Ερντογάν Πούτιν
Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Ο Ερντογάν εξοργίζει την "αρκούδα"! Πέντε τουρκικά "χτυπήματα" στη Ρωσία σε μια εβδομάδα- Τι ετοιμάζει για αντίποινα ο Πούτιν;

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στο παρελθόν έχει χαρακτηριστεί "αγαπητός φίλος" από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει επιφέρει μια σειρά από σημαντικά πλήγματα στον Ρώσο πρόεδρο μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, προκαλώντας το ερώτημα πότε και πώς θα αντιδράσει το Κρεμλίνο.

Η Τουρκία διατήρησε εγκάρδιες σχέσεις με τη Ρωσία καθ' όλη τη διάρκεια της πλήρους εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία, αντιδρώντας στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα. Ταυτόχρονα, η Άγκυρα έχει στείλει στο Κίεβο οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και καταδίκασε την απόφαση της Ρωσίας να εισβάλει στη γείτονα.

Ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και υποστήριξη στην Ουκρανία

Τα τελευταία χτυπήματα στον Πούτιν ήρθαν τη Δευτέρα, όταν ο Ερντογάν συμφώνησε να στείλει το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο τουρκικό κοινοβούλιο "το συντομότερο δυνατό", μετά από μήνες κωλυσιεργίας στην απόφαση, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
ΝΑΤΟ

Ο Ερντογάν κάλεσε το Σάββατο τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου να επισπεύσει την αίτηση της Ουκρανίας να γίνει μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας. Η Ουκρανία ανακοίνωσε μια αίτηση για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο του 2022, αφού ο Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα είχε προσαρτήσει τέσσερις ουκρανικές περιοχές που ελέγχονται εν μέρει από τη Ρωσία. Σε περίπτωση που η Ουκρανία γίνει μέλος, το ΝΑΤΟ θα είναι υποχρεωμένο να αναλάβει δράση για την υπεράσπιση της χώρας έναντι της Ρωσίας στον πόλεμο.

Ο Πούτιν έχει καταδικάσει την επέκταση του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η ανάπτυξή του ήταν μέρος του λόγου για τον οποίο εισέβαλε στην Ουκρανία πέρυσι. Από τότε που ξεκίνησε η εισβολή, η Φινλανδία έγινε μέλος, ενώ ο Ερντογάν στάθηκε εμπόδιο στην ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία.

Η Ουγγαρία είναι το μόνο άλλο μέλος της συμμαχίας που δεν έχει ακόμη εγκρίνει την υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ, αλλά οι Ούγγροι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα αντιταχθούν στην απόφαση, εάν αλλάξει η στάση της Τουρκίας στο θέμα αυτό. Η Ουκρανία "αξίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου το πρωί του Σαββάτου. "Και θέλω να τονίσω ένα σημείο παρουσία σας (του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι) για άλλη μια φορά - κανείς δεν θα χάσει από την έλευση μιας δίκαιης ειρήνης".

Το Κρεμλίνο έχει υποσχεθεί αντίποινα σε περίπτωση που η Ουκρανία γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Εργοστάσιο μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2

Μια άλλη κίνηση που ενδέχεται να ταράξει τον Πούτιν είναι η κίνηση της Τουρκίας να δώσει το πράσινο φως για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής του τουρκικού σχεδιασμού Bayraktar TB2 στην Ουκρανία.

Το Bayraktar TB2 είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μεσαίου ύψους μεγάλης αντοχής (MALE) που κατασκευάζεται από την τουρκική εταιρεία Baykar, κυρίως για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Έχει περίπου το μέγεθος ενός μικρού αεροπλάνου, διαθέτει κάμερες και μπορεί να οπλιστεί με βόμβες καθοδηγούμενες με λέιζερ. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτελούν αποστολές πληροφοριών, αναγνώρισης και επίθεσης και μπορούν να πετάξουν με ταχύτητα έως και 138 μίλια την ώρα, ενώ μεταφέρουν ωφέλιμο φορτίο μεγέθους έως και 330 κιλών.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση που βύθισε το ρωσικό πολεμικό πλοίο Moskva στη Μαύρη Θάλασσα τον Απρίλιο του 2022.

Πίεση στη συμφωνία για τα σιτηρά

Σε κοινή εμφάνιση με τον Ζελένσκι, ο Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Άγκυρα επιθυμεί να παραταθεί για τρεις μήνες αντί για δύο η συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών πέρυσι, λήγει στις 17 Ιουλίου. Η Ρωσία έχει απειλήσει πρόσφατα να καταγγείλει τη συμφωνία και η πίεση του Ερντογάν να παρατείνει το σύμφωνο πιθανότατα θα απογοητεύσει τον Ρώσο πρόεδρο.

Αρκετές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ άλλων από το κανάλι Telegram Operational Armed Forces, το οποίο λέει ότι παρέχει επιχειρησιακές ειδήσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, υποστήριξαν το Σάββατο ότι η Τουρκία και η Ουκρανία "επιβεβαίωσαν ότι η συμφωνία για τα σιτηρά θα παραμείνει, ακόμη και αν η Ρωσία αποχωρήσει επίσημα από αυτήν".

Η ανάρτηση ανέφερε ακόμη ότι το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα "διασφαλίσει την ασφαλή διέλευση" των πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Υπερασπιστές του Αζοφστάλ

Το Σάββατο, η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για παραβίαση της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων, αφού ο Ζελένσκι έφερε πίσω από την Τουρκία πέντε διοικητές που υπερασπίστηκαν πέρυσι το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.

"Επιστρέφουμε από την Τουρκία και φέρνουμε τους ήρωές μας στο σπίτι", δήλωσε ο Ζελένσκι, μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν για συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Βασίλ Μποντνάρ, πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Τουρκία, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει θέσει όρους για την επιστροφή των πέντε διοικητών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την απελευθέρωσή τους.

"Κανείς δεν μας ενημέρωσε σχετικά με αυτό. Σύμφωνα με τις συμφωνίες, αυτοί οι επικεφαλής θα παρέμεναν στο έδαφος της Τουρκίας μέχρι το τέλος της σύγκρουσης", δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...