Ρωσία

Σύγκρουση Κινέζων και Ρώσων-Επίσημος χάρτης δείχνει το νησί Μπολσόι Ουσουρίσκ ολοκληρωτικά στην Κίνα προκαλώντας οργή στο Κρεμλίνο

Μια νέα έκδοση ενός τυπικού χάρτη της Κίνας  που μόλις κυκλοφόρησε, έφερε κάποιες αλλαγές, για τις οποίες ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος με τους συμμάχους του στο Πεκίνο.

Με αυτήν την τελευταία εκδοχή των γεωγραφικών ορίων της χώρας, η Κίνα φαίνεται να διεκδικεί ένα τμήμα της ρωσικής επικράτειας, και για την ακρίβεια το νησί Μπολσόι Ουσουρίσκ.

Η ιδιοκτησία αυτού του νησιού αφορούσε μια πολύχρονη διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, μέχρι που οι αξιώσεις επιλύθηκαν το 2005 με διχοτόμηση του.

Στον νέο χάρτη που κυκλοφόρησε από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, η περιοχή αυτή πλέον είναι εντελώς κινέζικη.

Ο νέος χάρτης έδειξε επίσης το μικρό νησί στη συμβολή των ποταμών Ussuri και Amur, ότι ευρίσκεται εξ ολοκλήρου εντός της κινεζικής επικράτειας, παρά το καθεστώς του υπό κοινή ιδιοκτησία με την Ρωσία,  μετά τη συνοριακή συμφωνία του 2008, όπως αναφέρει το msn.com

Η ιδιοκτησία του νησιού Great Usuriski ή Heishazi στα κινέζικα ήταν αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας μέχρι να επιλυθεί το 2005 όταν το νησί διχοτομήθηκε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Τζώρζ Μάσον, αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να πυροδοτήσει εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο δυνάμεων. 
 
«Το Κρεμλίνο είναι πολύ προσεκτικό με τους κινεζικούς χάρτες, ειδικά τους επίσημους χάρτες, που ισχυρίζονται ότι ρωσική επικράτεια, ανήκει στην Κίνα», λέει ο Katz.
 
 Ο Κατς πρόσθεσε ότι ακόμα κι αν η κίνηση αυτή έχει αναστατώσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν μπορεί να κάνει πολλά για αυτό, επειδή η Ρωσία βρίσκεται σε τόσο επισφαλή θέση, αποκομμένη από το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου εμπορίου.
 

«Η ρωσική και η κινεζική πλευρά τηρούν κοινή θέση, ότι το ζήτημα των συνόρων μεταξύ των χωρών μας επιλύθηκε επιτέλους», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως είπε η ίδια, η επίλυσή των διαφορών σηματοδοτήθηκε από την επικύρωση της Πρόσθετης Συμφωνίας για τα κρατικά σύνορα Ρωσίας-Κίνας στο ανατολικό τμήμα του από το 2005, σύμφωνα με την οποία το νησί Veliki Usuriski μοιράστηκε στις δύο πλευρές.

Η Ζαχάροβα πρόσθεσε ότι η οριοθέτηση των κοινών συνόρων καθορίστηκε σε όλο το μήκος του νησιού το 2008, προσθέτοντας ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα έχουν επιβεβαιώσει την «απουσία αμοιβαίων εδαφικών διεκδικήσεων» τουλάχιστον από το 2001.

Ωστόσο ο νέος χάρτης, που φέρεται να έχει εγκριθεί από τις αρχές του Πεκίνου, κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Φυσικών Πόρων της Κίνας.

Όπως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν , ο οποίος υποστηρίζει ότι η Ουκρανία ήταν πάντα μέρος του ρωσικού έθνους, έτσι και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ έχει κρατήσει ψηλά στην ατζέντα του την ανάκτηση του χαμένου εδάφους για τη «μεγάλη αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους».

Η Κίνα έχει δεσμευτεί ότι μια μέρα θα φέρει την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν στο κινεζικό κράτος. Διεκδικεί επίσης μεγάλο μέρος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, όπου τα «ιστορικά δικαιώματα» του Πεκίνου προκαλούν σύγκρουση με τις Φιλιππίνες και άλλους γείτονες.

Τα τελευταία χρόνια, οι προηγούμενες παραχωρήσεις στη Ρωσία έχουν γίνει θέμα ενδιαφέροντος ορισμένων Κινέζων εθνικιστών, που υποστηρίζουν ότι η Μόσχα πρέπει να επιστρέψει χαμένα εδάφη, συμπεριλαμβανομένου του Βλαδιβοστόκ, της μεγαλύτερης πόλης στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Η κινεζική κυβέρνηση έμεινε σιωπηλή στο θέμα αυτό, δίνοντας έμφαση στη δύναμη της σχέσης μεταξύ του Πεκίνου και της Μόσχας ως εναλλακτικού συνασπισμού στη Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, έχει γίνει πολύ εξαρτημένη από τις κινεζικές εξαγωγές και την ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, εν μέσω διεθνών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία το 2022, και αυτή η σχέση καθορίζει προς το παρόν την στάση της Μόσχας, η οποία θα αλλάξει μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ιρανικό ΜΜΕ: (Τούρκοι) Παγίδευσαν εκρηκτικό μηχανισμό και ανατίναξαν αμερικανική αυτοκινητοπομπή στην Χασάκα της Συρίας (Βίντεο)

Τούρκοι και Σύριοι Τζιχαντιστές απο κοινού θέλουν να προκαλέσουν πλήγμα στις αμερικανικές δυνάμεις για να πάρουν πίσω...
Βαλκάνια 0

Σημεία των καιρών; Το Ισραήλ κατηγορεί την Αίγυπτο για στρατό στο Σινά-Στον ουρανό του Βορονέζ εμφανίστηκαν σύννεφα σε σχήμα τεράστιου Σταυρού (Βίντεο)

Ο Ρώσος Πατριάρχης ανέφερε ότι "μυρίζει ήδη αποκάλυψη του Αγίου Ιωάννη”-Οι προφητείες των Αγίων της ελληνικής εκκλησίας...