Ο Ναβάλνι πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου 2024, την ημέρα που ξεκίνησε η Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου. Ακριβώς ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία. Και ενδεχομένως λίγο πριν την πιθανή αποφυλάκισή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, βρισκόταν σε εξέλιξη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Μόσχας, Ουάσιγκτον και Βερολίνου. Ο Πούτιν ήθελε να πάρει πίσω τον «Tiergarten Murderer », έναν πράκτορα που πυροβόλησε έναν αντίπαλο του καθεστώτος στο Βερολίνο το 2019. Το υπαινίχθηκε μάλιστα δημόσια σε μια συνέντευξη με τον Tucker Carlson (54). Είχε γίνει συζήτηση ότι ο Πούτιν θα έπρεπε να απελευθερώσει τον Ναβάλνι σε αντάλλαγμα.
Μετά ήρθε η 16η Φεβρουαρίου. Με τον αμίμητο κυνισμό της, η ρωσική κυβέρνηση επέλεξε ήπια, ανησυχητικά λόγια για τον άνθρωπο που είχε βασανίσει μέχρι θανάτου ή σκόπιμα δολοφονήσει. Ο Ναβάλνι «αισθάνθηκε άρρωστος μετά από μια βόλτα και σχεδόν αμέσως έχασε τις αισθήσεις του». Οι διασώστες «έκαναν τα πάντα» για να τον σώσουν. Τώρα «προσδιορίζονται τα αίτια του θανάτου».
Οι υποστηρικτές του επιβεβαίωσαν τον θάνατο χθες με δύο σύντομες φράσεις: «Ο Ναβάλνι δολοφονήθηκε. Ο Πούτιν τον δολοφόνησε».
Οι φίλοι του Κρεμλίνου από την άκρα αριστερά και δεξιά θέλουν να περιμένουν τη διερεύνηση των ρωσικών αρχών. Μια ματιά στις συνθήκες φυλακής του Ναβάλνι αρκεί για να δεις ποιες ήταν οι προθέσεις της Μόσχας.
▶︎ Το 2021, ο Ναβάλνι ανέφερε συστηματική στέρηση ύπνου: οι φρουροί τον ξυπνούσαν οκτώ φορές τη νύχτα, υποτίθεται για να ελέγξουν αν ήταν ακόμα στο κελί.
▶︎ Από το 2022 και μετά, ο Ναβάλνι βρισκόταν σχεδόν συνεχώς στην απομόνωση σε ένα τσιμεντένιο ρείθρο δύο με τρία μέτρα. Οι συνάδελφοι κρατούμενοι του είχαν λάβει οδηγίες να απομακρυνθούν από αυτόν εάν πλησίαζε πολύ κοντά τους στην αυλή. Ο άνθρωπος που αγαπούσε τόσο πολύ τους Ρώσους δεν πρέπει να έχει καμία επαφή μαζί τους.
▶︎ Τον Δεκέμβριο του 2023 εξαφανίστηκε ξαφνικά από το στρατόπεδο φυλακών ΙΚ-6 (250 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας). Δεν υπήρχε ίχνος του για τρεις εβδομάδες. Μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων.
▶︎ Στις 25 Δεκεμβρίου, η ομάδα του ανέφερε ότι είχε βρει τον Ναβάλνι στην ποινική αποικία IK-3 στο χωριό Charp στην Αυτόνομη Περιφέρεια Yamal-Nenets. Το στρατόπεδο των φυλακών βρίσκεται περίπου 1.900 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Ονομάζεται «Αρκτικός Λύκος».
«Αν φοβόμουν, θα ντρεπόμουν»
«Στην αποικία, πολλά πράγματα βασίζονται στο σπάσιμο της θέλησης για αντίσταση και στη μετατροπή ενός επαναστατημένου κατάδικου σε υποτακτικό», όπως λέει ένα ρωσικό ντοκιμαντέρ για το στρατόπεδο που είχαν κλείσει τον Ναβάλνι. «Το χειμώνα μπορείς να πεθάνεις σε δέκα λεπτά στους μείον σαράντα βαθμούς και το καλοκαίρι τα κουνούπια τρώνε το πρόσωπο, το λαιμό και τα χέρια σου - δεν χρειάζεται καν να εφεύρεις ένα ειδικό μαρτύριο».
Ο Ναβάλνι αρνήθηκε να τον σπάσουν. Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έγραψε στη σύζυγό του Τζούλια: «Νιώθω ότι είσαι κοντά μου κάθε δευτερόλεπτο και σε αγαπώ όλο και περισσότερο.» Ήταν το τελευταίο του μήνυμα προς εκείνη.
Την ημέρα του θανάτου του Ναβάλνι, 16 Φεβρουαρίου 2024, οι μετεωρολογικές υπηρεσίες ανέφεραν θερμοκρασίες μείον 15 βαθμών Κελσίου στην περιοχή της ποινικής αποικίας IK-3. Η Γιούλια Ναβάλναγια έμαθε για τον θάνατο του συζύγου της στο Μόναχο. Εάν η αναφορά είναι αληθινή, είπε με τρεμάμενη φωνή, ο Πούτιν πρέπει να τιμωρηθεί γι' αυτό.
Ο θάνατος του Ναβάλνι αποδεικνύει αυτό που το Κρεμλίνο πάντα αρνιόταν κατηγορηματικά. Ο Ναβάλνι δεν φοβήθηκε ποτέ τον Πούτιν. Αλλά ο Πούτιν ήταν τρομοκρατημένος με τον Ναβάλνι.
«Αν φοβόμουν, θα ντρεπόμουν», είπε ο Ναβάλνι στη συνέντευξη στο BILD και μπήκε στο αεροπλάνο για τη Μόσχα. Ο φόβος του Πούτιν ήταν τόσο μεγάλος που πρώτα έβαλε τον Ναβάλνι να δηλητηριαστεί, μετά να φυλακιστεί, να βασανιστεί και να σκοτωθεί.
Ο Αλεξέι Ναβάλνι με τη σύζυγό του Τζούλια τον Οκτώβριο του 2020 στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Ρωσία από το Βερολίνο
Ίσως ο Ναβάλνι ήταν ο τελευταίος Ρώσος Πούτιν που φοβόταν. Και ίσως ήταν η αφοβία του Ναβάλνι που τρόμαξε τόσο πολύ τον Πούτιν. Ο Ναβάλνι δεν είχε χρήματα, ούτε όπλα, ούτε στρατό. «Αλλά ήταν επαναστάτης», μου είπε ένας εξέχων Ουκρανός στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου . «Γιατί αλλιώς θα είχε επιστρέψει στη Ρωσία;»
Άφησε το τσάι που είχε παραγγείλει ο Ναβάλνι στη λέσχη των δημοσιογράφων, προς θλίψη των υπευθύνων της ΒΚΑ, κρύο, ανέγγιχτο. Όταν μίλησε για τη Ρωσία, που τόσο συχνά τον είχε πληγώσει και τον απογοητεύσει, αλλά που αγαπούσε αταλάντευτα, αγνόησε όλα τα άλλα.
Τον Αύγουστο του 2020, ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε στη Γερμανία με αυτό το αεροπλάνο αφού δηλητηριάστηκε