Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Εγκαταλείποντας τον Ρωσικό Στρατό - Πώς έξι Ρώσοι λιποτάκτες βρήκαν καταφύγιο στη Γαλλία

Οι λιποτάκτες δεν είναι προδότες και η λιποταξία δεν είναι έγκλημα, επειδή εν προκειμένω δεν υπάρχει καμία άλλη διέξοδος», λέει ο Αλεξάντερ στην DW. Όπως τονίζει, πρόκειται για «μία συνετή απόφαση ενός ανθρώπου με καλή ανατροφή, ο οποίος δεν θέλει να συμμετάσχει σε έναν επεκτατικό πόλεμο».

Ο Αλεξάντερ είναι ένας από τους έξι Ρώσους λιποτάκτες που ήρθαν στο Παρίσι μέσα στους τελευταίους μήνες, έχοντας ταξιδέψει στη Γαλλία από τη Ρωσία μέσω Καζακστάν με την ελπίδα να λάβουν πολιτικό άσυλο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οργάνωσης Pro Asyl από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έως και τον Σεπτέμβριο του 2023τουλάχιστον 250.000 Ρώσοι λιποτάκτες ζήτησαν προστασία σε άλλες χώρες, όπως στο Καζακστάν, τη Γεωργία, την Αρμενία, την Τουρκία, τη Σερβία και το Ισραήλ – σε κράτη του χώρου Σένγκεν κατευθύνθηκαν πάντως ελάχιστοι, αφ’ ενός μεν επειδή δεν υπάρχει κάποια προσφυγική οδός από τη Ρωσία προς αυτές τις χώρες, αφ’ ετέρου δε επειδή το κανονιστικό πλαίσιο για την έκδοση θεωρήσεων στα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι αρκετά αυστηρό.

Η πρωτιά της Γαλλίας στην ΕΕ

Η Γαλλία έγινε το πρώτο κράτος της ΕΕ που επιτρέπει σε Ρώσους στρατιωτικούς, που αντιτίθενται στον πόλεμο, να εισέλθουν στη χώρα χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα – οι άνδρες είχαν περάσει από έλεγχο στο Καζακστάν.

«Αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες των κρατών της Δύσης και τον δισταγμό τους να μοιράζουν απλόχερα ταξιδιωτικά έγγραφα σε λιποτάκτες, μιας και ανάμεσα σε αυτούς θα μπορούσαν να υπάρχουν και πράκτορες της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB ή εγκληματίες πολέμου», λέει ο Αλεξάντερ.

«Έχουμε ελέγξει τις ιστορίες και των έξι λιποτακτών», διαβεβαιώνει την DW ο Αλεξέι Αλσάνσκι από τη ρωσική ομάδα αναλυτών Conflict Intelligence Team (CIT). Ο Αλσάνσκι, ο οποίος ήταν επίσης στον ρωσικό στρατό παλαιότερα, βοήθησε τους λιποτάκτες να έρθουν στη Γαλλία.

Εγκαταλείποντας τον ρωσικό στρατό

Από τους έξι άνδρες μόνο ο νεαρός αξιωματικός Αλεξάντερ συμμετείχε ενεργά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όταν είχε φτάσει στα ουκρανικά σύνορα τον Φεβρουάριο του 2022, του είχε δοθεί η εντύπωση πως πρόκειται για στρατιωτική άσκηση. «Δεν είχαμε λάβει διαταγή να επιτεθούμε στην Ουκρανία, απλώς περάσαμε τα ουκρανικά σύνορα και τότε καταλάβαμε τι συνέβαινε. Ήμουν σοκαρισμένος και δεν ήξερα γιατί είμαστε στην Ουκρανία», θυμάται ο Αλεξάντερ, προσθέτοντας πως δεν ήθελε να συμμετάσχει στην επίθεση – αν και κατάλαβε αμέσως πως δεν μπορούσε απλώς να κάνει μεταβολή και να γυρίσει πίσω. «Είτε θα με πυροβολούσαν οι σύντροφοί μου είτε θα με συλλάμβαναν στα σύνορα. Έπρεπε να βρω έναν νόμιμο τρόπο να επιστρέψω στη Ρωσία», λέει ο λιποτάκτης.

Όταν έλαβε τελικά άδεια, υπέβαλε αμέσως στη Ρωσία αίτηση απόλυσης από τον στρατό. Τον Σεπτέμβριο του 2022 όμως διατάχθηκε επιστράτευση. «Τότε κατάλαβα πως υπάρχουν τρεις επιλογές: να μπω φυλακή, να επιστρέψω στο μέτωπο ή να εγκαταλείψω τη Ρωσία», λέει ο Αλεξάντερ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ