Ρωσία

Ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε από το «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου» λένε οι Ρώσοι - Πιο αδύναμος ο Πούτιν εκτιμούν τα αμερικανικά ΜΜΕ

Την ώρα που επικρατεί αλαλούμ με τη σορό του Αλεξέι Ναβάλνι, η οποία όπως καταγγέλλουν συνεργάτες και συγγενείς του ακόμη δεν γνωρίζουν που βρίσκεται, η μητέρα και ο δικηγόρος του πληροφορήθηκαν από τη σωφρονιστική αποικία όπου είχε φυλακιστεί ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης ότι πέθανε την Παρασκευή από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου», υποστήριξε σήμερα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο στενός σύμμαχός του, Ιβάν Ζντάνοφ.

Οι Ρώσοι ερευνητές δήλωσαν ότι η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι δεν θα παραδοθεί στην οικογένειά του μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ακτιβιστή Κίρα Γιάρμις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Reuters: Ο Πούτιν διακινδυνεύει να βγει πιο αδύναμος μετά το θάνατο του Ναβάλνι

Ο θάνατός του Αλεξέι Ναβάλνι ενδέχεται να αποδυναμώσει τον πολιτικό του εχθρό, τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι κατάφεραν οι ενέργειές του όσο ζούσε γράφει το Reuters.

Ειδικότερα αναφέρει πως αναμφισβήτητα, το πολιτικό ανάστημα του Ναβάλνι είχε αυξηθεί σημαντικά απέναντι στον Πούτιν, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες διαδοχικές καταδίκες του σε βαριές ποινές κάθειρξης που συνολικά ανέρχονταν σε 30 χρόνια.

Ο θάνατος του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης συνέβη λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές που πέρα από κάθε αμφιβολία θα αναδείξουν τον Πούτιν θριαμβευτή για μια ακόμη εξαετή θητεία, ώστε να μπορέσει να συμπληρώσει την τρίτη δεκαετία του στην εξουσία.

Ακόμη και να μην υπήρχε η αυξανόμενη καταστολή των πολιτικών ελευθεριών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία τα τελευταία δύο χρόνια, πολλοί λίγοι Ρώσοι διατηρούν αυταπάτες για την ποιότητα της δημοκρατίας τους. Στις επικείμενες εκλογές, το Κρεμλίνο απαγόρευσε για τυπικούς λόγους τη συμμετοχή του υποψήφιου Μπόρις Ναντέζντιν, ο οποίος είχε υιοθετήσει μια αντιπολεμική ατζέντα, και σε κάθε περίπτωση δεν προβλεπόταν να πάρει παρά ένα μικρό ποσοστό του εκλογικού σώματος.

Ο Ναβάλνι πλέον μετατρέπεται σε μάρτυρας του δημοκρατικού κινήματος της Ρωσίας. Είναι άγνωστο ακόμη αν οι διαμαρτυρίες θα αποκτήσουν το μαζικό χαρακτήρα που είχαν οι διαδηλώσεις που ακολούθησαν τις νοθευμένες βουλευτικές εκλογές του 2011. Μπορεί οι πολίτες να φοβούνται πολύ τις ακραίες μορφές που έχει πάρει η καταστολή ή να είναι μουδιασμένοι μετά από 25 χρόνια διακυβέρνησης Πούτιν. Όμως δεν έχουν καμία αμφιβολία για το ποιος θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνος για τον θάνατο του Ναβάλνι, με τη συνακόλουθη απορία για ποιο λόγο να φαίνεται τόσο φοβισμένος σκοτώνοντας τον πολιτικό του αντίπαλο, εφόσον αισθάνεται τόσο δυνατός;

Με το θάνατο του αντιπολιτευόμενου ηγέτη, ο Πούτιν χάνει και τα λίγα ερείσματα που έχει στη Δύση και φέρνει σε δύσκολή θέση τους λίγους φίλους που του έχουν απομείνει στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ή ακόμη και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που φιλοδοξεί να επανεκλεγεί.

Την ίδια στιγμή, θα καταστεί πολύ πιο δύσκολη η επιχειρηματολογία των δυτικών επιχειρηματιών και τραπεζιτών που πιέζουν για πιο ήπιες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και του Πούτιν ή ελπίζουν ότι η Ουκρανία θα διαπραγματευτεί με τη Μόσχα για τα εδάφη που έχει απωλέσει κατά την εισβολή.

Μπορεί ο θάνατός του Ναβάλνι να μην κάνει από πολιτική άποψη ισχυρότερη τη ρωσική αντιπολίτευση στον Πούτιν, όπως κάποτε ήλπιζε ο ίδιος. Αλλά ήδη κάνει τον εχθρό του πιο αδύναμο

Ανάλυση CNN: Γιατί ο Πούτιν τον έβλεπε ως υπαρξιακή απειλή για τον ίδιο και το καθεστώς του

Ούτε το όνομα του Αλεξέι Ναβάλνι δεν ψέλλιζε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, γράφει χαρακτηριστικά σε ανάλυσή του το αμερικανικό δίκτυο, CNN, σε μία προσπάθεια να σκιαγραφήσει την σχέση των δύο ανδρών.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο Nathan Hodge, ο Αλεξέι Ναβάλνι αντιπροσώπευε κάποτε ένα εναλλακτικό μέλλον για τη Ρωσία: ένα αισιόδοξο, προοδευτικό μέρος, απαλλαγμένο από τη μονομερή διακυβέρνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Με τον θάνατο του ηγέτη της αντιπολίτευσης σε μια φυλακή βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, το ζοφερό πολιτικό τοπίο της Ρωσίας είναι πλέον πολλές αποχρώσεις πιο σκοτεινό.

Θα ήταν δύσκολο να υπερεκτιμήσει κανείς πόσο βαθιά ο Ναβάλνι συμβόλιζε την αδυσώπητη προσπάθεια του Πούτιν να εξαλείψει τα τελευταία απομεινάρια της αντιπολίτευσης από τη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια του πολυετούς ακτιβισμού του, ο Ναβάλνι και οι υποστηρικτές του είδαν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τους να σταματούν βίαια από αστυνομικές δυνάμεις, τα γραφεία τους να δέχονται επιδρομές και αμέτρητες συλλήψεις που οδήγησαν τους ακτιβιστές στη φυλακή ή τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ο ίδιος ο Ναβάλνι πλήρωσε εξαιρετικά υψηλό τίμημα για τον ακτιβισμό του. Υπό συνεχή παρακολούθηση από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Πούτιν, ο Ναβάλνι επέζησε μιας σχεδόν θανατηφόρας δηλητηρίασης από τον νευροπαραλυτικό παράγοντα Novichok, αλλά επέστρεψε προκλητικά στη Ρωσία αντί να παραμείνει στην άνετη εξορία. Κατά την επιστροφή του στη Μόσχα συνελήφθη αμέσως.

Αυτό που ακολούθησε ήταν μια παρωδία της ποινικής δικαιοσύνης, καθώς οι Ρώσοι εισαγγελείς συσσώρευσαν κατηγορίες εναντίον του Ναβάλνι, ο οποίος συνέχισε να καταφέρεται εναντίον του Πούτιν. Σε μια εμφάνιση στο δικαστήριο μέσω βιντεοσύνδεσης, ένας λιπόσαρκος Ναβάλνι -εξασθενημένος από την απεργία πείνας- κατακεραύνωσε τον πρόεδρο, λέγοντας: «Θα ήθελα να πω ότι ο βασιλιάς σας είναι γυμνός, και δεν είναι μόνο ένα μικρό αγόρι που φωνάζει γι' αυτό - είναι πλέον εκατομμύρια άνθρωποι που ήδη φωνάζουν γι' αυτό. Είναι ολοφάνερο. Είκοσι χρόνια ανίκανης διακυβέρνησης κατέληξαν σε αυτό: υπάρχει ένα στέμμα που γλιστράει από τα αυτιά του», δήλωσε ο Ναβάλνι.

«Ο γυμνός βασιλιάς σας θέλει να κυβερνήσει μέχρι τέλους, δεν νοιάζεται για τη χώρα, είναι προσκολλημένος στην εξουσία και θέλει να κυβερνήσει επ' αόριστον» έλεγε.

Αλλά ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας βίαιης περιήγησης στο σωφρονιστικό σύστημα της Ρωσίας, ο Ναβάλνι διατήρησε την ψυχραιμία του - και την εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ του. Σε μια ανάρτηση στο Telegram τον Ιανουάριο, αστειεύτηκε με τη φρικτή μουσική του φιλοπόλεμου ποπ σταρ Shaman που ακούγεται από τα μεγάφωνα των φυλακών στη σωφρονιστική αποικία IK-3 στο Kharp στην περιοχή Yamal-Nenets.
 

«Φανταστείτε την εικόνα: Αυτόνομη περιφέρεια Γιαμαλο-Νένετς», έγραψε. «Πολική νύχτα. Στους στρατώνες τιμωρίας σε μια αποικία ειδικού καθεστώτος, ο Αλεξέι Ναβάλνι, καταδικασμένος σε 19 χρόνια φυλάκισης, τον οποίο η προπαγάνδα του Κρεμλίνου ξεπλένει εδώ και χρόνια για τη συμμετοχή του στις ρωσικές διαδηλώσεις, πρέπει να κάνει ασκήσεις στο τραγούδι "Είμαι Ρώσος", το οποίο του παίζουν ως εκπαιδευτικό έργο με σκοπό τον σωφρονισμό. Για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι ακόμα σίγουρος ότι καταλαβαίνω σωστά τι είναι η μεταειρωνεία. Αλλά αν αυτό δεν είναι, τότε τι είναι;», έγραφε.

Πιο συγκινητικά, ο Ναβάλνι δημοσίευσε μια φωτογραφία του με τη σύζυγό του Γιούλια την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, την τελευταία του ανάρτηση στο Telegram. «Μωρό μου, όλα είναι σαν σε τραγούδι μαζί σου: ανάμεσα μας υπάρχουν πόλεις, τα φώτα απογείωσης των αεροδρομίων, μπλε χιονοθύελλες και χιλιάδες χιλιόμετρα«, έγραψε. «Αλλά νιώθω ότι είσαι κοντά μου κάθε δευτερόλεπτο και σε αγαπώ όλο και περισσότερο».

Ο θάνατος του Ναβάλνι έρχεται την ώρα που ο Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1999, οδεύει προς μια πέμπτη θητεία στο αξίωμα. Οι προεδρικές εκλογές του Μαρτίου θα είναι μια πράξη πολιτικού θεάτρου: Ο Μπόρις Ναντέζντιν, ο μοναδικός υποψήφιος που αντιτίθεται στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, έχει αποκλειστεί από την υποψηφιότητα και η ψηφοφορία θα στείλει ένα μήνυμα στους Ρώσους και στον κόσμο: Ο ρωσικός λαός είναι πίσω από τον Πούτιν και πίσω από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεν υπάρχει περιθώριο να δοθεί αέρας στον Ναβάλνι στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ενόψει του εκλογικού καρναβαλιού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ