Ως μέρος της τελευταίας στρατιωτικής εναλλαγής, η Ρωσία έχει αποσύρει σχεδόν όλα τα στρατεύματά της από τη Λευκορωσία.
Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της Λευκορωσικής Κρατικής Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής Αντρίι Ντεμτσένκο στις 14 Ιουλίου 2023.
Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος, ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί το έδαφος της Λευκορωσίας κυρίως ως πεδίο εκπαίδευσης.
«Ευτυχώς, ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών στις περιοχές εκπαίδευσης της Λευκορωσίας μειώνεται σταθερά», αποκάλυψε σε συνέντευξη Τύπου.
«Μέχρι πρόσφατα, υπολογίζαμε ότι ο αριθμός τους έφτανε τους 2.000 στρατιώτες, αλλά τώρα έχει γίνει άλλη μια εναλλαγή και σχεδόν όλο το ρωσικό προσωπικό έχει αποσυρθεί από το έδαφος της Λευκορωσίας», τόνισε ο ίδιος.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για την παρουσία μισθοφόρων της ομάδας Wagner πίσω από τα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας.
Πρόκειται για μια σαφή ένδειξη πιθανών ρωσικών κινητοποιήσεων για επικείμενη ρωσική αστραπιαία επίθεση κατά των Ουκρανών.
Ρώσοι ειδικοί: Το ΝΑΤΟ ετοιμάζει στρατό 500.000 κατά της Ρωσίας με σημεία συγκέντρωσης χώρες Βαλτικής-Ρουμανία-Ελλάδα
Προεόρτια πολεμικών επιχειρήσεων κατά της Ρωσίας θεωρούν Ρώσοι ειδικοί σύμβουλοι του υπουργείου Άμυνας τα σχέδια του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.
«Μιλάμε για την εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη το περασμένο καλοκαίρι για τη δημιουργία στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ «πρόσθετων ετοιμοπόλεμων δυνάμεων για μάχη, που θα δημιουργηθούν από υπάρχουσες μονάδες, επιπέδου ταξιαρχιών όπου και όταν χρειάζεται», τονίζει ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας Ντμίτρι Ροντιόνοφ.
“Λίγους μήνες νωρίτερα, στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, αποφασίστηκε η μεταφορά 40 χιλιάδων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά με τη συγκρότηση τεσσάρων πολυεθνικών ομάδων μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τ. Μπάιντεν ανακοίνωσε τη μεταφορά 800 στρατιωτικών από την Ιταλία στις χώρες της Βαλτικής, καθώς και την μεταστάθμευση αεροσκαφών από τη Γερμανία στην Ελλάδα, την Πολωνία και στα κράτη της Βαλτικής”, συνοψίζει ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας.
“Άρχισαν να μιλούν για σοβαρά σχέδια «ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας» στα τέλη του 2021, εξηγώντας το με την ανάγκη αντιμετώπισης της «ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία».
Είναι προφανές ότι η Δύση ώθησε σκόπιμα την κατάσταση σε επίπεδο αναπόφευκτο”, δηλώνει ο Ροντιόνοφ.
“Οι ουκρανικές δυνάμεις εξασθενούν και αργά ή γρήγορα ο αριθμός των στρατευμάτων θα μειωθεί στο ελάχιστο ως αποτέλεσμα στρατιωτικών απωλειών.
Μπορεί να υποτεθεί ότι το ΝΑΤΟ θα προσπαθήσει να ορίσει τη Λευκορωσία και τα βορειοδυτικά της Ρωσίας, ειδικά το Καλίνινγκραντ, ως το επόμενο πεδίο μάχης, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι αργά ή γρήγορα η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα πολεμήσει απευθείας με τη Ρωσία.
Φυσικά, την ίδια στιγμή, οι Αμερικανοί βασίζονται στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι θα πολεμήσουν στο έδαφός τους, και αυτό δεν θα τους επηρεάσει, αφού ο πόλεμος θα είναι αυστηρά συμβατικός ή το πολύ με τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων». λέει ο Ροντιόνοφ.
Κατά τη γνώμη του, ακριβώς για έναν τέτοιο πόλεμο που προετοιμάζεται το Πεντάγωνο, γι' αυτό γίνεται μεταφορά στρατευμάτων από τη Δυτική Ευρώπη, η οποία, με την επέκταση του ΝΑΤΟ, δεν ήταν πια ένα υποθετικό θέατρο επιχειρήσεων στο έδαφος της Ανατολικής Ευρώπης, στο οποίο εκτυλίσσονται τα γεγονότα ενός επικείμενου πολέμου.
“Παρεμπιπτόντως, το ΝΑΤΟ υλοποιεί σενάρια κατάληψης της περιοχής του Καλίνινγκραντ στις ασκήσεις του εδώ και πολύ καιρό με είσοδο από το έδαφος της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, συν επιθέσεις από αέρος και θάλασσα.
Η είσοδος της Σουηδίας και της Φινλανδίας διευκολύνει πολύ αυτό το έργο.
Τώρα μπορούν να μας κλείσουν στην Βαλτική Θάλασσα εμποδίζοντας τον στόλο μας, και επίσης μπορούν να μας αποκλείσουν τον Φινλανδικό Κόλπο θέτοντας σε θαλάσσιο και αεροπορικό αποκλεισμό την Αγία Πετρούπολη.
Επιπλέον, η είσοδος της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, διευκολύνει τις πυραυλικές και στρατηγικές αεροπορικές επιθέσεις στις βάσεις του ρωσικού Βόρειου Στόλου” σημείωσε ο πολιτικός επιστήμονας.
Οι ειδικοί δεν αποκλείουν σε αυτή την περίπτωση απόπειρες επίγειων και αεροπορικών επιθέσεων από τη Ρουμανία και την Πολωνία σε Μαύρη Θάλασσα και Κριμαία από τη Βουλγαρία και την ίδια Ρουμανία.
Στον κατάλογο των χωρών που είναι έτοιμες να θυσιάσουν τον δικό τους στρατό και μάλιστα να το πετύχουν για χάρη του οικονομικού κέρδους, είναι η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής που θα είναι από τις πρώτες.
Στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα έχουμε ανάπτυξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ενώ θα διατεθούν τρεις ή τέσσερις ταξιαρχίες από κάθε έναν από τους συμμετέχοντες στο ΝΑΤΟ ( και την Ελλάδα εννοεί), οι οποίες θα είναι παρούσες εκ περιτροπής σε βάσεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορά μας.
Το κύριο έδαφος σύγκρουσης μπορεί να είναι η Πολωνία, καθώς και τα κράτη της Βαλτικής, ενώ στην νότια πλευρά Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβακία.
Ίσως η Ουγγαρία να αποτελέσει εξαίρεση, αφού προσπαθεί να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη πολιτική και οι Βρυξέλλες δεν έχουν ακόμη καταφέρει να ασκήσουν ισχυρή πίεση στους Ούγγρους.
Αλλά το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα και αποτελεί μέρος της Στρατηγικής του ΝΑΤΟ 2030”, αναφέρει ο Ρώσος στρατιωτικός ειδικός Αλεξέι Λεόνκοφ, τονίζοντας στην συνέχεια ότι “όλοι στη Ρωσία το καταλαβαίνουν αυτό, και δεν είναι μάταιο που αποσυρθήκαμε από τη συνθήκη για τα συμβατικά όπλα και αρχίσαμε να αυξάνουμε τον στρατό μας, και τώρα το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα μεταβαίνει σε μαζική παραγωγή όπλων και πυρομαχικών”.
Οι Ρώσοι ειδικοί μιλούν για συμβατικό πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, σε εύλογο χρονικό διάστημα, μετά από την ήττα των Ουκρανών από τις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με τους ίδιους.