Ρωσία

Μανταρίνια και ... ρεβίθια αντί για χρήματα: Η Μόσχα απαντά στις οικονομικές κυρώσεις με ανταλλαγή προϊόντων

Οι ρωσικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα ανταλλαγής προϊόντων με το Πακιστάν για να επιτρέψουν στις οικονομικές συναλλαγές, προκειμένου να λειτουργήσει το εμπόριο χωρίς την ανάγκη νομισματικών συναλλαγών, προσπαθώντας έτσι να ξεπεράσουν τις δυσκολίες πληρωμής που συνδέονται με τις δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα.

Πακιστάν και Ρωσία υπογράφουν ιστορική εμπορική συμφωνία

Η συμφωνία εναλλακτικού εμπορίου υπογράφηκε στο πρώτο Φόρουμ Εμπορίου και Επενδύσεων Πακιστάν-Ρωσίας στη Μόσχα, γράφει η εφημερίδα The Moscow Times. 

Στο φόρουμ συμμετείχε 60μελής πακιστανική επιχειρηματική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Ιδιωτικοποιήσεων, Συμβουλίου Επενδύσεων και Επικοινωνίας, Abdul Aleem Khan.

Στόχος της αντιπροσωπείας ήταν να διερευνήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και να ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Επίτευγμα ορόσημο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν η υπογραφή του πρώτου μνημονίου συμφωνίας για το ανταλλακτικό εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών. Η ρωσική εταιρεία LLC "Astarta Agrotrading" και οι πακιστανικές εταιρείες Meskay & Femtee Trading Company και National Fruit Processing Factory συμφώνησαν να ανταλλάξουν αγαθά όπως ρεβίθια, ρύζι, μανταρίνια, πατάτες και κόκκινες φακές, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή εμπορικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, η πρώτη ρωσική εταιρεία που θα χρησιμοποιήσει αυτόν τον μηχανισμό θα είναι η Astarta-Agrotrading, η οποία θα προμηθεύει ρεβίθια και φακές στο Πακιστάν.  Η Meskay + Femtee Trading Company του Πακιστάν, από την πλευρά της, θα παράσχει μανταρίνια και ρύζι σε αντάλλαγμα.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Ρωσία θα εξάγει 20.000 τόνους ρεβίθια, ενώ το Πακιστάν θα προμηθεύει ισοδύναμη ποσότητα ρυζιού.

Μια άλλη σύμβαση προβλέπει ότι η Ρωσία θα στείλει 15.000 τόνους ρεβίθια και 10.000 τόνους φακές με αντάλλαγμα 15.000 τόνους μανταρίνια και 10.000 τόνους πατάτες.

Πάνω από 60 πακιστανικές εταιρείες παρουσίασαν μια ποικιλία προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, δερμάτινων ειδών, αθλητικού εξοπλισμού, φαρμακευτικών προϊόντων, τροφίμων, γεωργικών προϊόντων, logistics και τουριστικών υπηρεσιών.

Αυτές οι εταιρείες αντιπροσωπεύουν μια συνδυασμένη αξία εξαγωγών άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων, υπογραμμίζοντας την ώθηση του Πακιστάν για βαθύτερη εμπορική δέσμευση με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Nasir Hamid, αναπληρωτή υπουργό Εμπορίου του Πακιστάν, το σύστημα ανταλλαγής δημιουργήθηκε λόγω «δυσκολιών με τις αμοιβαίες πληρωμές». Καθώς οι συναλλαγές νομισμάτων υπόκεινται σε αυξανόμενο έλεγχο λόγω διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ως αντίποινα για την εισβολή της στην Ουκρανία, τα συστήματα ανταλλαγής προσφέρουν έναν τρόπο στις εταιρείες να παρακάμπτουν τις επιπλοκές ανταλλάσσοντας αγαθά απευθείας και όχι τραπεζικές πληρωμές.

Τέτοιες συναλλαγές βοηθούν στην αποφυγή της προσοχής των οργανισμών παρακολούθησης που είναι επιφορτισμένοι με τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις κυρώσεις. Η Μόσχα έχει επίσης συζητήσει για ανταλλαγή με την Κίνα Αυτή δεν είναι η πρώτη εξερεύνηση της Ρωσίας για το ανταλλακτικό εμπόριο ως λύση σε προβλήματα πληρωμών. Τον Αύγουστο, το Reuters ανέφερε ότι η Ρωσία είχε συνομιλίες με την Κίνα για την επανέναρξη του ανταλλακτικού εμπορίου, ιδίως σε μέταλλα και γεωργικά προϊόντα.

Ωστόσο, αυτό το έργο άργησε να αποκτήσει δυναμική καθώς μεμονωμένες εταιρείες αγωνίστηκαν να ανταποκριθούν στις συγκεκριμένες ανάγκες και των δύο μερών. Οι συμφωνίες ανταλλαγής ήταν κοινές μεταξύ του Πεκίνου και της Μόσχας πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και συνεχίστηκαν μέχρι τη δεκαετία του 1990.

Τον Μάιο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πραγματοποίησαν μια τριήμερη σύνοδο κορυφής στην οποία η αντιμετώπιση των αμερικανικών κυρώσεων στις αμοιβαίες πληρωμές ήταν κεντρικό επίκεντρο των συζητήσεών τους. Εκτός από τις συμφωνίες ανταλλαγής, η Ρωσία και η Κίνα εργάζονται επίσης για τη δημιουργία ενός συστήματος πληρωμών BRICS Bridge.

Οι αναδυόμενες αγορές γενικά ενδιαφέρονται για τη δημιουργία εναλλακτικών συστημάτων πληρωμών, αν και δεν αναμένεται να λειτουργήσουν το νωρίτερο μέχρι το 2028.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ