Από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι και σήμερα, η Μόσχα φημίζεται για τις τρομερές στρατιωτικές της δυνατότητες, ειδικά στα πολεμικά πλοία και υποβρύχια. Ο ναυτικός στόλος της Ρωσία είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους σε όλο τον κόσμο και σε αυτό συνδράμει καθοριστικά το οπλοστάσιο υποβρυχίων της Ρωσίας. Το Κρεμλίνο πάντοτε προσπαθούσε να επαναστατεί με τα υποβρύχιά του, ωστόσο κατάφερνε πολύ καλά να κρατάει μυστικές τις δυνατότητες τους. Σήμερα αν και δεν γνωρίζουμε πολλές λεπτομέρειες για τα ρωσικά υποβρύχια, επειδή τα προγράμματά τους είναι άκρως απόρρητο, ξέρουμε με βεβαιότητα είναι κάποια από τα καλύτερα στον πλανήτη.
Η Ρωσία επιχειρεί τρομερά υποβρύχια σκάφη για διάφορες αποστολές: από απλές περιπολίες στα παγωμένα ύδατα της Αρκτικής μέχρι και πυρηνοκίνητα υποβρύχια ικανά να εξαφανίσουν ολόκληρες πολιτείες των ΗΠΑ με τους πυρηνικούς πυραύλους τους. Ετοιμαστείτε λοιπόν να ρίξουμε μία ματιά στα 5 κορυφαία ρωσικά υποβρύχια που βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία.
Κλάση Akula
Ξεκινάμε με τη περίφημη κλάση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων Akula. Τα ρωσικά υποβρύχια Akula -όπως και τα περισσότερα που θα δούμε σε αυτή την λίστα- σχεδιάστηκαν στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Όταν αυτά τα πανίσχυρα υποβρύχια εθεάθησαν δημόσια για πρώτη φορά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φημολογείται ότι είχαν πάθει πραγματικά ΣΟΚ. Το Πεντάγωνο είχε ξαφνιαστεί τόσο πολύ διότι οι κατάσκοποί του πίστευαν ότι η Μόσχα είχε μείνει πολύ πίσω στην τεχνολογία υποβρυχίων, γεγονός που καθησύχασε την Ουάσιγκτον. Όταν αποκαλύφθηκε όμως η κλάση Akula οι Αμερικανοί συνειδητοποίησαν ότι όχι μόνο οι Ρώσοι δεν ήταν πίσω τους, αλλά ίσως ήταν και μπροστά τους!
Κάθε υποβρύχιο της κλάσης Akula είναι οπλισμένο με πυραύλους κρουζ τύπουS-10 Granit ,οι οποίο είναι εξίσου καταστροφικοί με τους αμερικανικούς πυραύλους Tomahawk. Να σημειώσουμε επίσης πως τα Akula κατασκευάστηκαν με διπλό κύτος. Αυτή η σχεδιαστική απόφαση μείωσε κατά πολύ την παρατηρησιμότητα των υποβρυχίων κάτω από το νερό, αύξησε δηλαδή τις stealth δυνατότητές τους. Να τονίσουμε μάλιστα πως εκείνη την εποχή κανένα υποβρύχιο των Δυτικών δεν κατείχε αυτή την τεχνολογία, δίνοντας έτσι στους Σοβιετικούς ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Με τη πάροδο του χρόνου οι Σοβιετικοί άρχισαν να δημιουργούν πιο εξελιγμένες εκδοχές της κλάσης Akula. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι τα υποβρύχια κλάσης Akula ενέπνευσαν εν μέρει τους Αμερικανούς να ναυπηγήσουν τις κλάσεις Seawolf και Virginia.
Κλάση Kilo
Η κλάση υποβρυχίων Kilo είναι ίσως μια από τις πιο αναγνωρισμένες κλάσεις υποβρυχίων που έχουν παραχθεί ποτέ, μιας και έχει αγοραστεί από πολλές χώρες παγκοσμίως. Η Ρωσία λόγω του πολέμου με την Ουκρανία πήρε την απόφαση να αναβαθμίσει τα υποβρύχια Kilo, πολλά από τα οποία κάνουν σήμερα αδιάκοπες περιπολίες στην Μαύρη Θάλασσα. Τα υποβρύχια αυτά είναι εξοπλισμένα με καταστροφικούς πυραύλους κρουζ παρέχοντας έτσι στην Ρωσία πλήρη υπέροχη στα νερά της περιοχής.
Πολλοί θεωρούν ότι η δημιουργία της κλάσης Kilo είναι ένα από τα πιο πετυχημένα ναυτικά στρατιωτικά προγράμματα στη σύγχρονη ιστορία. Οι Ρώσοι βέβαια δεν επαναπαύτηκαν και συνέχισαν να βελτιώνουν τις πλατφόρμες από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου μέχρι και σήμερα. Οι νεότερες εκσυγχρονισμένες εκδόσεις των σκαφών διαθέτουν μια σειρά από σημαντικές βελτιώσεις, όπως ένα νέο εξελιγμένο σύστημα πλοήγησης, καθώς και φονικότερο οπλισμό. Τέλος, κάθε υποβρύχιο της κλάσης είναι εξοπλισμένο με δεκάδες σωλήνες εκτόξευσης τορπιλών για 18 τέτοια πυρομαχικά. Κάποιοι από τους ξένους αγοραστές της κλάση Kilo είναι η Κίνα, το Βιετνάμ, το Ιράν και η Πολωνία.
Κλάση Delta IIV
Η κλάση υποβρυχίων Delta παραμένει έως και σήμερα ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του ρωσικού στόλου από τότε που έκανε το ντεμπούτο της στον Ψυχρό Πόλεμο. Αυτά τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια έχουν την δυνατότητα να εκτοξεύσουν βαλλιστικούς πυραύλους τύπου R-29 Vysota, οι οποίοι μπορούν να εξοπλιστούν με κάποιες από τις ισχυρότερες πυρηνικές κεφαλές του πλανήτη.
Πέρα όμως από την εντυπωσιακή ισχύ πυρός που διαθέτουν, τα σκάφη κλάσης Delta IIV είναι επίσης εξοπλισμένα με πανίσχυρους πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι επιτρέπουν στα σκάφη να πλέουν γρήγορα και ευκίνητα. Επιπλέον, το κύτος των υποβρυχίων είναι ειδικά σχεδιασμένο έτσι ώστε να μειώνει κατά πολύ τον θόρυβο που εκπέμπουν τα σκάφη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι περιπολίες των υποβρυχίων να περνάνε απαρατήρητες από ολόκληρους εχθρικούς στόλους, καθιστώντας τα πραγματικά αόρατους φονιάδες. Η κλάση Delta ήταν χωρίς καμία υπερβολή ο φόβος και ο τρόμος των Αμερικανών κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Κλάση Borei
Η κλάση πυρηνικών υποβρυχίων Borei αποτελείται από σκάφη 4ης γενιάς και θεωρείται από πολλούς ως ο διάδοχος της παλιότερης κλάσης Delta III. Τα υποβρύχια Borei έχουν κρίσιμη σημασία για το Κρεμλίνο, καθώς αποτελούν την πρώτη κλάση υποβρυχίων που παράχθηκε μετά την Διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Παρόλο που η κλάση Borei είναι μικρότερη σε μέγεθος από τα περιβόητα και πελώρια σοβιετικά υπερ-υποβρύχια, επίσημα στελέχη του ρωσικού στρατού ισχυρίζονται ότι είναι εξίσου ισχυρά. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι ο θόρυβος που παράγουν τα σκάφη Borei είναι 5 φορές χαμηλότερος από αυτόν που εκπέμπει η κλάση Akula. Επίσης, ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι τα υποβρύχια παρά το μικρό μέγεθός τους είναι εξοπλισμένα με 16 φονικότατους ρωσικούς πυραύλους. Μικρός στο μάτι, μεγάλος στον... βυθό της θάλασσας!
Yasen-M
Τελευταία κλάση στην λίστα είναι τα υποβρύχια Yasen-M. Η κλάση Yasen ξεχωρίζει από τα προαναφερόμενα υποβρύχια καθώς είναι η μοναδική που δεν σχετίζεται σχεδόν καθόλου με την Σοβιετική Ένωση, αντίθετα αντιπροσωπεύει την σημερινή προηγμένη τεχνολογία της Ρωσίας. Τα σκάφη Graney -όπως τα αποκαλούν οι Αμερικανοί- κατασκευάστηκαν την δεκαετία του '1990 μετά την Διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Τα υποβρύχια είναι εξοπλισμένα με τρομερούς πυραύλους κρουζ και παράγουν πολύ μικρότερο ηχητικό αποτύπωμα συγκριτικά με τα αντίστοιχα πυρηνικά υποβρύχια της σοβιετικής εποχής. Σήμερα βρίσκεται σε λειτουργία ένα ρωσικό υποβρύχιο της κλάσης Yasen και 3 υποβρύχια της βελτιωμένης έκδοσης Yasen-M. Ωστόσο οι φιλόδοξοι Ρώσοι έχουν στόχο να ενσωματώσουν στον στόλο τους αλλά 8 υποβρύχια κλάσης Yasen τα επόμενα χρόνια. Αδιαμφισβήτητα, το σημαντικότερο μέρος του οπλοστασίου της εν λόγω κλάσης είναι οι ρωσικοί υπερ-υπερηχητικοί πύραυλοι Zircon, οι οποίοι μπορούν να ταξιδέψουν με μέγιστη ταχύτητα 9 μαχ (11.000 χλμ/ώρα) σε απόσταση έως και 1.000 χιλιομέτρων μακριά. Ο συνδυασμός των Graney και των πυραύλων Zircon είναι τρομαχτικός, αφού μπορεί να απειλήσει οποιοδήποτε πολεμικό πλοίο στον κόσμο. Οι Ρώσοι σχεδιάζουν να χρησιμοποιούν αυτό τον φονικό συνδυασμό έναντι αμερικανικών αεροπλανοφόρων στο σενάριο μίας ένοπλης σύρραξης, η οποία είναι ίσως πιο κοντά από ποτέ.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και δε φαίνεται ότι πως θα σταματήσει σύντομα. Η κατάσταση στον Ινδο-Ειρηνικό και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι εξίσου ανησυχητική. Όλα αυτά μας υπενθυμίζουν καθημερινά ότι μια παγκόσμια σύγκρουση μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή. Για αυτό το λόγο η Ρωσία συνεχίζει την παράδοση των Σοβιετικών και προσπαθεί συνεχώς να καινοτομεί στο κόσμο των υποβρυχίων. Ο συνδυασμός των νέων υπερσύγχρονων κλάσεων και με τα θρυλικά υποβρύχια που κληρονόμησαν από τους Σοβιετικούς καθιστά το ρωσικό πολεμικό ναυτικό ένα από τα ισχυρότερα στον πλανήτη.