Αυτό που ξεκίνησε ως επιχείρηση για ανατροπή της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας, κατέληξε σε στροφή 180 μοιρών και υποχώρηση, την ίδια ημέρα, για τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, τον επικεφαλής της παραστρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ που, από επίδοξος διεκδικητής καταλήγει εξόριστος στη Λευκορωσία με τη δίωξη σε βάρος του να μπαίνει στο αρχείο.
Το πού βρίσκεται ο Πριγκόζιν δεν έχει γίνει γνωστό. Τελευταία φορά που ο φακός τον κατέγραψε ήταν κατά την αποχώρησή του από το Ροστόφ, μία από τις δύο πόλεις στις οποίες οι μαχητές του είχαν πάρει τον έλεγχο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Αντίστοιχα, ούτε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση στα 23 χρόνια εξουσίας του έχει επανεμφανιστεί δημοσίως μετά το διάγγελμα που απηύθυνε το Σάββατο στον ρωσικό λαό. Την ίδια στιγμή, παραμένει άγνωστο εάν βρίσκεται ή όχι στη ρωσική πρωτεύουσα όπου σήμερα είναι μη εργάσιμη καθώς τα αντιτρομοκρατικά μέτρα ασφαλείας τα οποία ελήφθησαν εξαιτίας της βραχύβιας ανταρσίας Πριγκόζιν παραμένουν σε ισχύ.
Για τη Δύση ο ένοικος του Κρεμλίνου είναι πλέον αδύναμος. Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν έκανε λόγο για «πραγματικές ρωγμές στο προσωπείο της Μόσχας» ενώ, προσέθεσε ότι πριν από 16 μήνες ο πρόεδρος της Ρωσίας εμφανιζόταν έτοιμος να καταλάβει την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, και, τώρα, έπρεπε να υπερασπιστεί τη ρωσική πρωτεύουσα, Μόσχα, από τις δυνάμεις που βρίσκονται υπό την ηγεσία του άλλοτε προστατευόμενού του, Πριγκόζιν.
«Ο Πούτιν έσπειρε τους σπόρους της δικής του καταστροφής και τώρα ο έμπιστός του έγινε ο εχθρός του. Λάβετε υπόψη ότι το σύστημα ελέγχου του Πούτιν κλονίζεται τώρα βαθιά. Έχει διαπράξει τα μεγαλύτερα λάθη στους υπολογισμούς του, από άποψη στρατηγικής, δημιουργώντας ένα βαριά οπλισμένο - μέχρι τα δόντια, ιδιωτικό στρατό μισθοφόρων και εγκληματιών που δεν θα σταματήσουν για κανέναν» τόνιζε ο πρώην ειδικός σύμβουλος του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Μάρκ Βόιοαζερ.
Ενόσω η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, αναλυτές επισημαίνουν επίσης ότι η ταχεία προέλαση των δυνάμεων της Βάγκνερ προς τη Μόσχα - φθάνοντας στα 200 χιλιόμετρα μακριά από τη ρωσική πρωτεύουσα μέσα σε λίγες ώρες - αποκάλυψε τα τρωτά σημεία των δυνάμεων ασφαλείας και των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας.
«Δεν αποτελεί έκπληξη που συνέβη αυτό, αλλά η ταχύτητα με την οποία προήλασαν προς τη Μόσχα και πόσο γρήγορα έφτασαν προκαλεί σοκ. Ο Πούτιν είναι σίγουρα πιο αδύναμος, δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό. Το ίδιο όμως και ο ρωσικός στρατός», επεσήμανε ο αμερικανός βουλευτής, Τζέημς Κρόου στο αμερικανικό CNN.
Την ίδια στιγμή, στο Κίεβο, η ηγεσία του προσπάθησε να εκμεταλλευθεί τις δραματικές και ιστορικές εξελίξεις οι οποίες συνέβαιναν στη ρωσική πρωτεύουσα καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η ουκρανική αντεπίθεση.
Ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε επίθεση σε χωριά γύρω από το Μπαχμούτ, σημείωσε κέρδη στην Κρασνοχόριβκα, επίσης στα ανατολικά της Ουκρανίας, η οποία βρίσκεται από το 2014 στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών και έκανε λόγο για εκκαθάριση των Ρώσων από τη δυτική όχθη του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνιζε το Σάββατο ότι «ο κόσμος είδε ότι οι κύριοι της Ρωσίας δεν ελέγχουν τίποτα», προτρέποντας τους συμμάχους της Ουκρανίας να στείλουν περισσότερα όπλα στο Κίεβο ενώ, το βράδυ της Κυριακής γνωστοποίησε στο Twitter ότι συνομίλησε τηλεφωνικώς και με τον αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν. Σχετικά και ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι «ο πρόεδρος Μπάιντεν επαναβεβαίωσε την ακλόνητη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών».
Σύμφωνα με τις αμερικανικές εφημερίδες New York Times και Washington Post οι υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν ενημερωθεί στα μέσα Ιουνίου για ένοπλη δράση που σχεδίαζε ο αρχηγός της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ. Σταγόνα που φέρεται να «ξεχείλισε» το ποτήρι της... υπομονής του – καθώς είχε εγκαταλείψει εδώ και καιρό την στάση σιωπής – εκτιμάται πως υπήρξε το γεγονός ότι υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε καλέσει στις 10 Ιουνίου όλες τις εθελοντικές δυνάμεις να υπογράψουν συμβάσεις με τη ρωσική κυβέρνηση.
Η ρωσική κρίση δεν είχε νικητή αλλά μόνον ηττημένους. Ο Πριγκόζιν από προδότης που έπρεπε να συντριβεί έλαβε αμνηστία βρίσκοντας καταφύγιο στη Λευκορωσία μετά τη διαμεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, στενού συμμάχου του Ρώσου προέδρου.
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν είδε το προφίλ του ισχυρού ηγέτη- εγγυητή της ασφάλειας στη χώρα να κλονίζεται εξαιτίας του πάλαι ποτέ «σεφ του Κρεμλίνου» ενώ, οι επευφημίες υπέρ των μαχητών της Βάγκνερ και του ίδιου του Πριγκόζιν τον ταπείνωσαν περαιτέρω.
Η επόμενη ημέρα στη Ρωσία ακόμη δεν έχει ανατείλει. Εκεί που όσοι βλέπουν ευκαιρία για κατάρρευση της Μόσχας στην Ουκρανία άλλοι, βλέπουν έναν πρόεδρο, εξοπλισμένο με πυρηνικά, ευάλωτο και απρόβλεπτο.
Κλειδί για το "μετά" θα αποδειχθούν οι επόμενες κινήσεις του ενοίκου του Κρεμλίνου που κατάφερε να σώσει το καθεστώς του με τους αναλυτές να μην παραλείπουν να στρέφουν το βλέμμα τους και στο ποια θα είναι, τελικά, η τύχη του Πριγκόζιν και της ομάδας του.