Τερματίστηκε η συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Ελλάδας για το άνοιγμα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μόσχα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Την 1η Νοεμβρίου 2023, η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Ρωσίας και της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας για το άνοιγμα γενικού προξενείου στη Μόσχα, που είχε συναφθεί με τη μορφή ανταλλαγής σημειώσεων με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου 2022, τερματίστηκε», αναφέρει το έγγραφο που αναρτήθηκε την Τετάρτη στην επίσημη πύλη νομικών πληροφοριών.
Ρωσικό ΜΜΕ ομιλεί για άσχημες διπλωματικές σχέσεις των δύο πλευρών αναφέροντας ότι " όπως γράφει το πρακτορείο ειδήσεων ITAR TASS, ανέστειλαν τις εργασίες τα τμήματα βίζας και πολιτικών του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μόσχα”.
Τα τελευταία χρόνια, εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αποστολών έχουν επίσης εγκαταλείψει την Αγία Πετρούπολη.
Το καλοκαίρι του 2023, η παρουσία του σουηδικού προξενείου στην πόλη έληξε και το Γενικό Προξενείο της Φινλανδίας έπαψε επίσημα να υπάρχει στην Αγία Πετρούπολη την 1η Οκτωβρίου.
Η Ελλάδα επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους και να συγκρουστεί στον διπλωματικό τομέα με την Ρωσία, χωρίς όμως να σκέπτεται το αύριο.
Ο πόλεμος και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα τελειώσουν κάποια στιγμή, και η Ρωσία είτε υπό την ηγεσία του Πούτιν, είτε κάποιου άλλου θα συνεχίσει να κυριαρχεί σε μια τεράστια περιοχή του πλανήτη, έχοντας ως σύμμαχο την Κίνα.
Πριν τα γεγονότα του 2014, η Ελλάδα έστελνε πολύ μεγάλες ποσότητες νωπών και άλλων προϊόντων στην αχανή ρωσική επικράτεια, αποκομίζοντας πολλά χρήματα, τα οποία χάθηκαν μετά τις κυρώσεις της ΕΕ το 2014.
Τον Μάιο του 2023, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Α.Μασλόφ είχε αναφέρει ότι «Οι Ρώσοι πολίτες και οι συμπατριώτες μας στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν υφίστανται παρενόχληση. Σε επίπεδο καθημερινής ζωής, η στάση απέναντι στους Ρώσους παραμένει, όπως και πριν, καλοπροαίρετη από τους Έλληνες πολίτες.
Οι διμερείς σχέσεις σήμερα βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους. Μετά την έναρξη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, η ελληνική κυβέρνηση, παρά τον παραδοσιακά φιλικό χαρακτήρα των σχέσεων με τη Ρωσία, διέκοψε τη συνεργασία μαζί μας σε όλους τους τομείς.
Δεν υπάρχουν πολιτικές, διατμηματικές, διακοινοβουλευτικές και πολιτιστικές επαφές.
Η επικοινωνία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με την πρεσβεία διατηρείται, αλλά είναι τεχνικής φύσης και αφορά κυρίως τη λειτουργία των ρωσικών διπλωματικών αποστολών στην Αθήνα και της Ελλάδας στη Μόσχα.
Επί του παρόντος δεν υπάρχει διάλογος για ουσιαστικά θέματα με ελληνικούς επίσημους κύκλους.
Δεν έχουμε στοιχεία που να μαρτυρούν αλλαγή της στάσης της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στη Ρωσία, και τους Ρώσους. Οι κοινές σελίδες της ιστορίας και η κοινή πίστη είναι τα θεμελιώδη θεμέλια που ενώνουν τους λαούς μας και δεν είναι εύκολο να χαλάσουν γρήγορα", είχε καταλήξει ο ίδιος..
Καλό θα είναι να υπάρχουν επαφές με την ρωσική πλευρά, έστω και ήπιου χαρακτήρα, για να κρατάμε ανοικτή την θύρα , μιας νέας σχέσης μετά τον ουκρανικό πόλεμο, αφού δεν γίνεται να σβήσουμε από τον χάρτη επειδή το ζητά η Δύση μια χώρα με την μεγαλύτερη έκταση στον πλανήτη.