Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι η Ρωσία το 2022 σχεδίαζε να κάνει χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, η οποία τελικά απετράπη από τις ΗΠΑ, οι οποίες για να το πετύχουν ζήτησαν την συνδρομή της Κίνας και Ινδίας για να πειστεί ο Πούτιν να μην προβεί στη χρήση τους, προειδοποιώντας τον παράλληλα μέσω των εν λόγω χωρών για "αντίποινα".
Το παραπάνω γεγονός κατέδειξε πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα στη χρήση πυρηνικών όπλων, γεγονός που μπορεί ως ντόμινο να εξελιχθεί σε Παγκόσμιο πυρηνικό Αρμαγεδώνα.
Ρωσικά πυρηνικά σχέδια για αντιμετώπιση Κινεζικής εισβολής!
Η Ρωσία, η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του πλανήτη, έχει ως σημαντικότατο πυλώνα ασφαλείας της τεράστιας επικράτειάς της και των συμφερόντων της, τα πυρηνικά της όπλα και για τον λόγο αυτό έχει εκπονήσει σχέδια χρήσης τους ενάντια σε εχθρούς αλλά και "φίλους".
Ιδιαίτερα στους τελευταίους αναφέρεται Διεθνές ΜΜΕ, σε σχετικό άρθρο του με τίτλο "Ο ρωσικός στρατός έχει «πυρηνικά» σχέδια για να σταματήσει μια εισβολή από την Κίνα", επισημαίνοντας:
"Παρά τους δραματικούς τίτλους, τα ρωσικά στρατιωτικά έγγραφα που διέρρευσαν και συζητούν τις συνθήκες -συμπεριλαμβανομένου ενός σεναρίου κινεζικής εισβολής- που η Ρωσία θα μπορούσε να καταφύγει στη χρήση πυρηνικών όπλων δεν προκαλεί έκπληξη.
Ούτε θα πρέπει να απορεί κανείς για το γιατί ο ρωσικός στρατός έχει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσει μια πιθανή κινεζική εισβολή.
Σε τελική ανάλυση, ένας λόγος για τον οποίο δεν σημειώθηκε ποτέ πρόοδος στη δραστική μείωση των τακτικών πυρηνικών όπλων, παρά τις προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι μετά την επιτυχία της Συνθήκης INF του 1987, ήταν ότι η Ρωσία ανέκαθεν θεωρούσε τα τακτικά πυρηνικά όπλα ως την τελευταία δυνατότητα προστασίας της σε περίπτωση πλήρους κατάρρευσης ή ήττας των συμβατικών στρατιωτικών Δυνάμεών της.
Το θέμα που προκύπτει είναι αν οι διαρροές, ιδιαίτερα σχετικά με τα ρωσικά σχέδια να χρησιμοποιήσουν τέτοια όπλα για να σταματήσουν μια κινεζική εισβολή, αλλάζουν κάτι;
Το "παράδειγμα" των ΗΠΑ με Μ.Βρετανία και Καναδά
Πρώτον, είναι δουλειά των στρατιωτικών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο να οραματίζονται και να προετοιμάζονται για οποιοδήποτε σενάριο, όσο απίθανο κι αν είναι.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατήρησαν πολεμικά σχέδια για εισβολή στον Καναδά μέχρι τον εικοστό αιώνα.
Μέρος των υπολογισμών των ΗΠΑ σχετικά με την αποδοχή ορίων στην κατασκευή πολεμικών πλοίων στις διάφορες ναυτικές διασκέψεις της δεκαετίας του 1920 και του 1930 ήταν η πιθανότητα μελλοντικής σύγκρουσης με τη Μεγάλη Βρετανία.
Οι Ρωσικοί σχεδιασμοί και οι σχέσεις με Τουρκία και Κίνα
Ενώ αυτά τα σχέδια των ΗΠΑ γράφτηκαν μεταξύ 2008 και 2014 κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα , το Ρωσικό Γενικό επιτελείο έχει μια μακροπρόθεσμη σχεδίαση.
Οι σημερινοί εταίροι σήμερα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Κίνας υπήρξαν στο παρελθόν, στρατηγικοί αντίπαλοι.
Το κατεστημένο της ρωσικής εθνικής ασφάλειας παραμένει καθοδηγούμενο από το αξίωμα του Τσάρου Αλέξανδρου Γ', ο οποίος παρατήρησε ότι οι μόνοι αληθινοί και διαρκείς σύμμαχοι της Ρωσίας είναι ο στρατός και το ναυτικό της.
Με άλλα λόγια, η Ρωσία βλέπει τις εταιρικές της σχέσεις με θεμελιώδεις συναλλακτικούς και περιστασιακούς όρους.
Η Άγκυρα και το Πεκίνο αντιτάχθηκαν στη Μόσχα στο παρελθόν, αλλά συνεργάζονται σήμερα ακριβώς επειδή είναι προς το συμφέρον τους να το κάνουν. Εάν αλλάξει αυτός ο λογισμός, αλλάζει και η σχέση.
Η Ουάσιγκτον υποθέτει ότι οι σύμμαχοι δεν θα είχαν ποτέ λόγο να στραφούν εναντίον της. Αντίθετα, η Μόσχα πιστεύει ότι εάν δείξει κάποιο σημάδι αδυναμίας ή εξασθένησης, οι σημερινοί στρατηγικοί εταίροι της θα δουν την ευκαιρία να αλλάξουν τις παραμέτρους της σχέσης τους προς όφελός τους.
Το έχουμε δει ήδη τα τελευταία δύο χρόνια καθώς η Ρωσία δαπανά το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής της επιδιώκοντας την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» στην Ουκρανία, ενώ υφίσταται σημαντικές στρατιωτικές απώλειες από την ουκρανική αντίσταση συν την οικονομική ζημιά που επιβλήθηκε από τις δυτικές κυρώσεις.
Υπό αυτές τις συνθήκες, τόσο η Τουρκία όσο και η Κίνα μπόρεσαν να πιέσουν για αναθεωρήσεις της εταιρικής τους σχέσης με τη Ρωσία, ιδίως σε οικονομικούς όρους.
Η Άγκυρα είναι ζωτικής σημασίας για την Μόσχα δίνοντάς της την δυνατοτητα να αμβλύνει ορισμένες από τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων .
Ωστόσο η Τουρκία κατάφερε να αλλάξει την ισορροπία τόσο στον Καύκασο όσο και στη Μαύρη Θάλασσα προς όφελος της
Η Κίνα από την πλευρά της μπόρεσε να αλλάξει τους όρους εμπορίου και να λάβει πρόσθετες εκπτώσεις από τη Ρωσία.
Εάν η ρωσική ισχύς συνεχίσει να μειώνεται, τι μπορεί να ακολουθήσει;
Πριν από δύο δεκαετίες, ο Rajan Menon, έθεσε την προοπτική ενός «αντίστροφου Μαντζουριανού» σεναρίου όπου η Κίνα, ακόμη κι αν δεν προσαρτούσε επίσημα ρωσικά εδάφη στη Σιβηρία και την Άπω Ανατολή -που προηγουμένως ήταν μέρος της Κινεζικής Αυτοκρατορίας- θα είναι σε θέση να ασκεί de facto έλεγχο σε αυτά
Αυτό τροφοδοτεί τον μακροχρόνιο γεωπολιτικό εφιάλτη του Κρεμλίνου για μια αποδυναμωμένη Ρωσία, υποδιαιρεμένη σε σφαίρες επιρροής της Δυτικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας."
Οι λόγοι και η σκοπιμότητα διαρροής από τον Πούτιν
Μήπως τελικά αυτά τα Ρωσικά έγγραφα διέρρευσαν σκοπίμως σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να υπενθυμίσουν σε Κίνα-ΗΠΑ ότι η Ρωσία σκέφτεται τη χρήση πυρηνικών, ως προειδοποίηση κατά της εκμετάλλευσης των αδυναμιών της;
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο μπορεί επίσημα να αποστασιοποιηθεί από τα έγγραφα ,ακόμα και να ισχυριστεί ότι τα σχέδια είναι παρωχημλενα, ενώ παράλληλα πετυχαίνει τον σκοπό του.
Εκτίμησή μας είναι ότι με τον τρόπο αυτό υπενθυμίζεται στην Κίνα από τον Πούτιν, ότι μια στρατιωτική εμπλοκή με τη Ρωσία δεν θα ήταν ούτε εύκολη αλλά ούτε και "συμφέρουσα" και οι στόχοι και οι επιθυμίες του Πεκίνου μπορούν να προσαρμοστούν καλύτερα με τη συνεχή συνεργασία στο υπάρχον πλαίσιο των σχέσεων των δύο χωρών.