Στην Ουκρανία ξεκίνησε η κατασκευή εργοστασίου παραγωγής τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία είχαν αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για τον αγώνα του Κιέβου κατά της ρωσικής επιθετικότητας, τα οποία οι Ρώσοι βρήκαν ταχύτατα πως να τα αντιμετωπίσουν, αποδεικνύοντας την εφήμερη ισχύ των τουρκικών κατασκευασμάτων.
Εκτιμάται πως το Κρεμλίνο ενδεχομένως να θεωρήσει το νέο εργοστάσιο νόμιμο στόχο, στοχεύοντάς το με όπλα ακριβείας, πυραύλους και drones αυτοκτονίας.
Ο υπουργός στρατηγικών βιομηχανιών της χώρας Ολεξάντρ Καμίσιν δήλωσε τη Δευτέρα στην ουκρανική τηλεόραση ότι ξεκίνησαν οι εργασίες για το εργοστάσιο παραγωγής του τουρκικού σχεδιασμού Bayraktar TB2, αν και δεν διευκρίνισε πού.
"Το εργοστάσιο άρχισε να κατασκευάζεται στην πράξη και όχι μόνο βάσει μνημονίου", είπε. Η κατασκευή είχε συμφωνηθεί "πριν από αρκετά χρόνια" αλλά είχε καθυστερήσει από "κλεισίματα και σκάνδαλα", πρόσθεσε, σύμφωνα με το ουκρανικό κανάλι 24.
Τον Ιανουάριο του 2023, ο Ουκρανός πρέσβης στην Τουρκία Βασίλι Μπόντναρ είχε δηλώσει ότι το εργοστάσιο θα έπρεπε να αρχίσει να λειτουργεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν σχέδια για την έναρξη των εργασιών του εργοστασίου τον Οκτώβριο του 2022, αλλά η δυναμική του έργου αυξήθηκε μετά τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Άγκυρας και του Κιέβου τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους για συνεργασία στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, της αεροπορίας και του διαστήματος.
Το Κανάλι 24 ανέφερε ότι η εγκατάσταση θα παράγει μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία "θα έχουν ουκρανικά εξαρτήματα".
Το Bayraktar TB2 είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μεσαίου ύψους μεγάλης αντοχής (MALE) που κατασκευάζεται από την τουρκική εταιρεία Baykar, κυρίως για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Έχει περίπου το μέγεθος ενός μικρού αεροπλάνου, διαθέτει κάμερες και μπορεί να οπλιστεί με βόμβες καθοδηγούμενες με λέιζερ.
Ικανά να εκτελούν αποστολές πληροφοριών, αναγνώρισης και οπλισμού, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να πετούν με ταχύτητα έως και 138 μίλια την ώρα και να μεταφέρουν ωφέλιμο φορτίο έως και 330 κιλά.
Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος έχει χρησιμοποιηθεί για την πρόκληση ζημιών σε ρωσικούς στόχους και χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση που βύθισε το ρωσικό πολεμικό πλοίο Moskva στη Μαύρη Θάλασσα τον Απρίλιο του 2022, ωστόσο ταχύτατα οι Ρώσοι άρχισαν να καταρρίπτουν μαζικά τα τουρκικά UAV.
Το Ιράν έχει προμηθεύσει τη Μόσχα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) Shahed-129, γνωστά και ως "drones αυτοκτονίας", τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για να σαρώνουν τον ουκρανικό εναέριο χώρο και να πλήττουν πολιτικούς στόχους και στόχους υποδομών.
Τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη λέγεται ότι έχουν μεγάλη εμβέλεια και υψηλό ωφέλιμο φορτίο, αλλά το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar είναι ταχύτερο και μπορεί να ταξιδέψει περισσότερο - έως και 27 ώρες, δηλαδή τρεις ώρες περισσότερο, από το Shahed-129.
Η Μόσχα έχει κατηγορήσει το Κίεβο για μια σειρά πρόσφατων επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μεταξύ άλλων στο Κρεμλίνο τον Μάιο και σε πόλεις κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία.
Αργότερα εκείνο το μήνα, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι θα λάβει τα "αυστηρότερα δυνατά μέτρα" αφού είπε ότι οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευσαν τη Μόσχα. Ισχυρισμοί για χρήση ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε στόχους εντός της Ρωσίας διατυπώνονται επίσης συχνά από φιλοπόλεμους στρατιωτικούς μπλόγκερ.
Ουκρανοί αξιωματούχοι μοιράστηκαν πρόσφατα ένα βίντεο που δείχνει ένα αποθηκευμένο "σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών" με τον Ουκρανό υπουργό Μιχαήλο Φεντόροφ να περιγράφει πώς τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρέχουν "ανταγωνιστικό πλεονέκτημα" έναντι των ρωσικών δυνάμεων.