Η Ρωσία σήμερα προσπαθεί να φτάσει τα όρια των αεροναυπηγικών της δυνατοτήτων, αφού μεταξύ άλλων μέσα προτείνουν πως αναπτύσσει ένα μαχητικό αεροσκάφος έκτης γενιάς. Αυτό το αεροσκάφος, γνωστό με το όνομα MiG-41, σχεδιάζεται να επιχειρεί όχι μόνο στους αιθέρες, αλλά και σε χαμηλή διαστημική τροχιά γύρω από την γη. Αν το καταφέρει αυτό η Μόσχα σίγουρα το αεροσκάφος της θα μείνει στην ιστορία.
Τι Εκπλήξεις θα Φέρει το MiG-41;
Ειδικοί εικάζουν πως για να αναπτύξει η Ρωσία το MiG-41 χρησιμοποιεί ως βάση την έκδοση MiG-31M του σοβιετικού μαχητικού MiG-31, η οποία αναπτύχθηκε την δεκαετία του '1990 αλλά τελικά δεν παράχθηκε ποτέ μαζικά. Αν και το MiG-31M θεωρούνταν επαναστατικό για την εποχή του με χωρητικότητα 300 λίτρων καυσίμου, το προηγμένο ραντάρ Zaslon-M και την δυνατότητα μεταφοράς 6 πυραύλων αέρος-αέρος, η κατάρρευση της τότε οικονομίας του κράτος ήταν ο λόγος που έμεινε στο ράφι.
Επιστρέφοντας στο MiG-41, εκτιμήσεις από Ρώσους ειδικούς αναφέρουν πως το μαχητικό θα πετάξει μέχρι το 2025. Για να το καταφέρουν αυτό όμως πρέπει πρώτα να ολοκληρώσουν την ανάπτυξη του κινητήρα, ο οποίος είναι κατηγορίας Pulse Detonation Engine (PDE).
Το ρωσικό περιοδικό τεχνολογίας Sfera έγραψε συγκεκριμένα πως «αν και σημειώνεται πρόοδος, κινούμαστε προς αχαρτογράφητη επικράτεια. Σίγουρα θα δημιουργηθούν ερωτήματα σχετικά με τους πόρους που θα χρειαστούν για την διαχείριση ενός τέτοιου κινητήρα, δεδομένου του εξαιρετικά δυναμικού φορτίου που θα χρειαστεί να διαχειριστεί».
Σύμφωνα με άλλες ρωσικές αναφορές, ίσως το μαχητικό πετάξει με διαφορετικό σύστημα ισχύος εάν οι Ρώσοι μηχανικοί τα βρούνε σκούρα με τον κινητήρα PDE που αναπτύσσουν σήμερα. Πιθανές εναλλακτικές μπορεί να είναι ο νέος κινητήρας του μαχητικού πέμπτης γενιάς Su-57 ή ο κινητήρας P-579-300 της Soyuz AMNTK.
Αν και δεν ξέρουμε πολλά περισσότερα για το MiG-41, μιας και αποτελεί ένα απόρρητο πρόγραμμα του ρωσικού υπουργείου άμυνας, το διάσημο Military Watch αναφέρει πως η Μόσχα αναπτύσσει και ένα ηλεκτρομαγνητικό όπλο (EMP) για το αεροσκάφος. Ένα τέτοιο σύστημα ίσως αναδειχθεί ως game changer για τον εναέριο πόλεμο του 21ου αιώνα, αφού ένα τέτοιο ενεργειακό όπλο θα μπορούσε να επεκτείνει κατά πολύ την λίστα στόχων ενός μαχητικού (π.χ. UAV κλπ).
Δεδομένων όλων αυτών, θα λέγαμε πως ένα πιο ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για το πρόγραμμα του MiG-41 θα ήταν το μαχητικό να παραταχθεί για πρώτη φορά έως το 2028 και όχι έως το 2025.