Οι ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας τσακώθηκαν μπροστά στον Βλαντιμίρ Πούτιν την Πέμπτη με συνομιλίες που υπογράμμισαν την έκταση των διαφορών τους για το έδαφος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σύμφωνα με το Reuters.
Σε συνάντηση στη Μόσχα, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν έθεσε το θέμα του Διαδρόμου Λατσίν, του δρόμου που συνδέει την Αρμενία με τον αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εντός του Αζερμπαϊτζάν.
Οι Αζέροι ακτιβιστές άρχισαν στα μέσα Δεκεμβρίου να μπλοκάρουν τον δρόμο, ο Πασινιάν είπε ότι θα έπρεπε να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων, και το Μπακού αργότερα έστησε ένα σημείο ελέγχου κατά μήκος του.
«Το Αζερμπαϊτζάν, δυστυχώς, μπλόκαρε αυτόν τον διάδρομο», είπε ο Πασινιάν στη στρογγυλή τράπεζα στο Ευρασιατικό Οικονομικό Συμβούλιο στη Μόσχα.
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, απάντησε: «Το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει μπλοκάρει κανέναν διάδρομο...Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την πλατφόρμα για αβάσιμες κατηγορίες».
Οι δύο ηγέτες συνέχισαν να διαφωνούν για αρκετά λεπτά πριν ο Πούτιν διακόψει τις συνομιλίες, λέγοντας ότι το θέμα ήταν ευαίσθητο. Θα φιλοξενούσε τριμερείς συνομιλίες με τον Αλίεφ και τον Πασινιάν. «Θα έχουμε την ευκαιρία, όπως συμφωνήσαμε, να μιλήσουμε ήρεμα για όλα αυτά με πρακτικό τρόπο σε τριμερή μορφή, και ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα θέσει όχι μόνο την κατάσταση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, αλλά και την κατάσταση στην περιοχή, στο δρόμο της εποικοδομητικής ανάπτυξης», είπε ο Πούτιν.
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όλοι εδώ ενδιαφέρονται για αυτό, απολύτως όλοι». Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται σε σύγκρουση εδώ και τρεις δεκαετίες, διεξάγοντας δύο πολέμους για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Τους τελευταίους μήνες, και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει αυξανόμενη προθυμία να υπογράψουν μια μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία, παρόλο που συνεχίζεται η τακτική σύγκρουση. Λίγα λεπτά πριν από τις τεταμένες ανταλλαγές με τον Πασινιάν, ο Αλίεφ είπε ότι υπάρχει «σοβαρή βάση για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας με βάση την αμοιβαία αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας».