2S18 Pat-S
Ρωσία

Θα Κυριαρχήσει στις Ουκρανικές Στέπες: Το Κρεμλίνο αναπτύσσει νέο αμφίβιο πυροβόλο στα «πατήματα» ενός εγκαταλελειμμένου φιλόδοξου σοβιετικού σχεδιασμού! (Εικόνες)

Μηχανικοί της εταιρείας παραγωγής οχημάτων Kurganmashzavod της μεγαλύτερης ρωσικής επιχείρησης Rostec έχουν ξεκινήσει εργασίες σε ένα πρόγραμμα που προορίζεται να γίνει ένα αμφίβιο πυροβόλο διαμετρήματος 152 χιλιοστών, σύμφωνα με αναφορές ρωσικών μέσων.

Υπάρχει μία σημείωση πως το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να σχεδιαστεί με βάση τα μαθήματα που απέκτησε ο ρωσικός στρατός από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου δύο δυνατότητες αποδείχθηκε οι κρισιμότερες: η δυνατότητα εκτόξευσης έμμεσων βολών μεγάλου βεληνεκούς και η ευκινησία, η οποία επιτρέπει σε μία συστοιχία να εγκαταλείψει ταχύτατα την θέση της ενώ παράλληλα προσπερνά διάφορα εμπόδια.

Οι συγγραφείς των ρωσικών αναφορών εικάζουν πως το νέο πρόγραμμα ίσως βασιστεί στον σχεδιασμό του αυτοκινούμενου πυροβολικού συστήματος 2S18 Pat-S, στο σασί του BMP-3, το οποίο αναπτύχθηκε πίσω στην δεκαετία του '1980 στην Σοβιετική Ένωση. Το αρχικό πρόγραμμα του Pat-S δεν προχώρησε ωστόσο πέρα της παραγωγής ενός δοκιμαστικού πρωτοτύπου.

Η ουκρανική σελίδα αμυντικής ενημέρωσης DefenseExpress από την πλευρά της σχολιάζει πως οι πρώτες αναφορές που προοικονομούσαν αναγέννηση του προγράμματος Pat-S εμφανίστηκαν τον Μάιο του 2023. Τότε, διαδόθηκαν φήμες στο διαδίκτυο που πρότειναν πως ο ρωσικός στρατός αναπτύσσει μία εκσυγχρονισμένη εκδοχή του παλαιού αυτού σχεδιασμού με σκοπό να μπει σε σειριακή παραγωγή σύντομα.

Ωστόσο, φαίνεται πως τώρα η Μόσχα έχει επιλέξει μία ακριβότερη ιδέα, μιας και αποφάσισε όχι μόνο να αναγεννήσει το πυροβόλο Pat-S, αλλά να δημιουργήσει ένα σχεδόν ολοκαίνουργιο όπλο, χρησιμοποιώντας απλά προσχέδια των πρωτοτύπων του Pat-S.

Το Σοβιετικό Σύστημα Pat-S

Όσο για τις δυνατότητες του ίδιου του σοβιετικού συστήματος Pat-S, πολύ λίγες λεπτομέρειες είναι δημόσια γνωστές. Ξέρουμε πως το βάρος μάχης του ήταν 18,7 τόνοι, το διαμέτρημα του όπλου του ήταν 152 χιλιοστά και πως η εμβέλεια πυρός ξεπερνούσε ελάχιστα τα 15 χιλιόμετρα. Δεν γνωρίζουμε τίποτα παραπάνω, δηλαδή άγνωστο παραμένει το μέγεθος του πληρώματος που χρειάζονταν για να λειτουργήσει, άγνωστα τα πυρομαχικά που θα χρησιμοποιούσε και άγνωστη η επιχειρησιακή ευκινησία.

Έτσι, είναι αρκετά δύσκολο να κρίνουμε πόση εργασία απαιτείται σήμερα στην ρωσική αμυντική βιομηχανία για να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σύγχρονο οπλικό σύστημα, όπως επίσης δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε πόσο θα διαφέρει το νέο ρωσικό πυροβόλο από τον αρχικό σοβιετικό σχεδιασμό.

Πάντως πολύ πρόσφατα είχαμε αναφέρει την πρόθεση του ρωσικού υπουργείου άμυνας να ξανά ξεκινήσει την παραγωγή αρμάτων μάχης τύπου T-80, πράγμα που σε συνδυασμό με την παραπάνω είδηση αποδεικνύει πως η Μόσχα έχει μεγάλα σχέδια για τα επόμενα έτη.

GALLERY

2S18 Pat-S
2S18 Pat-S
2S18 Pat-S
2S18 Pat-S
2S18 Pat-S
2S18 Pat-S
2S18 Pat-S
2S18 Pat-S
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...