Ρωσία

Ρωσικό πρόγραμμα-μαμούθ 54 TU-160M στρατηγικών βομβαρδιστικών αλλάζει τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο-Τα 4 πρώτα έτοιμα εντός του 2023

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση με την Ρωσία  προκειμένου να ανταποκριθεί στις  απαιτήσεις του πεδίου της μάχης, να προβαίνει σε επιτάχυνση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της με παράλλη αύξηση της παραγωγής οπλικών συστημάτων-μέσων και πυρομαχικών της, με ιδιαίτερη έμφαση στον Αεροπορικό τομέα, που αποτελεί άλλωστε έναν εκ των βασικότερων για την επίτευξη  της νίκης.

Μέχρι το τέλος του 2023 η Ρωσία θα εντάξει τέσσερα (4) βομβαρδιστικά TU-160M στο δυναμικό της

Συναφές με τα παραπάνω είναι άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ με τίτλο "Η Ρωσία αναμένει 70 βομβαρδιστικά Tu-160M, τα πρώτα τέσσερα ήδη το 2023", το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:

"Σε μια αξιοσημείωτη εξέλιξη, η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να προμηθευτεί τέσσερα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160M μέχρι το τέλος του 2023. Αυτή η απόκτηση  την ωθεί σε μια ξεχωριστή θέση, δεδομένου του μεγέθους των διηπειρωτικών μαχητικών αεροσκαφών που θέτει σε λειτουργία ταυτόχρονα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η κίνηση είναι απαράμιλλη σε αυτή τη συγκυρία, καθώς ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Κίνα έχουν ξεκινήσει παρόμοιες προσπάθειες.

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η Πολεμική Αεροπορία θα είναι εξοπλισμένη με ένα εντυπωσιακό οπλοστάσιο 70 βομβαρδιστικών Tu-160M. Οι εκθέσεις τον Ιανουάριο έδειξαν σημαντική αύξηση της παραγωγής.

Η εναρκτήρια πτήση του πρώτου Tu-160M, μιας προηγμένης παραλλαγής της πιο ισχυρής κατηγορίας στρατηγικών βομβαρδιστικών της Σοβιετικής Ένωσης, του Tu-160, πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2022. Αυτό σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα μπροστά από το αρχικό μοντέλο Tu-160, το οποίο πέταξε το 1986.

 Οι "βελτιώσεις" του Tu-160M

Οι βελτιώσεις περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση αεροηλεκτρονικών συστημάτων αιχμής, ενώ μία άλλη σημαντική καινοτομία στο Tu-160M είναι η ενσωμάτωση των κινητήρων NK-32-02, οι οποίοι απαιτούν λιγότερη συντήρηση, παρέχοντας  εξαιρετική απόδοση πτήσης και αντοχής.

Το Tu-160M περιλαμβάνει επίσης μια ποικιλία νέων οπλισμών, όπου οι πύραυλοι κρουζ Kh-101/102 είναι ο πιο σημαντικοί.

Επί του παρόντος, μια σειρά από υπερηχητικά όπλα αναπτύσσεται σχολαστικά για το αεροσκάφος.

Στα αρχικά στάδια, η Σοβιετική Πολεμική Αεροπορία προβλεπόταν να διαθέτει περίπου 100 Tu-160 μέχρι τη στιγμή που η παραγωγή σχεδιαζόταν να φτάσει στο αποκορύφωμά της τη δεκαετία του 2000.

Ωστόσο, η απροσδόκητη αποσύνθεση του κράτους περιόρισε το πρόγραμμα πρόωρα, με αποτέλεσμα η πλειονότητα του στόλου να μείνει ακινητοποιημένο στην Ουκρανία.

Υποκύπτοντας στην αυξανόμενη πίεση από τη Δύση, η Ουκρανία ενορχήστρωσε στη συνέχεια την καταστροφή ενός σημαντικού τμήματός της.

Επί του παρόντος, η Ρωσία έχει στην κατοχή της μόλις 16 από τα αρχικά σοβιετικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη, μια σημαντική μείωση από τον πρώην στόλο της.

Τα υπόλοιπα, ένα σημαντικό σύνολο 54, αναμένεται να κατασκευαστούν στο άμεσο μέλλον.

Το ΤU-160 είναι το μεγαλύτερο και ταχύτερο βομβαρδιστικό στον κόσμο

Καταλαμβάνοντας τη θέση του μεγαλύτερου και ταχύτερου βομβαρδιστικού στον κόσμο, το Tu-160 είναι ευρέως αναγνωρισμένο ως το πιο ικανό της κατηγορίας του.

Παρόλα αυτά, υποστηρίζεται ευρέως ότι η Ρωσία υστερεί σημαντικά πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα στον αγώνα για την ανάπτυξη ενός stealth βομβαρδιστικού αντιπροσώπου του 21ου αιώνα.

Το αμερικανικό B-21 και το κινεζικό H-20, και τα δύο προγραμματισμένα για μια μελλοντική παραγωγή γύρω στο 2030, εικάζεται ότι θα έχουν σημαντική υπεροχή απόδοσης έναντι του Tu-160.

Πιστεύεται ευρέως ότι οι οπισθοδρομήσεις που συναντήθηκαν στη φιλόδοξη προσπάθεια της Ρωσίας να δημιουργήσει ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό νέας γενιάς, το PAK DA, επηρέασαν σημαντικά την απόφαση διοχέτευσης των επενδύσεων προς την αναβίωση της παραγωγής του Tu-160.

Αυτή η πορεία δράσης αποτελεί παράδειγμα μιας ρεαλιστικής προσέγγισης απέναντι σε απρόβλεπτες προκλήσεις στον τομέα της αεροδιαστημικής ανάπτυξης.

Γιατί είναι σημαντικό για τη Μόσχα

Το Tu-160M αναδεικνύεται ως μια πολύ σημαντική μονάδα.

Ο λόγος είναι η έλλειψη διηπειρωτικών βομβαρδιστικών στο στρατιωτικό οπλοστάσιο της Κίνας.

Ένας άλλος λόγος είναι η παύση της παραγωγής τέτοιων αεροσκαφών στις ΗΠΑ τον 21ο αιώνα. Κατέχει τη μοναδική διάκριση ότι είναι η μοναδική κατηγορία του είδους της που παράγεται αυτή τη στιγμή. Διακρίνεται έτσι εμφανώς στην κατηγορία του.

Η υπογράμμιση της παγκόσμιας εμβέλειας του αεροσκάφους αποδεικνύεται υψίστης σημασίας για τη μετασοβιετική Ρωσία, αποτελώντας  ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός στο πλαίσιο της έλλειψης  πολεμικών πλοίων επιφανείας και αεροπλανοφόρου.

Το εύρος των επιχειρήσεων τους εκτείνεται από την περιπολία στις τεράστιες εκτάσεις της Αρκτικής και του Ινδικού Ωκεανού έως την εξαπολύηση χτυπημάτων ακριβείας κατά των οχυρών των ανταρτών στη Συρία και του Ουκρανικού στρατού.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι σε επίπεδο στρατηγικών βομβαρδιστικών η Ρωσία υπολείπεται σαφέστατα έναντι των ΗΠΑ, διαθέτοντας μόλις 16 TU-160 από τα αρχικά σοβιετικής κατασκευής βομβαρδιστικά  αεροσκάφη, ενώ η Κίνα βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης του δικού της H-20.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εκπόνηση ενός φιλόδοξου προγράμματος με στόχο την παραγωγή 54 ΤU-160M,   στο προσεχές μέλλον, με τα τέσσερα (4) πρώτα από αυτά να παραδίδονται στην Ρωσική Πολεμική Αεροπορία μέχρι τα τέλη του 2023, γεγονός που θα προσδώσει σημαντική στρατηγική ισχύ στη Μόσχα σε αέρα αλλά και θάλασσα, λόγω του τεράστιας ακτίνας δράσης τους και των εξελιγμένων πυραύλων που θα φέρουν.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ