Be-12
Ρωσία

Απογειώνουν τους "Θαλάσσιους Κυνηγούς" οι Ρώσοι-Τα γιγαντιαία Be-12 ξεκινάν περιπολίες για ουκρανικά ναυτικά drones

Η χθεσινή ενημέρωση της υπηρεσίας πληροφοριών του βρετανικού υπουργείου άμυνας ανέφερε πως ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας «ενέτεινε τις ναυτικές επιχειρήσεις εναέριας περιπολίας, με έμφαση κυρίως στην πρόωρη ανίχνευση μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας», δηλαδή ναυτικά drones του Κιέβου. 

Οι Βρετανοί τόνισαν πως το αεροσκάφος τύπου Be-12 MAIL είναι ένα από τα «κρισιμότερα στοιχεία» αυτών των ρωσικών επιχειρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η παραπάνω αναφορά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα γιατί παρουσιάζει τον ανανεωμένο ρόλο του Be-12, ενός αμφίβιου αεροσκάφους που ξεκίνησε υπηρεσία στην χώρα το 1968. Έκτοτε έχει χρησιμοποιηθεί σε πραγματικές ένοπλες συρράξεις, όμως οι Ουκρανοί αμφισβητούν εάν μπορεί όντως να εντοπίσει αποτελεσματικά τα ναυτικά τους drones εξαιτίας της μεγάλης του ηλικίας. Για να δούμε όμως αναλυτικότερα τις δυνατότητές τους, όπως επίσης να αποκαλύψουμε πόσα από αυτά τα αεροπλάνα είναι διαθέσιμα στις ένοπλες δυνάμεις της Μόσχας.

Το Αεροσκάφος-Τέρας Be-12

Το αεροσκάφος ναυτικής περιπολίας Be-12 διαθέτει μήκος ατράκτου 30 μέτρων, άνοιγμα πτερύγων 30 μέτρα, μπορεί να απογειωθεί με 36 τόνους μέγιστου βάρους (συμπεριλαμβανομένων μέγιστα 3 τόνων φορτίου) και μπορεί να πετύχει μέγιστη ταχύτητα 550 χλμ/ώρα. Το μέγιστο βεληνεκές πτήσης φτάνει τα 4.000 χιλιόμετρα, ωστόσο για περιπολίες διάρκειας 2 με 3 ωρών η ακτίνα πτήσης του δεν ξεπερνά τα 600 με 650 χιλιόμετρα.

Να τονίσουμε πως το Be-12 είχε αποσυρθεί ολοκληρωτικά από υπηρεσία το 1992, ωστόσο ο ρωσικός στρατός μπορεί ακόμη να επιχειρήσει κάποια από τα εναπομείναντα αεροσκάφη μέχρι να ολοκληρώσουν την διάρκεια ζωής τους. Τα Be-12 είχαν αποσυρθεί εξαιτίας της κακής κατάστασης των τότε μοντέλων και όχι επειδή είχαν ολοκληρώσει την διάρκεια ζωής τους.

Βέβαια οι Ρώσοι πιλότοι δεν ρισκάρουν πλέον να απογειωθούν από την επιφάνεια της θάλασσας, για αυτό και επιχειρούν το Be-12 μόνο από επίγειους διαδρόμους προσαπογειώσεων, πράγμα που σημαίνει πως το αεροσκάφος έχει χάσει τις αμφίβιες δυνατότητές του.

Πόσα Ακόμη Έχουν οι Ρώσοι;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με την σελίδα Military Balance 2023, ο ρωσικός στρατός διαθέτει 6 Be-12 στον σχηματισμό SAR, δηλαδή έρευνας και διάσωσης. Υπάρχει και ένας ανθυποβρυχιακός σχηματισμός ικανός να καταστείλει εχθρικά υποβρύχια σκάφη.

Από την άλλη, δορυφορικές φωτογραφίες που καταγράφηκαν τον Ιούλιο του 2022 έδειχναν πως 7 ή 8 μονάδες αεροσκαφών Be-12 βρίσκονταν στην αεροπορική βάση Kacha, με δύο ακόμη αεροσκάφη να φαίνονται διαλυμένα στο σημείο. Την τότε περίοδο λέγονταν πως μόνο 4 με 5 Be-12 βρίσκονταν σε ενεργή υπηρεσία, συγκεκριμένα στο οπλοστάσιο του 318ου Συνδυασμένου Αεροπορικού Συντάγματος του στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Μόσχας.

GALLERY

Be-12
Be-12
Be-12
Be-12
Be-12
Be-12
Be-12
Be-12
Be-12
Be-12
Be-12
Be-12
Be-12
Be-12
Be-12
Be-12
Be-12
Be-12
Be-12
Be-12
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...