Είναι γεγονός ότι η Βαλτική θάλασσα μετά την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε "Συμμαχική λίμνη", γεγονός που έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον Ρωσικό Στόλο της εν λόγω θάλασσας, ο οποίος είναι ουσιαστικά εγκλωβισμένος.
Η Ρωσική στρατιωτική ηγεσία κατόπιν αυτών των εξελίξεων διέταξε την διεξαγωγή ασκήσεων του στόλου της Βαλτικής, θέτοντας αυτόν έτσι σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης και ετοιμότητας.
Ο Ρωσικός στόλος της Βαλτικής θάλασσας εκτελεί ασκήσεις με πραγματικά πυρά
Συναφές με τα παραπάνω είναι άρθρο έγκριτου Βουλγαρικού ΜΜΕ, το οπόιο επισημαίνει ότι, "το νεότερο σκάφος "Naro-Fominsk, του ρωσικού στόλου της Βαλτικής, οπλισμένο με πυραύλους κρουζ "Kalibr" και "Onyx", ολοκλήρωσε επιτυχώς βολές του σε θαλάσσιο στόχο."
Επιπλέον, το πλήρωμα του εν λόγω πλοίου συμμετείχε σε μια προγραμματισμένη προσομοίωση πυραυλικής επίθεσης.
Η άσκηση περιελάμβανε επιτυχή χτυπήματα σε στόχους που προσομοιάζουν με εχθρικούς, όπως συγκεντρώσεις ανθρώπινου δυναμικού, εκτοξευτές πυραύλων, αεροδρόμια, κόμβους συγκοινωνιών, προστατευμένες εγκαταστάσεις και κέντρα διοίκησης.
Το πλήρωμα του σκάφους ασκήθηκε επίσης στον ΡΒΧΠ πόλεμο, λαμβάνοντας μέτρα χημικής και βιολογικής προστασίας.
Δοκίμασαν την ικανότητα επιβίωσής τους στη μάχη , τις ανθυποβρυχιακές δυνατότητές, την προστασία του πλοίου και εκτέλεσαν διάφορες ασκήσεις που αφορούσαν συστήματα αεράμυνας.
Συμμετέχουσες δυνάμεις-Σενάριο της άσκησης
Πρόσφατα, μια μεγάλης κλίμακας άσκηση διεξήχθη στη Βαλτική Θάλασσα στην οποία συμμετείχε το πλήρωμα του περιπολικού "Neustrashimy", μαζί με τις κορβέτες "Soobrazitelny", "Boykiy" και "Stoikiy".
Επιπλέον, τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Ka-27 του Πολεμικού Ναυτικού συμμετείχαν επίσης ενεργά.
Η άσκηση περιελάμβανε τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την τελική «καταστροφή» ενός υποθετικού εχθρικού υποβρυχίου.
Σε αυτή την άσκηση βασισμένη σε σενάρια, ο εχθρός ήταν ένα υποβρύχιο, καμουφλαρισμένο κοντά σε ομάδα πλοίων του Στόλου της Βαλτικής.
Η αποστολή του; Να πλήξει την ομάδα πλοίων του Στόλου.
Ένα Ρωσικό υποβρύχιο κλάσης "Varshavyanka" έπαιξε τον ρόλο του εχθρού.
Η θαλάσσια περιοχή κατακλύστηκε από ανθυποβρυχιακά πλοία και ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού για να αντιμετωπίσουν τον φανταστικό «εισβολέα».
Κάτω από την επιφάνεια, τα πληρώματα των ελικοπτέρων χρησιμοποίησαν προηγμένες τεχνικές υδροακουστικής ανίχνευσης για να εντοπίσουν την τοποθεσία του εχθρικού υποβρυχίου.
Μόλις απέκτησαν τις συντεταγμένες του, μετέφεραν τις πληροφορίες στις κορβέτες του Στόλου της Βαλτικής.
Μετά την επιτυχή ανάπτυξη τορπιλών, η επιχείρηση κρίθηκε επιτυχής, καθώς τα πλοία κατάφεραν να εξουδετερώσουν το φανταστικό «εχθρικό» υποβρύχιο.
Οι πολυλειτουργικές κορβέτες με τις ονομασίες «Boikiy», «Stoikiy» και «Soobrazitelny», οι οποίες έλαβαν δράση κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, είναι προϊόντα του Almaz Central Marine Design Bureau στο πλαίσιο του έργου 20380.
Πυρά κατά «εχθρικού αεροσκάφους»
Αυτά τα πλοία είναι εξοπλισμένα με ένα ευρύ φάσμα οπλικών συστημάτων για την αντιμετώπιση απειλών σε αέρα -επιφάνεια της θάλασσας και κάτω από αυτήν, ενώ μεταφέρουν ένα ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο Ka-27.
Υπήρξαν περιπτώσεις όπου αυτές οι κορβέτες έχουν επιδείξει την ικανότητά τους σε σενάρια μάχης κατά τη διάρκεια ασκήσεων της Βαλτικής.
Ένα τέτοιο παράδειγμα περιλάμβανε τις κορβέτες "Boiky", "Stoiky" και "Soobrazitelny" που εξαπέλυσαν αντιαεροπορικά πυρά προς εικονικούς εχθρικούς εναέριους στόχους.
Τα στάδια εκπαίδευσης των πληρωμάτων των Ρωσικών υποβρυχίων
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης επιχειρησιακής ετοιμότητας, τα υποβρύχια "Dmitrov" και "Mozhaisk", που ανήκουν στον Στόλο της Βαλτικής, έχουν αναπτυχθεί σε θαλάσσιες περιοχές.
Η εκπαίδευσή τους περιλαμβάνει βασικά στοιχεία όπως ετοιμότητα θαλάσσιου ταξιδιού, φόρτωση πυρομαχικών, οργάνωση ασφάλειας και αμυντικό σχεδιασμό, όσο βρίσκονται αγκυροβολημένα.
Αυτή η εκπαίδευση πραγματοποιείται στην προκυμαία.
Αφού ολοκληρώσουν επιτυχώς αυτές τις εργασίες, στη συνέχεια προχωρούν στο πεδίο θαλάσσιας μάχης στη Βαλτική Θάλασσα.
Έτσι στη συνέχεια ασκούνται στον έλεγχο του υποβρυχίου τόσο κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης όσο και κατά τις τακτικές ανόδους και καθόδους από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ παράλληλα με την εξοικείωση χρήσης πυραύλων και τορπιλών.
Αυτή η εκπαίδευση θεωρείται σκαλοπάτι πριν συντονιστούν με τα άλλα ναυτικά μέσα του Στόλου της Βαλτικής, όπως πλοία επιφανείας και αεροπορικές μονάδες, για εκτέλεση ολοκληρωμένων θαλάσσιων επιχειρήσεων .
Οι παραπάνω εργασίες αποτελούν θεμελιώδες μέρος του προγράμματος εκπαίδευσης του υποβρυχίου, επιβεβαιώνοντας την ετοιμότητά του πληρώματος να φέρει εις πέρας τις αποστολές που θα του ανατεθούν."
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω διαφαίνονται τα υψηλά στάνταρ εκπαίδευσης του Ρωσικού Στόλου της Βαλτικής θάλασσας.
Ωστόσο η εδαφική διαμόρφωση της περιοχής της Βαλτικής θάλασσας σε συγκερασμό με το γεγονός ότι όλα τα παράκτια κράτη της περιοχής ανήκουν πλέον στο ΝΑΤΟ, είναι βέβαιο ότι καθιστούν εξαιρετικά αμφίβολη την επιβιωσιμότητα του Ρωσικού Στόλου σε περίπτωση ένοπλης αντιπαράθεσης με την Συμμαχία με συμβατικά οπλικά συστήματα και μέσα.
Ως μόνη διέξοδος για τους Ρώσους κατά την εκτίμησή μας στα παραπάνω, θα ήταν ίσως ο υπερεξοπλισμός του Καλλίνιγκραντ με αντιπλοϊκούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς αλλά και η δημιουργία ενός δεύτερου Ρωσικού στόλου της Βαλτικής, μεγάλου σε μέγεθος, σε αυτό.