Ενέργεια και σιτηρά, αυτά τα δύο είναι τα κύρια διακυβεύματα του πολέμου στην Ουκρανία, για όσους δεν το έχουν κατανοήσει ακόμη αυτό που λαμβάνει χώρα στην περιοχή από τον Φεβρουάριο του 2022.
Το σιτάρι και το νερό θα αξίζουν πάνω και από τον χρυσό όπως πάμε
Οι Ρώσοι αγρότες έχουν ήδη συγκεντρώσει περισσότερους από 93 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, ενώ η πρόβλεψη για τη φετινή συγκομιδή σιτηρών παραμένει στους 132 εκατομμύρια τόνους, ανακοίνωσε σε ειδική έκθεση το γραφείο του Ρώσου αναπληρωτή πρωθυπουργού Ντμίτρι Πατρούσεφ.
Πολλοί θεωρούν ότι φέτος με αυτήν τεράστια αύξηση της θερμοκρασίας, της λειψυδρίας, αυτά τα αποθέματα σιτηρών των Ρώσων θα αξίζουν χρυσάφι παγκοσμίως, ειδικά αν έχουμε παγκόσμια σύγκρουση.
Η Ρωσία έχει γίνει ο κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο υπό τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, χάρη στη μαζική κρατική στήριξη και παρά τις δυτικές κυρώσεις σε τεχνολογία και εξοπλισμό που χρονολογούνται από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.
Έτερες χώρες σιτοβολώνες είναι η Ουκρανία και ο Καναδάς.
Η αποτυχημένη επαναφορά της συμφωνίας για τα σιτηρά μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σε υποδομές στο ουκρανικό έδαφος, σε συνδυασμό με τις μάχες και τα απολεσθέντα εδάφη, έχουν μειώσει κατά πολύ την σοδειά για τους Ουκρανούς αγρότες.
Λόγω του πολέμου, η Ουκρανία, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών, υπέστη δραματική μείωση των εξαγωγών της. Αυτό έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι δράσεις της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών συνέβαλαν στην κάμψη της αύξησης των τιμών, αλλά οι προοπτικές παραμένουν δυσχερείς.
Ο ίδιος ο Πούτιν είχε δηλώσει παλαιότερα ότι με την προηγούμενη συμφωνία για τα σιτηρά, μόνο το 3% των ουκρανικών σιτηρών πήγε στον Νότο.
Πρόσθεσε επίσης ότι η Δύση δεν έχει εκπληρώσει το μέρος της συμφωνίας και δεν έχει αφαιρέσει τα εμπόδια στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Ρωσίας.
Ξανά και ξανά, ο Πούτιν φαίνεται να πιστεύει στο γεγονός ότι η Δύση θα κουραστεί από τη σύγκρουση όσο περισσότερο διαρκέσει και όσο περισσότερο η Ρωσία ενισχύει τη θέση της στο Ντονμπάς, (κάτι που κάνει από τις αρχές του τρέχοντος έτους), τόσο λιγότερο θα στηρίζει το Κίεβο.
Ο Πούτιν εξακολουθεί να είναι απρόθυμος να απαντήσει ριζικά στη σειρά αντιρωσικών προκλήσεων που σημειώθηκαν τα τελευταία δυόμισι χρόνια, διότι φοβάται μήπως προκαλέσει ακούσια το ξέσπασμα του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου, τον οποίο μέχρι στιγμής έχει αποφύγει εσκεμμένα.
Το έτερο ζήτημα όμως είναι τι θα γίνει φέτος στο ουκρανικό έδαφος, ειδικά στην πολύ πιθανή περίπτωση γενικής ρωσικής επίθεσης στο Ντομπάς ( κάτι που ήδη βλέπουμε) σχετικά με τα ουκρανικά σιτηρά και τις υποδομές αποθήκευσης τους.
Οι καταστροφές θα είναι τεράστιες και η ζημιά για Ουκρανία-Ευρώπη απλά γιγάντια, όπως και σε μια αύξηση της έντασης μεταξύ ΝΑΤ-ΗΠΑ και Ρωσίας.
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να δούμε τις τιμές των σιτηρών στην Ευρώπη κάποια στιγμή, να πετούν στα σύννεφα, και τότε οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν.
Στην χώρα μας λόγω ανόδου της θερμοκρασίας και των προηγούμενων φυσικών καταστροφών της Θεσσαλίας έχουμε ήδη θέμα με πολλά είδη, που βρίσκονται ως βασικά αγαθά στο τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή.
Αν προστεθεί και το ψωμί, τότε το πρόβλημα θα γίνει απλά τεράστιο.