Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει περάσει από υπουργούς και στρατηγούς στο πεδίο της μάχης από τότε που εισέβαλε για πρώτη φορά στην Ουκρανία πριν από μια δεκαετία. Μέσα από όλα αυτά, μια σταθερά ήταν η Elvira Nabiullina, μία διοικήτρια κεντρικής τράπεζας που δεν μπορεί να κάνει χωρίς αυτή ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο δεσμός της με τον Πούτιν, μπορεί κάλλιστα να καθορίσει την οικονομία που αναδύεται από τη μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Από νωρίς μετά την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, υιοθέτησε μια μονόχρωμη ενδυμασία δημόσια. Ήταν η πρώτη της πράξη για το τι περνά ως διαφωνία στη Ρωσία εν καιρώ πολέμου, ακολουθούμενη από μια προσπάθεια να παραιτηθεί και στη συνέχεια μια ρήξη σε αργή κίνηση για αρκετές βασικές πολιτικές που υποστηρίζονται από τον Πούτιν και την κυβέρνησή του.
Πρόθυμος να την προστατεύσει
Λίγα χρόνια μετά την τρίτη θητεία της, η Nabiullina έχει χαράξει χώρο για αντικομφορμισμό σε ένα ρωσικό κατεστημένο που έχει εμμονή με την πίστη πάνω απ ‘όλα. Και καθώς ένα ανανεωμένο υπουργικό συμβούλιο – αγκυροβολημένο από μερικούς από τους μεγαλύτερους επικριτές της – αναλαμβάνει την εξουσία, η Nabiullina παραμένει μια ανωμαλία που ο Πούτιν είναι πρόθυμος να προστατεύσει.
Ο Oleg Vyugin, πρώην κορυφαίος αξιωματούχος της Τράπεζας της Ρωσίας, ο οποίος γνωρίζει τη Nabiullina για πάνω από 20 χρόνια, λέει ότι ο Πούτιν τη βλέπει ως μια ευθεία ομιλήτρια αμόλυντη από τη διαφθορά – με τα αποτελέσματα να δείχνουν εδώ και χρόνια να χαρακτηρίζονται από κρίσεις.
«Η Elvira έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να πει στον πρόεδρο τι δεν του αρέσει», δήλωσε ο Vyugin. «Μπορεί να μιλήσει ανοιχτά για την κατάσταση και το δέχεται».
Τώρα στη δεύτερη δεκαετία της στο τιμόνι ενός θεσμού που είναι εδώ και καιρό από τους πιο ανεξάρτητους στη σύγχρονη Ρωσία, η 60χρονη Nabiullina απέχει μήνες από το να γίνει η μακροβιότερη κυβερνήτης του και παραμένει μία από τις λίγες Ρωσίδες σε θέσεις εξουσίας.
Την εμπιστεύεται
Ο Πούτιν εκτιμά και εμπιστεύεται τη συμβουλή της Nabiullina, βλέποντας την παρουσία της ως θέμα εξισορρόπησης της οικονομικής ομάδας του προέδρου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Άλλοι κορυφαίοι τεχνοκράτες που έχουν λόγο στην οικονομική πολιτική είναι πολύ πιο συγχρονισμένοι με την πολεμοκαπηλεία του Ρώσου ηγέτη. Ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov μιλά για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού για «το έργο της εξασφάλισης της νίκης», ενώ ο Maxim Oreshkin – πρώην οικονομικός βοηθός του Πούτιν που πρόσφατα προήχθη σε αναπληρωτή αρχηγό του προσωπικού του Κρεμλίνου – τώρα χαρακτηρίζει τον πόλεμο ως «παγκόσμια σύγκρουση με τη Δύση για την Ουκρανία».
Ένας συνάδελφος που είναι ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος περιγράφει τη Nabiullina ως ιδεαλίστρια με αρχές που εξακολουθεί να παίζει με το βιβλίο όταν οι παλιοί κανόνες του παιχνιδιού δεν ισχύουν πλέον.
Κώδωνας κινδύνου
Εδώ και μήνες, η Nabiullina κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις δευτερογενείς επιπτώσεις στην οικονομία από τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού που προκλήθηκαν από τον πόλεμο και τον προϋπολογισμό που διογκώθηκε από τις αμυντικές δαπάνες ρεκόρ.
Η κεντρική τράπεζα αντιτάχθηκε επίσης στους αυστηρότερους ελέγχους κεφαλαίων που απαιτούν από τους εξαγωγείς να πωλούν τα ξένα κέρδη τους στην εγχώρια αγορά για ρούβλια. Η Nabiullina μόνη της δεν υπέγραψε ένα σχέδιο διατάγματος για την εκ νέου επιβολή των μέτρων που ενέκρινε και θέσπισε ο Πούτιν παρά τις αντιρρήσεις της στα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.
Και καθώς οι αρχές κινήθηκαν για να κατασχέσουν μετοχές από επενδυτές μειοψηφίας του εργοστασίου μαγνησίου Solikamsk, παραγωγού σπάνιων γαιών, η κεντρική τράπεζα άσκησε έφεση τον Μάιο σχετικά με μια δικαστική απόφαση που δημιούργησε προηγούμενο και ενέκρινε την κατάσχεση.
Εξηγώντας την παρέμβαση στην περίπτωση που η κεντρική τράπεζα δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος, η Nabiullina φάνηκε να αγνοεί τον πόλεμο που διαλύει ζωές.
«Ανησυχούμε», είπε, «με τον πιο σοβαρό τρόπο, διότι η προστασία των δικαιωμάτων των επενδυτών, η προστασία των καλόπιστων αγοραστών μετοχών μέσω οργανωμένης διαπραγμάτευσης είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της εμπιστοσύνης των επενδυτών στη χρηματοπιστωτική αγορά, στο χρηματιστήριο και στην εμπιστοσύνη γενικότερα».
Ο άχρηστος στρατός και οι έξυπνοι τεχνοκράτες
Μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, ένα αστείο έκανε τον γύρο μεταξύ των Ρώσων αξιωματούχων σχετικά με τις δύο μεγάλες εκπλήξεις που περίμεναν τον Πούτιν όταν ξεκίνησε ο πόλεμος: ο στρατός του ήταν τόσο άχρηστος που δεν μπορούσε να φέρει τη νίκη παρά τη μακρά προετοιμασία. Και οι τεχνοκράτες του ήταν τόσο έξυπνοι που κράτησαν την οικονομία από το να καταρρεύσει παρά το γεγονός ότι δεν έλαβαν καμία προειδοποίηση για το τι επρόκειτο να έρθει.
Νέα πραγματικότητα
Αλλά καθώς η σύγκρουση στρεβλώνει την οικονομία, η Nabiullina μπορεί όλο και περισσότερο να βρεθεί στο περιθώριο και να παρακαμφθεί από τον άνθρωπο που έχει τον τελευταίο λόγο. Ο Σεργκέι Ντουμπίνιν, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας από το 1995 έως το 1998, δήλωσε ότι αμφιβάλλει για «την περαιτέρω επιτυχία των αντιπληθωριστικών πολιτικών» όπως ακολουθούνται τώρα από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
«Βλέπουμε ότι οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται κάθε χρόνο και αυτή η κατάσταση είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί από την κεντρική τράπεζα», είπε. «Αυτό είναι ένα είδος νέας πραγματικότητας για τις επόμενες δεκαετίες».