Ρωσία

Αυτές είναι οι τέσσερις δυτικές χώρες που δεν θέλει η Ρωσία στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέκλεισε την Τρίτη τέσσερις χώρες από πιθανή προσπάθεια μεσολάβησης στη σύγκρουση στην Ουκρανία, τονίζοντας σε δήλωση για το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ότι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία δεν μπορούν να διεκδικήσουν ρόλο ουδέτερων μεσολαβητών στην ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία, καθώς εμπλέκονται στη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Η δήλωση του ρωσικού ΥΠΕΞ -αναρτήθηκε στον ιστότοπο RIA Novosti- αποτελεί αντίδραση στην πρόταση του πρώην προέδρου της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου (την περίοδο 2008-2022), Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, σχετικά με τη δημιουργία ομάδας επαφής για την Ουκρανία προκειμένου να «ξεκινήσει η ειρηνευτική διαδικασία».

Κατά τη γνώμη του, αυτή η ομάδα πρέπει να συγκεντρώσει τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία. «Επίσημα δεν γνωρίζουμε τίποτα για μια τέτοια πρωτοβουλία. Ωστόσο, η ιδέα του Ischinger εγείρει εύλογα ερωτήματα», είπε το ρωσικό ΥΠΕΞ στο RIA Novosti, δηλώνοντας ότι «και οι τέσσερις χώρες που αναφέρονται είναι οι ίδιες συμμετέχοντες στη σύγκρουση με τη Ρωσία, η οποία συνεχίζεται στο έδαφος της Ουκρανίας».

Το ρωσικό ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης σε δήλωσή του στο RIA Novosti ότι έμαθε για την πρωτοβουλία του Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ από τον Τύπο. Σύμφωνα με τη ρωσική διπλωματία, «οι χώρες αυτές προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία και στέλνουν μισθοφόρους εκεί, παρέχουν πληροφορίες στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες. Επιπλέον, επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία, πάγωσαν τα περιουσιακά της στοιχεία στο εξωτερικό και απαιτούν τη δημιουργία ενός δικαστηρίου για να τιμωρήσει τους Ρώσους ηγέτες και να εκβιάσει τους φίλους της, απαγορεύοντάς τους να συνεργάζονται με τη Μόσχα».

«Αυτές οι χώρες υποστηρίζουν τις ψευδοειρηνευτικές πρωτοβουλίες του (Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μη ρεαλιστικά τελεσίγραφα για τη συνθηκολόγηση της Ρωσίας», δηλώνει επίσης το ρωσικό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την Agerpres.

Σύμφωνα με τη ρωσική διπλωματία, οι τέσσερις χώρες θα είχαν ήδη απαξιώσει τον εαυτό τους όταν υποστήριζαν το αντισυνταγματικό πραξικόπημα στο Κίεβο (όπως αποκαλεί η Μόσχα το κίνημα διαμαρτυρίας του Μαϊντάν 2013-2014 που οδήγησε σε φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να έρθουν στο Κίεβο) και « ενθάρρυναν την σαμποτάζ των συμφωνιών του Μινσκ».

«Μέσα από τέτοιες προσεγγίσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία δεν μπορούν να διεκδικήσουν τον ρόλο ουδέτερων μεσολαβητών που ξεκινούν μια ειρηνευτική διαδικασία. Δεν ενδιαφέρονται για την επίλυση της κρίσης και κάνουν τα πάντα για να παρατείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο την αντιπαράθεση», υποστηρίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

Οι όροι της Μόσχας για έναρξη συνομιλιών με την Ουκρανία

 

 

Η Μόσχα πιστεύει ότι μια πραγματικά συνολική, δίκαιη και διαρκής διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι δυνατή μόνο ως αποτέλεσμα της παύσης των εχθροπραξιών και της παύσης της προμήθειας δυτικών όπλων, της αναγνώρισης της νέας εδαφικής πραγματικότητας, της «αποστρατιωτικοποίησης» της Ουκρανίας, η επαναβεβαίωση του καθεστώτος τους ως ουδέτερης χώρας και εκτός των στρατιωτικών μπλοκ.

Επιπλέον, αυτό -σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ- περιλαμβάνει την άρση των κυρώσεων κατά της Μόσχας, την απόσυρση αγωγών κατά της Ρωσίας, την αποκατάσταση του καθεστώτος της ρωσικής γλώσσας, τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων και τις φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία και άλλους γείτονες. Ουκρανία, σημειώνει η RIA Novosti, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Δυστυχώς, οι δυτικές χώρες που ισχυρίζονται ότι είναι μεσολαβητές δεν προσφέρουν τίποτα από αυτά», καταλήγει η ρωσική διπλωματία. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, αν και οι ίδιες οι ουκρανικές αρχές έχουν απαγορεύσει, προσθέτει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο σε διάταγμα του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι που δηλώνει επισήμως την προοπτική «αδύνατη» οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης μεταξύ του Κιέβου και του ηγέτη του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ «ξεχνά» να αναφέρει το γεγονός ότι, παρά το έγγραφο αυτό, το Κίεβο άφησε ανοιχτή την πόρτα για συνομιλίες με τη Ρωσία, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ. Την ίδια στιγμή, οι δυτικές χώρες μιλούν συνεχώς για την ανάγκη συνέχισης των εχθροπραξιών και αύξησης των παραδόσεων όπλων, σημειώνει το RIA Novosti.

Το Κρεμλίνο απάντησε ότι η στρατιωτική βοήθεια θα παρατείνει μόνο τα δεινά του ουκρανικού λαού, σύμφωνα με αυτήν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι στόχοι της «ειδικής επιχείρησης» θα επιτευχθούν, το μέλλον και η επιτυχία της είναι πέρα ​​από κάθε αμφιβολία, σημειώνει το RIA Novosti.

Η αντίδραση του ρωσικού ΥΠΕΞ στην πρόταση του πρώην προέδρου της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου σχετικά με την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων έρχεται με φόντο την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα.

Το Κρεμλίνο είχε προαναγγείλει ότι το θέμα της Ουκρανίας βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ Ρώσου και Κινέζου προέδρου. Στη δήλωση στο RIA Novosti στην οποία εκθέτει την άποψη του Κρεμλίνου για πιθανές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, το ρωσικό ΥΠΕΞ δεν κάνει καμία αναφορά στην Κίνα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ