Ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας Σεργκέι Καραγκάνοφ, που θεωρείται προσκείμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, έγραψε ένα απειλητικό άρθρο που δημοσιεύει το RIA Novosti.
Το άρθρο που δημοσιεύτηκε από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων και εικονογραφήθηκε με ένα σύννεφο «μανιτάρι» μετά από μια πυρηνική έκρηξη μιλά για τη δικαιολογία μιας ρωσικής πυρηνικής επίθεσης στην Ευρώπη.
«Για εβδομήντα πέντε χρόνια αμοιβαίας αποτροπής, τα πυρηνικά όπλα έσωσαν τον κόσμο και οι άνθρωποι απλώς το συνήθισαν. Τώρα βλέπουμε με τα μάτια μας ότι τα πυρηνικά όπλα δεν σώζουν πλέον τον κόσμο, γιατί συμβαίνει κάτι αδιανόητο: η Δύση έχει ξεκινήσει έναν μεγάλο πόλεμο στα προάστια μιας μεγάλης πυρηνικής δύναμης», όπως αναφέρει ο Καραγκάνοφ.
Ισχυρίζεται ότι «η επίσημη ιστορία της δημιουργίας ατομικών όπλων είναι γνωστή, αλλά, από την άποψή μου, εξακολουθεί να υπάρχει μια σούπερ ιδέα για την εμφάνισή της.
Σαν να είδε ο Κύριος ο Θεός ότι ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας είχε τρελαθεί, αφού ξεκίνησε δύο παγκόσμιους πολέμους σε μια γενιά, και παρέδωσε στον λαό πυρηνικά όπλα, όπλα της αποκάλυψης, να φοβίζουν τους ανθρώπους όλη την ώρα και να τους τρομάζουν.
Και τώρα οι άνθρωποι πλέον έχουν χάσει τον φόβο τους». Ο Καραγκάνοφ λέει ότι υπάρχει η «βεβαιότητα» που έχει εξαπλωθεί στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, ακόμη και στη Ρωσία ότι δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει πυρηνικός πόλεμος. «Συνεπώς, εξαιτίας αυτών των 70 χρόνων ειρήνης, η αίσθηση της αυτοσυντήρησης έχει πάψει να λειτουργεί στην κοινωνία και με τη βοήθεια της απολαυστικά μοχθηρής προπαγάνδας, αυτή η αίσθηση αυτοσυντήρησης καταστέλλεται περαιτέρω, καθώς και από διακηρύξεις ότι η Ρωσία δεν θα χτυπήσει ποτέ την Ευρώπη.
Η επίσημη δυτική προπαγάνδα αντλεί την ιδέα ότι η Δύση μπορεί να κάνει τα πάντα και η Μόσχα θα ανεχτεί τα πάντα», γράφει ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας. «Ελπίζω να μην χρησιμοποιήσουμε ποτέ πυρηνικά όπλα», συνεχίζει ο Καραγκάνοφ, ο οποίος, ωστόσο, προβάλλει επιχειρήματα για έναν πυρηνικό πόλεμο στην Ευρώπη: «Το γεγονός ότι αρνούμαστε να τα χρησιμοποιήσουμε σε οποιαδήποτε κατάσταση, εκτός εάν υπάρχει θανάσιμος κίνδυνος για το ίδιο το κράτος, μου φαίνεται επιπόλαιο. Εάν οι αντίπαλοί μας δεν συνέλθουν, η πολιτική-στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια τρομερή ηθική επιλογή και την ανάγκη να λάβει μια δύσκολη απόφαση. Νομίζω ότι ο πρόεδρος μας πρέπει να προβάλει την αποφασιστικότητά του να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα κάποια στιγμή.
Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα ποιος θα μπορούσε και θα έπρεπε να γίνει στόχος μιας τέτοιας επίθεσης», γράφει. Ο Καραγκάνοφ αποκλείει μια πυρηνική επίθεση στην Ουκρανία γιατί αν και «είναι ένας άθλιος παραπλανημένος λαός που διώκεται για να σφαγιαστεί. Αλλά και πάλι είναι δικοί μας άνθρωποι, δεν θα τους χτυπήσουμε.
Εάν πρόκειται για πυρηνικά χτυπήματα, θα πρέπει να στοχεύουν σε ορισμένες χώρες στην Ευρώπη που έχουν υποστηρίξει περισσότερο το καθεστώς μισθοφόρων στο Κίεβο»
Ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας λέει επίσης ότι «όταν συζητείται το θέμα μιας υποθετικής πυρηνικής επίθεσης στην Ευρώπη, τίθεται το ερώτημα: πώς θα απαντήσουν οι ΗΠΑ;». Σχεδόν όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι Αμερικανοί δεν θα απαντήσουν σε καμία περίπτωση σε μια πυρηνική επίθεση στους συμμάχους τους με μια πυρηνική επίθεση στο έδαφός μας».
«Κατανοώ πλήρως την ηθική αγωνία όσων λένε ότι η χρήση πυρηνικών όπλων δεν είναι σε καμία περίπτωση αδιανόητη και απαράδεκτη. Στο οποίο απαντώ: φίλοι, σέβομαι τους ειρηνιστές, αλλά υπάρχουν και ζουν σε αυτόν τον κόσμο μόνο επειδή πολεμούν και πεθαίνουν για αυτούς μαχητές, όπως πολεμούν τώρα οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί μας στην Ουκρανία», καταλήγει ο Καραγκάνοφ.
Ο Σεργκέι Καραγκάνοφ είναι επικεφαλής του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής, κοσμήτορας της Σχολής Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Υποθέσεων και ήταν προεδρικός σύμβουλος τόσο του Μπόρις Γιέλτσιν όσο και του Πούτιν.