόσθεσε επίσης, ότι το ενδιαφέρον της Λιβύης να ενταχθεί στον όμιλο BRICS και η αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας θα φέρουν πιθανές αλλαγές στις παγκόσμιες συμμαχίες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.
Ο ιστότοπος επεσήμανε ότι η Λιβύη θα μπορούσε να προμηθεύσει την Ευρώπη με τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου εάν είχε επιτευχθεί ένα ειρηνευτικό σχέδιο και μια συμφωνία κατανομής της εξουσίας μεταξύ του Χάφταρ στα ανατολικά και του Ντμπέιμπα στα δυτικά, επισημαίνοντας την πιθανότητα η Μόσχα να εκδιώξει δυτικούς φορείς εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, και να τους αντικαταστήσει με δικές της εταιρείες πιθανότατα.
Αν το πετύχει αυτό η Μόσχα, θα εξασφάλιζε, όχι μόνο την χρήση των ενεργειακών πόρων της Λιβύης, αλλά και την πρόσβαση σε πολύτιμα ορυκτά στη χώρα και στην υποσαχάρια Αφρική.