Πούτιν και δορυφόρος
Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσικό «Ρουά Ματ» στο Διάστημα! Ο Πούτιν θέλει 2.600 δορυφόρους σε τροχιά μέχρι το 2036 -Ευρώπη: «Δεν πρόκειται να τα καταφέρει»

Οι Ρώσοι έχουν πολύ φιλόδοξα σχέδια για το διάστημα και αυτό είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια. Τώρα βέβαια ο επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, Γιούρι Μπορίσοφ, αποκάλυψε πως η Μόσχα θέλει 2.600 δορυφόρους σε τροχιά μέχρι το 2036. Πόσο ρεαλιστική είναι αυτή η ρωσική επιθυμία;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

2.600 Ρωσικοί Δορυφόροι Μέχρι το 2036

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τα λόγια του Ρώσου, η Μόσχα σκοπεύει να θέσει σε τροχιά χιλιάδες δορυφόρους επικοινωνίας τύπου Sfera. Πρόκειται για ένα σύστημα ανάλογο του αμερικανικού Starlink και του βρετανικού OneWeb. Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos είχε προγραμματίσει στο παρελθόν να εκτοξεύσει περισσότερα από 600 τέτοια συστήματα στο διάστημα, ωστόσο κάποιες προϋπολογιστικές περικοπές της χάλασαν τα σχέδια.

Τώρα η υπηρεσία σχεδιάζει τα εκτοξεύσει σε πρώτη φάση 360 δορυφόρους, αν και ο Μπορίσοφ μίλησε για τουλάχιστον 1.200 τέτοια συστήματα.

Με την σειρά της η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε την επιχορήγηση 180 δισεκατομμυρίων ρουβλιών (1,9 δισεκατομμύρια ευρώ) σε αυτό το πρόγραμμα, συγκεκριμένα για την εκτόξευση 162 δορυφόρων. Μέχρι στιγμής το ρωσικό κράτος έχει αποδεσμεύσει 95 δισεκατομμύρια ρούβλια και στο άμεσο μέλλον αναμένεται να προχωρήσει με τα επόμενα.

Μέχρι το 2035 η Ρωσία αναμένεται να θέσει σε γεωστατική τροχιά 6 δορυφόρους. Αυτοί οι δορυφόροι διαφέρουν από τους υπόλοιπους λόγω της τροχιάς και του σχεδιασμού τους, ωστόσο ένας Ρώσος ειδικός ανέφερε πως σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια για την εκτόξευση μόνο 2 τέτοιων συστημάτων.

Ο Μπορίσοφ από την άλλη είπε πως η Roscosmos στοχεύει στην παραγωγή τουλάχιστον 250 δορυφόρων ετησίως για διάφορους σκοπούς. Σήμερα η Ρωσία παράγει 15 τέτοια συστήματα κάθε έτος και θεωρητικά θα μπορούσε να παράγει 40 κάθε χρόνο εάν το επιθυμούσε.

Ένας Ευρωπαίος ειδικός είπε πως ο στόχος για 2.600 ρωσικούς δορυφόρους μέχρι το 2036 δεν είναι ρεαλιστικός επειδή δεν είναι επιτεύξιμος, κυρίως εξαιτίας των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στην Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ότι δορυφόρο έχει παράξει η Ρωσία από το 2022 μέχρι και σήμερα το έκανε με δυτικά ηλεκτρονικά που είχε στην άκρη από προηγούμενα χρόνια, πριν ξεκινήσουν οι κυρώσεις» είπε ο ίδιος.

Όπως και να έχει η Ρωσία συνηθίζει να εκπλήσσει την Δύση, βρίσκοντας τρόπους να παράγει εγχώρια συστήματα παρά τις κυρώσεις. Ίσως καταφέρει το ίδιο και στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...