Ρωσία

Τι σημαίνει η αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη "START-3" για τα πυρηνικά όπλα

Πολλά και διάφορα  κατά της Δύσης με αφορμή την στάση της στον πόλεμο στην Ουκρανία, ειπώθηκαν από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την ετήσια ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου, ωστόσο η απόφασή του για αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στην Συνθήκη "START-3" είναι αυτή που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση.

"Ο  Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι αυτή δεν είναι η οριστική διακοπή της συμφωνίας, λέγοντας:«Επαναλαμβάνω, η Ρωσία δεν αποχωρεί από τη συνθήκη, όχι, αναστέλλει τη συμμετοχή της», αναφέρει σε άρθρο του Ρωσικό ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

Συνθήκη START-3: τι είναι και πώς λειτουργεί

"Το START-3 είναι μια συνθήκη μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για τον περιορισμό του αριθμού των στρατηγικών επιθετικών όπλων, που υπογράφηκε το 2010 και τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο του 2011.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, τα μέρη πρέπει να μειώσουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια σε 700 αναπτυγμένους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM), βαλλιστικούς πυραύλους υποβρυχίων (SLBM) και σε  βαριά βομβαρδιστικά, καθώς  1.550 κεφαλές σε αυτούς τους πυραύλους, 800 μονάδες για αναπτυγμένους και μη αναπτυγμένους εκτοξευτές (PU) ICBM και SLBM, καθώς και τακτικά πυρηνικά όπλα.

Με την υπογραφή της συνθήκης, άρχισαν να χρησιμοποιούνται και άλλοι περίεργοι όροι μεταξύ των ειδικών. Για παράδειγμα, «μη αναπτυγμένοι» φορείς και εκτοξευτές (PU), δηλαδή χωρίς κεφαλές, που δεν βρίσκονται σε κατάσταση μάχης και χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Η συνθήκη ορίζει επίσης σαφώς την απαγόρευση της ανάπτυξης στρατηγικών επιθετικών όπλων εκτός της εθνικής επικράτειας, δηλαδή απαγορεύεται η τοποθέτηση πυραύλων κοντά στα σύνορα των ΗΠΑ - στην Κούβα και τη Βενεζουέλα - και κοντά στα σύνορα της Ρωσίας - στην Πολωνία, τη Ρουμανία , τα κράτη της Βαλτικής και άλλες χώρες.

Το START-3 σχεδιάστηκε για 10 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για 5 χρόνια. Το 2021, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας επικύρωσε μια συμφωνία για την παράταση της συνθήκης έως τις 5 Φεβρουαρίου 2026, αλλά αυτή τη στιγμή η συνάφεια αυτής της συμφωνίας είναι ένα μεγάλο ερώτημα.

Στόχοι των ΗΠΑ στη Ρωσία

Στις 21 Φεβρουαρίου, στο μήνυμά του προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι η συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών επιθετικών όπλων συνήφθη υπό θεμελιωδώς διαφορετικές συνθήκες, όταν η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούσαν η μία την άλλη εχθρό.

Το θεμελιώδες σημείο του START-3 ήταν ο αμοιβαίος έλεγχος των όπλων.

Η συνθήκη έδωσε και στις δύο πλευρές το δικαίωμα να διεξάγουν προγραμματισμένους ελέγχους των στρατηγικών όπλων της αντίθετης πλευράς σε αεροπορικές βάσεις, βάσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και υποβρύχια.

Είναι γνωστό ότι πρόσφατα οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν την αποκατάσταση των επιθεωρήσεων. Ωστόσο, στη σημερινή συγκυρία που η γεωπολιτική ευθυγράμμιση έχει αλλάξει πολύ, τέτοια γεγονότα δεν είναι εφικτά.

Γνωρίζουμε ότι η Δύση προσπάθησε άμεσα να χτυπήσει τις στρατηγικές μας βάσεις. Και τώρα θέλουν να επιθεωρήσουν τις αμυντικές μας εγκαταστάσεις;

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε μια λογική ερώτηση.

Αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF και START-3

Αν αναλύσουμε προσεκτικά τα γεγονότα των περασμένων ετών, γίνεται προφανές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούσαν συστηματικά προς την αποχώρηση πρώτα από τη Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF Treaty) και μετά από τη START-3.

Ήδη από το 2014, σημειώθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ερμηνεύουν ελεύθερα το βασικό έγγραφο για την ασφάλεια στην Ευρώπη, τη Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF Treaty). Έχουν δοκιμαστεί βλήματα στόχου ABM, τα χαρακτηριστικά των οποίων μοιάζουν πολύ με πυραύλους μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς. Σύμφωνα με ειδικούς, με πρόσχημα τις εκτοξεύσεις, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη τεχνολογιών για την παραγωγή και χρήση πυραύλων που προηγουμένως απαγορευόταν από διεθνείς συμφωνίες.

Το 2018, το Κογκρέσο των ΗΠΑ δήλωσε γενικά ότι οι Αμερικανοί έχουν το δικαίωμα να αναστείλουν την εφαρμογή της Συνθήκης INF στο σύνολό της ή να αρνηθούν να εφαρμόσουν ορισμένα άρθρα.

Όσον αφορά τη σταδιακή κατάργηση του START-3, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να δημιουργούν το λεγόμενο «δυναμικό επιστροφής» πριν από μερικά χρόνια: αφού αφαίρεσαν τις κεφαλές και τις πλατφόρμες για την αναπαραγωγή τους, άρχισαν να τις στέλνουν σε αποθήκες.

Ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας ένα νομικό κενό στη συνθήκη, οι Αμερικανοί μπορούσαν να αναπτύξουν τους μη πυρηνικούς πυραύλους τους χωρίς κανένα περιορισμό, καθώς δεν υπάγονταν επίσημα στη συνθήκη.

Ως αποτέλεσμα, το START-3 μετατράπηκε από όργανο διατήρησης της παγκόσμιας ισορροπίας δυνάμεων σε επίσημο παραβάν για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πυρηνικές δοκιμές των ΗΠΑ

Όπως σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πραγματικά έτοιμες να δοκιμάσουν πυρηνικά όπλα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περίοδοι εγγύησής τους για ορισμένους τύπους πυρηνικών όπλων λήγουν και αυτό θα μπορούσε να ωθήσει την Ουάσιγκτον σε ένα τέτοιο βήμα.

Ταυτόχρονα, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη αναπτύσσοντας νέους τύπους πυρηνικών όπλων.

Ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιήσουν δοκιμές, η Ρωσία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει το παράδειγμά του.

«Φυσικά, δεν θα είμαστε οι πρώτοι που θα το κάνουμε αυτό, αλλά αν οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν δοκιμές, τότε θα το κάνουμε», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, το στρατιωτικό τμήμα και η Rosatom πρέπει να διασφαλίσουν την ετοιμότητα για δοκιμή ρωσικών πυρηνικών όπλων.

Αναστολή START-3: ποιες θα είναι οι συνέπειες

Μετά την αναστολή της συνθήκης START-3, η Ρωσία θα αναπτύξει τις στρατηγικές της δυνάμεις όχι μόνο ποιοτικά αλλά και ποσοτικά. Είναι δηλαδή και ο εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος δυναμικού και η αριθμητική του αύξηση. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Και σημαίνει επίσης τον τερματισμό κάθε συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα», τόνισε ο στρατιωτικός ειδικός Konstantin Sivkov.

Αυτό επιβεβαιώνεται από τη δήλωση του επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας Αντρέι Καρταπόλοφ, ο οποίος σημείωσε ότι λόγω της αναστολής της συμμετοχής στη συνθήκη START-3, η Ρωσική Ομοσπονδία, εάν χρειαστεί, θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των κεφαλών και των φορέων.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, το επόμενο βήμα της Ρωσίας θα μπορούσε να είναι η αποχώρηση από τη Συνθήκη για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT), η οποία θα της επέτρεπε να συνεχίσει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων σε ειδικούς χώρους δοκιμών.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, όλα αυτά είναι απίθανο να οδηγήσουν σε νέα κούρσα εξοπλισμών. Πιο συγκεκριμένα, όλα θα εξαρτηθούν από την περαιτέρω συμπεριφορά των δυτικών χωρών. Μετά την αναστολή του START-3, θα έχουν τροφή για σκέψη και το πώς θα εξελιχθούν τα περαιτέρω γεγονότα εξαρτάται μόνο από αυτούς.

Τελικά, σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, η αναστολή της συνθήκης START-3 ανοίγει μια ευκαιρία στη Ρωσία να ενισχύσει τις μαχητικές ικανότητες των δικών της πυρηνικών δυνάμεων.

Αυτή τη στιγμή, οι δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής είναι περισσότερο από 90 τοις εκατό εξοπλισμένες με προηγμένη τεχνολογία.

Η περαιτέρω ανάπτυξη των στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων, της αεροπορίας και του ναυτικού θα μπορούσε να είναι ένα μήνυμα για επιθετικούς δυτικούς πολιτικούς που κάνουν δηλώσεις ότι η Ρωσία πρέπει να υποστεί μια στρατηγική ήττα στο πεδίο της μάχης."

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...