Ιρανός αξιωματούχος με Αφρικανό ομόλογό του
Ρωσία

Το Ιράν έτοιμο να στείλει στρατιωτική βοήθεια σε Μάλι & Μπουρκίνα Φάσο αφότου η Δύση δήλωσε πως θα «επαναφέρει την δημοκρατία» στην Αφρική!

Το Ιράν ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στο Μάλι και στην Μπουρκίνα Φάσο σε περίπτωση που οι δύο αφρικανικές χώρες χρειαστούν εξωτερική υποστήριξη.

Περιπλέκεται και η Μέση Ανατολή στην Αφρική

Αυτή η πολύ σημαντική δήλωση του Ιράν έγινε μία περίοδο που τρομοκρατικές ομάδες έχουν εντείνει την δράση τους στις δύο αυτές αφρικανικές χώρες, δηλαδή στο Μάλι και στην Μπουρκίνα Φάσο. Βέβαια, οι απειλητικές για την Δύση δηλώσεις της Τεχεράνης ήρθαν λίγο αφότου η Δύση ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να «επαναφέρει την δημοκρατία» στις χώρες της δυτικής Αφρικής.

Σήμερα, το Ιράν διαθέτει σχετικά οικονομικά αλλά αρκετά αποτελεσματικά όπλα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, όπως τα drones τύπου Shahed, τα οποία έχουν διαπρέψει στην Ουκρανία στο πλευρό του ρωσικού στρατού. Βέβαια, πρόσφατα έχουν αποκαλυφθεί πολλοί νέοι τύποι όπλων, όπως αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα, τεθωρακισμένα, ακόμη και συστήματα αεράμυνας, όλα εγχώριας παραγωγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εάν γίνουν ευνοϊκές συμφωνίες και για τις δύο πλευρές, τότε το Ιράν θα μπορούσε να βοηθήσει το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο να αντισταθούν στην δυτική επιρροή και να καταπνίξουν τις τρομοκρατικές ενέργειες που λαμβάνουν χώρα εντός των κρατικών συνόρων τους. Μιλάμε φυσικά για συμβόλαια αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα εξόπλιζαν τις χώρες της δυτικής Αφρικής και θα ενίσχυαν παράλληλα την ιρανική οικονομία και την αμυντική βιομηχανία της χώρας. Κάπως έτσι θα μπορούσε η Τεχεράνη να εκμεταλλευτεί την κρίσιμη κατάσταση στον Νίγηρα, παρέχοντας δηλαδή όπλα σε χώρες της ηπείρου που τα χρειάζονται περισσότερο από ποτέ.

Μέχρι σήμερα, το Ιράν ανταγωνίζεται αρκετούς δυτικούς προμηθευτές όπλων, αφού η χώρα της Μέσης Ανατολής προσφέρει διάφορους τύπους όπλων και συστημάτων σε σχετικά χαμηλό κόστος. Επίσης, η Τεχεράνη υπόσχεται να καλύψει την ζήτηση οποιασδήποτε χώρας, σε αντίθεση με αρκετά δυτικά κράτη που δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν διεθνείς παραγγελίες τρίτων χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να μην ξεχάσουμε να αναλύσουμε σύντομα και περιεκτικά την στρατηγική σημασία μίας τέτοιας συμφωνίας. Το Ιράν έχει αναπτύξει πολύ ισχυρές στρατηγικές σχέσεις με την Ρωσία, η οποία πρόσφατα έχει προσφέρει σε κράτη της Αφρικής δωρεάν παραδόσεις σιτηρών, εξελίσσοντας κατακόρυφα την επιρροή της στην ήπειρο. Αυτό που βλέπουμε ουσιαστικά να εκτυλίσσεται αυτήν την στιγμή είναι σταδιακά βήματα χωρών της Αφρικής προς το στρατιωτικό μπλοκ Ρωσίας-Ιράν (ίσως και Κίνας και Νότιας Αφρικής), απομακρύνοντας όλο και περισσότερο από την Δύση.

Έτσι, αναμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την απάντηση του ΝΑΤΟ, κυρίως της Ευρώπης, η οποία για αιώνες ολόκληρους εξαρτώταν από αφρικανικές χώρες για διάφορα ορυκτά κλπ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ