Αμερικανοί γερουσιαστές υπέβαλαν στο Κογκρέσο σχέδιο ψηφίσματος για τις ενέργειες του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ή ανατινάξει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζιε.
Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ και ο Ρεπουμπλικανός Λίντσεϊ Γκράχαμ έχουν ετοιμάσει ένα προσχέδιο ψηφίσματος που αναφέρει ότι εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε μια προσπάθεια να σταματήσει την αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, θα θεωρηθεί ως επίθεση στο ΝΑΤΟ.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του με την ευκαιρία αυτή, ο Γκράχαμ, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι αν χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία απειλούνται από ραδιενέργεια μεγάλες εκτάσεις εδαφών στην Ευρώπη, όπου βρίσκονται οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ».
Ο ίδιος παρέθεσε επίσης τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει πραγματική απειλή από την Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.
Ο Γκράχαμ πρόσθεσε επίσης ότι η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία προκαλεί επίσης ανησυχία και ότι η απειλή της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα είναι η υψηλότερη από την κρίση στην Καραϊβική το 1962.
“Ως εκ τούτου”, είπε ο Γερουσιαστής, “ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι να εξηγηθούν οι συνέπειες τέτοιων ενεργειών στους Ρώσους”.
Επιπλέον, ο Γκράχαμ δήλωσε με κοφτό τρόπο ότι το ΝΑΤΟ θα ήταν σε θέση να δώσει μια «μαζική απάντηση εάν το κάνει η Ρωσία».
Ο Γερουσιαστής Μπλούμενταλ από την πλευρά του, πρόσθεσε ότι “εκτός από τη χρήση πυρηνικών όπλων, υπάρχει επίσης κίνδυνος έκρηξης του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζιε, του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου στην Ευρώπη, και αυτό μπορεί επίσης να έχει καταστροφικές συνέπειες για την Ουκρανία και τις γειτονικές της χώρες του ΝΑΤΟ.
Σε αυτή την περίπτωση η απάντηση του ΝΑΤΟ θα είναι επίσης εξαιρετικά σκληρή”.
Υπενθύμισε ότι «το άρθρο 5 του Χάρτη του ΝΑΤΟ για τη συλλογική άμυνα το οποίο υπάρχει για έναν λόγο, για να προστατεύει όχι μόνο από συγκεκριμένες στρατιωτικές συνοριακές επιθέσεις, αλλά και από ζημιές που προκαλούνται στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, που αναπόφευκτα μας οδηγεί στην εκπλήρωση των στρατιωτικών μας υποχρεώσεων», τόνισε ο ίδιος.
Επιπλέον, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Γερουσιαστής Γκράχαμ είπε: «Δεν προσπαθούμε να εισβάλουμε στη Ρωσία, προσπαθούμε να αναγκάσουμε την Ρωσία να εγκαταλείψει την Ουκρανία χωρίς τη χρήση αμερικανικών στρατευμάτων. Επομένως, εάν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις χερσαίες δυνάμεις μας, πρέπει να δώσουμε στην Ουκρανία τους πόρους για να χτυπήσει τους Ρώσους στο έδαφος της Ουκρανίας όσο το δυνατόν σκληρότερα.
Το ATACMS λειτουργεί καλύτερα από το HIMARS που ήταν αποτελεσματικό ως οπλικό σύστημα.
Τα άρματα μάχης ήταν αποτελεσματικά. Ως εκ τούτου, χρειαζόμαστε F-16 έτσι ώστε η Ουκρανία να έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για αυτό”, κατέληξε ο ίδιος.
Ένας παγκόσμιος πόλεμος ανάμεσα σε ΝΑΤΟ-Ρωσία θα ήταν ταυτόχρονα και πυρηνικός και φυσικά καταστροφικός μέχρι εκεί που δεν γνωρίζει η ανθρώπινη ιστορία.
Η Ρωσία μετακίνησε πυρηνικά όπλα στην Λευκορωσία και οι ΗΠΑ απειλούν με αντίποινα, κάτι που σίγουρα δεν είναι καθόλου καλό, μιας και το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκεται στο χειρότερο σημείο από το 1962 και την Κρίση της Κούβας.