F-16 Fighting Falcon
Πολεμική αεροπορία
Ενημερώθηκε στις:

Η Ελλάδα επιχειρεί περισσότερα μαχητικά από την Βρετανία και την Γαλλία-Γιατί ο Δένδιας θέλει μικρότερο στόλο;

Όπως πολύ σωστά αναφέρει ο Σταύρος Ατλαμάζογλου σε νέο του άρθρο στο National Interest, η ελληνική πολεμική αεροπορία με 227 διαθέσιμα μαχητικά αεροσκάφη διαθέτει σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους εναέριους στόλους σε όλο το ΝΑΤΟ.

Μάλιστα η χώρα μας επιχειρεί περισσότερα μαχητικά τόσο από το Ηνωμένο Βασίλειο (137) όσο και από την Γαλλία (200+). 

Βέβαια πρέπει να τονίσουμε πως ο ελληνικός εναέριος στόλος απαρτίζεται από διάφορους τύπους μαχητικών, σε αντίθεση με τον βρετανικό και τον γαλλικό που αποτελούνται από έναν και δύο διαφορετικούς τύπους αντίστοιχα (Eurofighter Typhoon και Mirage με Rafale).

Σήμερα η Ελλάδα επιχειρεί 152 μονάδες αμερικανικών F-16 (σε διάφορες εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένης της Block 70/72 Viper), 33 μονάδες αμερικανικών F-4E Phantom, 18 μονάδες γαλλικών Rafale (στην έκδοση F3R) και 24 μονάδες Mirage 2000-5 (έκδοσης Mk2). Μέχρι το 2027 84 από τα 152 ελληνικά F-16 θα αναβαθμιστούν στο πρότυπο Viper. 

Βέβαια σύντομα αυτή η ποικιλομορφία της πολεμικής αεροπορίας θα σταματήσει να υφίσταται, αφού όπως ανακοίνωσε ο Έλληνας υπουργός εθνικής αμύνης Νίκος Δένδιας πρωταρχικός στόχος σήμερα είναι η επίτευξη μίας ομοιογένειας. Αυτό σημαίνει πως παλαιότεροι τύποι αεροσκαφών (F-16 Block 30, Phantom και Mirage) θα αποσυρθούν για να ανοίξει ο δρόμος για τις νέες παραλαβές F-16 Viper και F-35A.

Οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και πολλοί άλλοι δυτικοί σύμμαχοι έχουν λόγο που επιχειρούν έναν ή δύο τύπους μαχητικών αεροσκαφών. Ένας ομοιογενής στόλος είναι οικονομικότερος κατά την επιχείρηση και απαιτεί ευκολότερη υλικοτεχνική υποστήριξη. 

Έτσι, το πλάνο του Δένδια προβλέπει μείωση του συνολικού αριθμού μαχητικών στις 200 μονάδες μέχρι το 2030, όποτε θα έχουμε παραλάβει και τα πρώτα μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35A από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Μπορεί σε λίγα χρόνια ο αριθμός μαχητικών μας να είναι μικρότερος, ωστόσο συνολικά οι αεροπορικές μας δυνατότητες θα είναι ισχυρότερες από ποτέ. Ο υπουργός εθνικής αμύνης εστιάζει πρώτα στην ποιότητα και έπειτα στην ποσότητα, προσπαθώντας φυσικά να πετύχει μία ικανοποιητική ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο σταθμά.

Μιας και αναφερθήκαμε στον βρετανικό και γαλλικό στρατό, αξίζει να ανακαλέσουμε πως ο ελληνικός στρατός επιχειρεί σήμερα περισσότερα άρματα μάχης από ότι ο βρετανικός και ο γαλλικός μαζικός. Πράγματι, η Ελλάδα διαθέτει στόλο 850 κύριων αρμάτων μάχης συγκριτικά με τα 213 και τα 406 των Βρετανών και των Γάλλων αντίστοιχα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...