Η Ουκρανία φαίνεται πως δημιουργεί αυτήν την περίοδο μία στρατιά από χάκερς για να αντεπιτεθεί στις κυβερνοεπιθέσεις της Ρωσίας. Παράλληλα το Κίεβο προειδοποιεί όλη την Ευρώπη, λέγοντας πως οι Ρώσοι δεν περιορίζουν τις επιθέσεις τους μόνο έναντι ουκρανικών στόχων.
Στο στόχαστρο της Μόσχας λέγεται πως βρίσκονται και τα Βαλκάνια και ειδικά η Ρουμανία, η οποία απέχει μικρή απόσταση από τον πόλεμο και υποστηρίζει ενεργά το Κίεβο εδώ και χρόνια.
Τι Ανέφερε Ουκρανός Αξιωματούχος
Πιο συγκεκριμένα, σε ρουμάνικο κανάλι μίλησε ο επικεφαλής της ουκρανικής κυβερνοασφάλειας Σεργκέι Προκοπένκο.
Ερωτηθείς για το πώς θα μοιάζει η ομάδα χάκερς του Κιέβου, ο ίδιος απάντησε πως «τέτοια άτομα ήδη εργάζεται, απλά όχι εντός ενός επίσημου πλαισίου. Έχουμε ειδικές μονάδες υπεύθυνες για τον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Μετά από αυτές τις αποφάσεις που πήραμε θα συντονίζονται καλύτερα».
Μετέπειτα ο ίδιος προειδοποίησε πως οι κυβερνοεπιθέσεις της Μόσχας αποτελούν σήμερα μία παγκόσμια απειλή και όχι έναν κίνδυνο που πρέπει να ανησυχεί αποκλειστικά την Ουκρανία.
«Πλέον η Ρωσία δεν επιτίθεται μόνο στην Ουκρανία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι μέρος μίας μεγαλύτερης στρατηγικής της. Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τις κυβερνοεπιθέσεις ως μέρος μίας επιχείρησης πληροφοριών, για αυτό και δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως επιτίθονται και στην Ρουμανία. Πλέον έχουμε να κάνουμε με παγκόσμια απειλή» τόνισε ο Ουκρανός.
Όσον αφορά τις ίδιες τις επιθέσεις των Ρώσων χάκερς, ο Προκοπένκο εξήγησε πως ο πραγματικός κίνδυνος είναι όταν οι επιτιθέμενοι καταφέρνουν να καταστρέψουν σημαντικές πληροφορίες και δεδομένα από τις βάσεις δεδομένου του στόχου.
«Προσπαθούν, αλλά τις περισσότερες φορές μπορούμε να προστατεύσουμε τις πηγές μας και ως αποτέλεσμα δεν είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στα συστήματα και στα πολύτιμα δεδομένα μας. Στοχεύουν διάφορα άτομα και μέσω αυτών οι χάκερς επιχειρούν να μπούνε στα συστήματά μας και να κλέψουμε δεδομένα. Ο σκοπός είναι η δολιοφθορά» πρόσθεσε ο Προκοπένκο.
Συνέχισε λέγοντας πως οι πιο επικίνδυνες περιπτώσεις είναι όταν οι Ρώσοι χάκερς καταφέρνουν να εισέλθουν εντός των ουκρανικών συστημάτων και κατ' επέκταση να καταστρέψουν πληροφορίες και δεδομένα. Τέτοια περιστατικά σημειώνονται 10 με 20 φορές κάθε χρόνο, έκλεισε.
Το ρουμάνικο μέσο, επικαλούμενο την διεύθυνση κυβερνοασφάλειας της χώρας του, ανέφερε πάντως πως έλαβαν χώρα 25 ρωσικές επιθέσεις έναντι σημαντικών ιστότοπων στην Ρουμανία μεταξύ 17 και 21 Ιουνίου φέτος.