Ως αποτέλεσμα του ανώτατου ορίου της τιμής του ρωσικού πετρελαίου, τα έσοδα της Μόσχας από τις εξαγωγές αργού πετρελαίου είναι χαμηλότερα κατά περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ (172 εκατομμύρια δολάρια) την ημέρα, ισχυρίζεται ένας Φινλανδός ερευνητής, αναφέρει το Bloomberg.
Επιπλέον, αυτή η μείωση του εισοδήματος θα επιδεινωθεί, έως και 280 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως, αφού το ανώτατο όριο στις εξαγωγές αργού πετρελαίου θα επεκταθεί στα ρωσικά διυλισμένα προϊόντα, από τις 5 Φεβρουαρίου, αναφέρεται σε έκθεση της think με έδρα το Ελσίνκι. δεξαμενή Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα.
Αυτή η έκθεση παρέχει νέα στοιχεία για το πώς το ανώτατο όριο τιμών της G7, καθώς και οι σχετικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επηρεάζουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας. Ήδη η τιμή ενός βαρελιού ρωσικού αργού πετρελαίου είναι η μισή από τη διεθνή τιμή του πετρελαίου. «Το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές πετρελαίου, καθώς και το ανώτατο όριο στην τιμή του αργού πετρελαίου, έχουν επιτέλους τεθεί σε ισχύ και ο αντίκτυπος είναι τόσο σημαντικός όσο αναμενόταν», λέει ο Lauri Myllyvirta, επικεφαλής αναλυτής της CREA.
Ωστόσο, το Κρεμλίνο είναι επιφυλακτικό για τους υπολογισμούς των αναλυτών της CREA, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος γιατί η παγκόσμια αγορά ενέργειας είναι πολύ ασταθής και οι Ρώσοι εξαγωγείς πετρελαίου δεν έχουν έρθει ακόμη πρόσωπο με πρόσωπο με πελάτες που σέβονται το ανώτατο όριο τιμών», τόνισε ο Πεσκόφ. Η Ινδία, η Κίνα και η Τουρκία, οι κύριοι αγοραστές του ρωσικού αργού πετρελαίου, δεν συμμετείχαν στη δυτική πρωτοβουλία για τον περιορισμό της τιμής του ρωσικού πετρελαίου.
Τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει την προμήθεια πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου για πέντε μήνες από την 1η Φεβρουαρίου σε χώρες που έχουν τηρήσει το δυτικό ανώτατο όριο τιμών. Αναλυτές από το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναλύσει τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την πίεση στη Μόσχα. Για παράδειγμα, μια περαιτέρω μείωση του ανώτατου ορίου τιμών, έως και 25-35 δολάρια το βαρέλι, από 60 δολάρια το βαρέλι σήμερα, θα μείωνε κατά άλλα 100 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές αργού πετρελαίου.
«Είναι σημαντικό το ανώτατο όριο τιμών να μειωθεί σε ένα επίπεδο που να μην επιτρέπει στο Κρεμλίνο να καταγράφει φορολογητέα κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου και επίσης να περιοριστούν οι υπόλοιπες εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία», δήλωσε ο Lauri Myllyvirta. Ακόμη και αν επεκταθούν οι μειώσεις της τιμής του ρωσικού πετρελαίου, υπάρχει πάντα η πιθανότητα η Ρωσία να αποφασίσει αυθαίρετα να μειώσει την παραγωγή, κάτι που θα ενίσχυε την παγκόσμια τιμή του πετρελαίου δεδομένου ότι η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο.