Πούτιν
Ρωσία

BBC: Τι ακολουθεί για τον Πούτιν, την ομάδα Βάγκνερ και τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά την εξέγερση που συγκλόνισε τη Ρωσία το Σάββατο

Κατά τη διάρκεια 24 ωρών, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντιμετώπισε την πιο δύσκολη πρόκληση του από τότε που ανέλαβε την εξουσία στη Ρωσία πριν από δύο δεκαετίες.

Αν και ο άμεσος κίνδυνος φαίνεται να έχει κατασταλεί από την αποτελεσματική περιθωριοποίηση του Πριγκόζιν και της Βάγκνερ, ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπορεί παρά να είναι έντονα επηρεασμένος από την ιστορία της εξέγερσης του Σαββάτου , όπως γράφει το BBC .

Ο Πούτιν δεν εμφανίστηκε δημόσια ή δεν απευθυνόταν στο έθνος από την ομιλία του Σαββάτου το πρωί, όταν ξέσπασε για να κατηγορήσει τον ηγέτη Βάγκνερ για προδοσία και ότι «τον μαχαίρισε στην πλάτη».

Παρά το γεγονός ότι η απειλή για την εξουσία του Πούτιν φαίνεται να έχει εξαφανιστεί, τα «αντιτρομοκρατικά» μέτρα που επιβλήθηκαν στη Μόσχα εξακολουθούν να ισχύουν, αν και δεν είναι καν σαφές εάν ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται στην πρωτεύουσα ή όχι.

Υπάρχει πιθανότητα ο Πούτιν να αντεπιτεθεί με κάποιο τρόπο μετά τα γεγονότα του Σαββάτου, αλλά δεν είναι σαφές με ποια μορφή θα συμβεί - είτε στρατιωτικά εναντίον της Ουκρανίας είτε σε εσωτερικό επίπεδο εναντίον των συντρόφων του που θεωρεί ανεπαρκώς προσκολλημένους στο καθεστώς του.

Ο Πολωνός ευρωβουλευτής Radek Sirkorski δήλωσε στο BBC ότι ο Πούτιν είναι πιθανό να «εκκαθαρίσει όσους αντιλαμβάνεται ως αμφιταλαντευόμενους», που σημαίνει ότι η εξουσία του θα γίνει «ακόμα πιο αυταρχική και βάναυση».

 

Πριγκόζιν στη Λευκορωσία

 

 

Η ανακοίνωση του Πριγκόζιν ότι εγκαταλείπει τον αγώνα κατά του καθεστώτος Πούτιν ήρθε αστραπιαία το βράδυ του Σαββάτου, παρόλο που αναφορές από τη Ρωσία εξακολουθούσαν να δείχνουν ότι οι μισθοφόροι της Βάγκνερ κατευθύνονταν προς τη Μόσχα.

Ακόμη πιο περίεργος ήταν ο λόγος για τον οποίο ο Πριγκόζιν αποφάσισε να εγκαταλείψει την εξέγερση , έπειτα από μια συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Λουκασένκο.

Δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες για τη συζήτηση μεταξύ των δύο, και δεν υπάρχει γνωστή προηγούμενη σχέση μεταξύ Λουκασένκο και Πριγκόζιν. Αργότερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πριγκόζιν «θα πάει στη Λευκορωσία», χωρίς να διευκρινίσει τι θα κάνει εκεί ή αν θα είναι πιο ελαφριά ποινή.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι ο Πριγκόζιν θα συνεχίσει να παραμένει σχετικός παράγοντας στη Ρωσία. Ο μισθοφόρος ηγέτης Βάγκνερ, μέχρι τώρα ένας από τους πιο ομιλιτικούς Ρώσους ηγέτες, ήταν ένα εργαλείο που χρησιμοποιούσε συχνά ο Ρώσος πρόεδρος σε πολλές ρωσικές σφαίρες επιρροής – ο Πριγκόζιν έκανε τη βρώμικη δουλειά του Κρεμλίνου πολεμώντας στη Συρία, στο πλευρό του δικτάτορα Άσαντ, στην Ουκρανία το 2014, στην Αφρική και ξανά στην Ουκρανία αφού η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

Ωστόσο, μετά την αμφισβήτηση της εξουσίας του Πούτιν και, μερικοί λένε, την ταπείνωση του Ρώσου προέδρου, θα υπάρξουν ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο που θα παίξει ο «σεφ του Πούτιν» στο μέλλον. Οι παρατηρητές αναρωτιούνται πόσο θα μπορέσει ο Λουκασένκο να ελέγξει τον Πριγκόζιν και εάν οι δυνάμεις της Βάγκνερ πάνε μαζί του στο Μινσκ, και ποια απειλή θα αποτελέσουν για τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία.

 

Το μέλλον των μισθοφόρων και της ομάδας Wagner

 

 

Πριν από την απροσδόκητη εξέγερση, δεκάδες χιλιάδες μισθοφόροι της Βάγκνερ έπαιζαν βασικό ρόλο στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία. Ακόμη και πριν από αυτό το επεισόδιο, ωστόσο, η εποχή που η Βάγκνερ ήταν ένας στρατιωτικός οργανισμός εντελώς ανεξάρτητος από τον τακτικό ρωσικό στρατό δεν θα είχε διαρκέσει πολύ περισσότερο.

Ο Πριγκόζιν και οι δυνάμεις του αντιστέκονταν σε μαζικές πιέσεις για να απορροφηθούν στο Υπουργείο Άμυνας του Κρεμλίνου. Αυτή η σκληρή αντίθεση είναι ένας από τους λόγους για την εξέγερση την Παρασκευή και το Σάββατο. Με την εξέγερση να τελειώνει με μια «ήττα» της Βάγκνερ και του Πριγκόζιν που πηγαίνουν στην εξορία, το ερώτημα είναι τι θα γίνει τώρα με τους μαχητές.

Το Κρεμλίνο τους έχει ήδη προσφέρει την ευκαιρία να καταταγούν στον τακτικό στρατό το απόγευμα του Σαββάτου. Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι είναι πιθανό οι μισθοφόροι της Wagner να ακολουθήσουν το Πριγκόζιν στη Λευκορωσία και από εκεί να προετοιμάσουν μια νέα επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα.

 

Τι σημαίνει η εξέγερση του Σαββάτου για τον πόλεμο στην Ουκρανία

 

 

Η ομάδα Βάγκνερ υπήρξε μία από τις πιο αποτελεσματικές δυνάμεις εισβολής στον  πόλεμο του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας, αν και πολλοί από τους μαχητές είναι άνθρωποι που βγήκαν από τις φυλακές και στάλθηκαν να πολεμήσουν.

Συμμετείχαν σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια των εισβολέων να καταλάβουν την πόλη Μπαχμούτ, για παράδειγμα. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η εξέγερση της Βάγκνερ δεν επηρέασε με κανέναν τρόπο τον πόλεμό της στην Ουκρανία. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο ότι οι Ρώσοι στο μέτωπο άκουσαν τι συνέβη στη Ρωσία και αυτή η είδηση ​​θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση του ηθικού.

Κάποιοι προτείνουν ότι τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να υπάρξουν εσωτερικές μάχες μεταξύ φατριών του ρωσικού στρατού, ανάλογα με την απάντηση στα γεγονότα της Παρασκευής και του Σαββάτου.

Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί ηγέτες, πέρα ​​από τις ανησυχίες ότι η Ρωσία μπορεί να κλιμακώσει τις επιθέσεις της, θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η αστάθεια στη Ρωσία.

 

 

Τι σήμαινε η εξέγερση της Βάγκνερ για τους Ρώσους

 

 

Η ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν στο έθνος το πρωί του Σαββάτου, καθώς εξελισσόταν η κρίση, δείχνει πόσο σοβαρά έλαβε το καθεστώς του Κρεμλίνου την απειλή του Πριγκόζιν. Ο Ρώσος δικτάτορας ένιωσε την ανάγκη να επαναβεβαιώσει την εξουσία του στο ρωσικό κοινό. «Πολλοί μέσα στην ελίτ θα κατηγορήσουν προσωπικά τον Πούτιν για τα πράγματα που πήγαν τόσο μακριά και για το γεγονός ότι δεν υπήρξε έγκαιρη αντίδραση από τον πρόεδρο», λέει η αναλύτρια Τατιάνα Στανοβάγια.

«Όλη αυτή η ιστορία είναι επίσης ένα πλήγμα για τη θέση του Πούτιν», πρόσθεσε. Ενώ είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα για την κοινή γνώμη στη Ρωσία, η ελίτ γύρω από τον Πούτιν φαίνεται να ανησυχεί για τον τρόπο με τον οποίο επευφημήθηκαν και χαιρετίστηκαν οι μαχητές της Βάγκνερ στην πόλη Ροστόφ, που καταλήφθηκε για πρώτη φορά από τα στρατεύματα του Πριγκόζιν στην αρχή της εξέγερσης.

Ακόμη και κατά την αναχώρησή τους από την πόλη, οι μαχητές Βάγκνερ και ο ίδιος ο Πριγκόζιν τους επαίνεσαν, επευφημούσαν και χειροκροτήθηκαν από τους Ρώσους του Ροστόφ. Να σημειωθεί πάντως ότι πολλοί από τους ντόπιους είχαν ήδη εγκαταλείψει την πόλη με τρένο το Σάββατο, μετά την άφιξη των μαχητών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ