Ρωσία

Η ρωσική αμυντική βιομηχανία εισάγει μικροτσίπ αξίας $33 εκατ. το μήνα εν μέσω κυρώσεων

Το πρώτο "όπλο" που έδωσε η Δύση στην Ουκρανία μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ήταν η επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Δεν ήταν εφάπαξ, αλλά συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του 2022. Πιθανότατα, ακολουθώντας τις τάσεις, νέες κυρώσεις θα συνεχίσουν να πιέζουν τη Μόσχα.

Ακολουθώντας τις ΗΠΑ, πολλές ευρωπαϊκές χώρες και άλλες ισχυρές οικονομίες του κόσμου περιόρισαν σταδιακά τις εξαγωγές τους προς τη Ρωσία. Αυτό που είναι ανησυχητικό, ωστόσο, είναι ότι οι ρωσικοί πύραυλοι όχι μόνο συνεχίζουν να πετούν και να πλήττουν την Ουκρανία, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα σταματήσουν σύντομα. Πρόκειται για πυραύλους με συστήματα καθοδήγησης που ελέγχονται από ολοκληρωμένα κυκλώματα, ημιαγωγούς και τσιπ υπολογιστών, πιο γνωστά ως μικροτσίπ.

Εισαγωγή μικροτσίπ

Εδώ είναι ένα ενδιαφέρον γεγονός - το 2014, η Μόσχα αντιμετώπισε τις πρώτες οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τη Δύση, μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Εκείνη την εποχή, οι ρωσικές εισαγωγές μικροτσίπ ανέρχονταν σε 35 εκατομμύρια δολάρια μηνιαίως. Σήμερα, μετά από ένα χρόνο πολέμου και κυρώσεις πολύ σκληρότερες, από πολύ περισσότερες χώρες και επηρεάζοντας πολύ περισσότερους τομείς της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, η Μόσχα εισάγει μικροτσίπ αξίας 33 εκατομμυρίων δολαρίων το μήνα.

Ακολουθεί ένα άλλο γεγονός - το 2023 η Μόσχα πιθανότατα θα φτάσει στην ίδια αξία εισαγωγών μικροτσίπ με αυτή του 2014. Αυτό δείχνει το γράφημα του C4ADS, της U.N. Comtrade που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Wall Street Journal. Δηλαδή, η τάση αύξησης των εισαγωγών μικροτσίπ από τη Ρωσία αυξάνεται σε ευθεία αναλογία ως εξής: τον Απρίλιο του 2022, η εισαγωγή μικροτσίπ ήταν σχεδόν 15 εκατομμύρια δολάρια, τον Ιούλιο του ίδιου έτους ήταν σχεδόν 22 εκατομμύρια δολάρια, τον Σεπτέμβριο ήταν 32 εκατομμύρια δολάρια και τον Οκτώβριο σχεδόν 33 εκατομμύρια δολάρια.

Απλά σκεφτείτε - κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, όταν οι μεγάλες οικονομίες επιβάλλουν κυρώσεις στη Μόσχα, η ρωσική άμυνα αποκαθιστά το επίπεδο των εισαγωγών μικροτσίπ από εννέα χρόνια πριν. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ρωσική αμυντική βιομηχανία πυραύλων είναι απολύτως ικανή να ικανοποιήσει τις ανάγκες της ρωσικής άμυνας αυτή τη στιγμή, συνεχίζοντας να παράγει δεκάδες χιλιάδες πυραύλους το μήνα, μπορείτε να βγάλετε το δικό σας συμπέρασμα για το ποιος εξαρτάται από το πότε θα σταματήσει ο πόλεμος.

Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός - η Κίνα μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ακόμη και αν ο Ρώσος πρόεδρος κ. Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να τον συνεχίσει. Το 72% των εισαγωγών μικροτσίπ της Ρωσίας προέρχεται από την Κίνα. Δηλαδή 24,5 εκατομμύρια δολάρια πληρώνει μηνιαίως η ρωσική άμυνα στην κινεζική βιομηχανία υπολογιστών για να εισάγει συγκεκριμένα μικροτσίπ. Παραμένει ασαφές πόσα ακόμη εκατομμύρια δίνει η Ρωσία στην Κίνα για ολοκληρωμένα κυκλώματα, ημιαγωγούς, ανταλλακτικά, υλικά, εξαρτήματα και ορυκτά.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, όπως το C4ADS, η Κίνα προμηθεύει τη Ρωσία ακόμη και με ανταλλακτικά για τα μαχητικά αεροσκάφη Su-35 και τα συστήματα αεράμυνας S-400. Ωστόσο, αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο, παρά τους ισχυρισμούς. Απλά σκεφτείτε - η Ρωσία συνεχίζει να παράγει το Su-35 ακόμη και για εξαγωγή [Ιράν], όπως κάνει το ίδιο και με τους S-400 [Ινδία]. Εάν υπήρχε έλλειψη ανταλλακτικών, ειδικά σε καιρό πολέμου, οι παραγγελίες αυτές θα καθυστερούσαν δραματικά. Αλλά υλοποιούνται, απ' ό,τι ακούω - η Ινδία άρχισε να παραλαμβάνει τους S-400, ενώ το Ιράν αναμένει τα Su-35 την περασμένη άνοιξη.

Επίσης, η Μόσχα δεν έχει παραχωρήσει στο Πεκίνο άδεια παραγωγής των δύο οπλικών συστημάτων. Παρά την αδελφική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Ένα ακόμη γεγονός που καταρρίπτει τον ισχυρισμό του C4ADS. Αντιθέτως, αποτελούσαν μέρος της μεταφοράς τεχνολογίας. Η Κίνα μάλιστα διαθέτει μόνο μία μοίρα Su-35 [24] και δύο συντάγματα S-400 [32]. Στην πραγματικότητα, η Δύση είναι καλύτερα να ισχυρίζεται ότι η Ινδία προμηθεύει ανταλλακτικά. Η Ινδία παράγει τα ρωσικά Su-30SM με άδεια χρήσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ο Πούτιν έκανε μια αποφασιστική κίνηση λίγο πριν ο ρωσικός στρατός εισβάλει στην Ουκρανία. Μίλησε με τον Κινέζο ηγέτη κ. Σι Τζινπίνγκ και οι δύο τους έδωσαν τα χέρια, υπογράφοντας μια "απεριόριστη εταιρική σχέση" μεταξύ των δύο Ρωσίας και Κίνας. Γνωρίζοντας τι θα ακολουθούσε, ο Ρώσος πρόεδρος παρείχε στη στρατιωτική του βιομηχανία πρόσβαση στα εργαστήρια μικροτσίπ της κινεζικής αμυντικής βιομηχανίας. Και παρόλο που το Πεκίνο προσπαθεί να παίξει το ρόλο του αδιάφορου μέρους στον πόλεμο στην Ουκρανία, γεγονός είναι ότι η ρωσική άμυνα επωφελείται πλήρως από την "απεριόριστη εταιρική σχέση".

Δεν είναι μόνο τα μικροτσίπ. Υπάρχουν αναφορές για μεγάλες παραδόσεις κινεζικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών για πολιτική χρήση στη Ρωσική Ομοσπονδία. Στη Ρωσία, μπορούν εύκολα να τροποποιηθούν για τις ανάγκες του ρωσικού στρατού. Ακόμη και αν χρησιμοποιηθούν ως διορθωτικά πυρά πυροβολικού ή αναγνωριστικά μέσα, τα κινεζικά drones γίνονται απαραίτητο όπλο του πολέμου του κ. Πούτιν.

Η Κίνα αρνείται ότι βοηθά τη Ρωσία. Ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, κ. Liu Pengyu, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς αυτούς "κερδοσκοπικούς και σκόπιμα διογκωμένους, χωρίς καμία πραγματική βάση". Αλλά οι ΗΠΑ παρακολουθούν τα τελωνειακά αρχεία. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι τουλάχιστον 84.000 φορτία από την Κίνα έχουν φτάσει στη Ρωσία. Όλα αυτά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Σε ένα μέρος τους εντοπίστηκαν εξαρτήματα που χρειάζονται για ρωσικά οπλικά συστήματα. Τέτοια προϊόντα συχνά αποκαλούνται "προϊόντα διπλής χρήσης".

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, εξοπλισμός πλοήγησης στάλθηκε στη Ρωσία στα τέλη του περασμένου Αυγούστου. Αναγνωρίστηκε ως απαραίτητος εξοπλισμός για τα ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα Mi-17. Παραλήπτης της αποστολής ήταν η μεγαλύτερη ρωσική εταιρεία εμπορίας όπλων Rosoboronexport. Η ίδια ρωσική εταιρεία παρέλαβε μια κινεζική κεραία που χρησιμοποιείται για την παρεμπόδιση της εχθρικής επικοινωνίας και προορίζεται για ενσωμάτωση στο πολυλειτουργικό σύστημα RB-531BE για τη ραδιοηλεκτρονική καταστολή των συστημάτων ραδιοεπικοινωνίας.

Τον Οκτώβριο, μια άλλη ρωσική εταιρεία, η AO Kret, η οποία τελεί υπό την έγκριση της Δύσης, έλαβε εξαρτήματα και ανταλλακτικά από την Κίνα, τα οποία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ενσωματώνονται και χρησιμοποιούνται στο μαχητικό αεροσκάφος Su-35. Υπάρχουν πολλές ακόμη τέτοιες αποστολές που αναφέρει η Wall Street Journal.

Φαίνεται ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να προμηθεύει εξαρτήματα και προϊόντα διπλής χρήσης απευθείας ή μέσω τρίτων. Η Ουάσινγκτον ισχυρίζεται ότι η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ουζμπεκιστάν και άλλοι αποτελούν μέρος μιας άκρως ανιχνεύσιμης αλυσίδας εφοδιασμού προς τη Ρωσία. Προς το παρόν, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να σκεφτούν την επιβολή κυρώσεων στην Κίνα, αλλά μπορούν να προσπαθήσουν να αποκόψουν ένα μέρος της προμήθειας μέσω τρίτων χωρών.

Οι προσπάθειες της Ουάσινγκτον αποσκοπούν στην αποκοπή της προμήθειας αγαθών που κατασκευάζονται σε τρίτες χώρες αλλά χρησιμοποιούν αμερικανικά εξαρτήματα. Πρόκειται για τη λεγόμενη μεταφόρτωση. Σύμφωνα με Αμερικανούς εμπειρογνώμονες, η Μόσχα θα βασιστεί στην εισαγωγή τέτοιων αγαθών τους επόμενους μήνες και χρόνια. Ως εκ τούτου, η Ουάσιγκτον θα προσπαθήσει να αποτρέψει την εισαγωγή αυτού του είδους των αγαθών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ