Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας Τζών Μεαρσάιμερ (John Mearsheimer), καθηγητής πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο οποίος έχει περιγραφεί από το περιοδικό The Atlantic ως ένας από τους πιο διάσημους επικριτές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Ο Αμερικανός καθηγητής αναφέρει ότι “ η Ουκρανία θα χάσει μεγάλο μέρος της επικράτειάς της και δεν θα ενταχθεί σε ΕΕ ή ΝΑΤΟ”.
“Η Δύση πρέπει να προετοιμαστεί για την «άσχημη» ρωσική νίκη στην Ουκρανία, η οποία θα ανταμείψει την Κίνα”, προειδοποιεί ο ίδιος.
“Μετά το τέλος της σύγκρουσης, η Ουκρανία θα είναι ένα «δυσλειτουργικό κράτος» που δεν θα πληροί τα κριτήρια για ένταξη στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ”, αναφέρει άρθρο του στην εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ South China Morning Post.
«Οι Ρώσοι δεν θα κατακτήσουν όλη την Ουκρανία, αλλά η Ουκρανία θα χάσει μεγάλα τμήματα της επικράτειάς της.
Η Μόσχα θέλει να κερδίσει περισσότερο από το 23 τοις εκατό που έχει ήδη κατακτήσει στην ουκρανική επικράτεια και η πρόβλεψή μου είναι ότι θα κερδίσουν περίπου το 43 τοις εκατό της Ουκρανίας, την χερσόνησο της Κριμαίας και οκτώ διαφορετικές περιοχές. Θα είναι ένα πραγματικά μεγάλο μέρος της ουκρανικής επικράτειας», δήλωσε ο ίδιος.
Αυτό ταιριάζει και με την προετοιμαζόμενη ρωσική χερσαία επίθεση που θα δούμε σύντομα, για αυτό και έχουμε και τις αλλαγές στην ανωτάτη ηγεσία των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικά στο τομέα της Ανατολικής Ουκρανίας, με την απομάκρυνση του Πτεράρχου Σουροβίκιν.
Τσάργκραντ: Ρωσία και Κίνα ετοιμάζουν κοινή απάντηση στο ΝΑΤΟ
Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου έφτασε στο τέλος της. Στην εκδήλωση συζητήθηκε το θέμα της Ουκρανίας και η ένταξή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Ρώσοι ειδικοί αναφέρουν ότι “ οι δυτικοί πολιτικοί παρασύρθηκαν από τις συζητήσεις για συνεργασία μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας. Δεν το υποστηρίζουν, αν και δεν τολμούν να αντικρούσουν την Κίνα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι ο Ρώσος ηγέτης θα μπορούσε να πάει στην Κίνα ήδη από αυτό το φθινόπωρο. Αυτό θα είναι ένα είδος απάντησης στη Δύση”.
Ο γνωστός Ρώσος ειδικός Γιούρι Ταβρόφσκι βλέπει την σχέσης μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας, ως στρατηγική εταιρική σχέση και η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα έδωσε τη δυνατότητα να ονομαστεί αυτή η σχέση «συντονισμός μάχης».
Αυτό που είναι απόλυτα τεκμηριωμένο σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία μεταξύ Ρώσων, Ουκρανών και ΝΑΤΟ, και της σχέσης Μόσχας-Πεκίνου, είναι ότι οι Κινέζοι φουλάρουν για να εξοπλίσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις με ότι νέο κυκλοφορεί στο σύγχρονο οπλοστάσιο, αντλώντας παράλληλα διδάγματα από τις μάχες στο ουκρανικό έδαφος.
Robo-dog spotted with QBZ-95 automatic rifle during #NOAC exercise. pic.twitter.com/XUwtgAiRZx
— Dana Levi דנה?????? (@Danale) July 12, 2023
Το Πεκίνο θεωρεί ότι η κόντρα ΝΑΤΟ-Ρωσίας ευνοεί το ίδιο, ενώ η κινεζική πολιτική ηγεσία αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο σε κάθε οργανισμό που δημιουργία στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Έτσι με λίγα λόγια προετοιμάζει το έδαφος, για την κινεζική παγκόσμια ηγεσία σε μερικά χρόνια, την οποία θα στηρίζει για παράδειγμα η Τράπεζα της Κίνας, το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό με 450 νεότευκτα πολεμικά πλοία, το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας και οι κινεζικές κοινότητες ανά τον κόσμο.