Πολλούς και για πολλά προβληματίζει η προοπτική της επιστροφής στον Λευκό Οίκο των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ
Ένας από αυτούς που τα έχουν βάλει κάτω και μετρούν τα υπέρ και τα κατά είναι και το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας καθώς κακά τα ψέματα είναι γνωστή η σχέση που είχε ο υποψήφιος για την θέση του «πλανητάρχη» με τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Έχουν βέβαια περάσει δώδεκα χρόνια από τότε ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εγκαινιάσει τους «Trump Towers» στην Κωνσταντινούπολη που ήταν το πρώτο κτίριο αυτού του είδους στην Ευρώπη και κόστισε 400 εκατ. Δολάρια και μπορεί στην Άγκυρα να μην ξεχνούν ότι ήταν επί προεδρίας Τραμπ που η Τουρκία εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα των F-35, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό να καθησυχάσει την Αθήνα καθώς οι αρμόδιοι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους πως ο αμερικανός υποψήφιος είναι πρώτα και πάνω από όλα…«Businessman».
Έχουν βάλει λοιπόν κάτω και εξετάζουν τα εξοπλιστικά προγράμματα που καλό θα είναι να τρέξουν πριν για παράδειγμα ο Ντόναλντ αποφασίσει για το καλό της αμερικανικής βιομηχανίας να ξαναβάλει για παράδειγμα τη Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35 ή προκειμένου να έχει πιο «ισοσκελισμένη» την «εύνοια» των ΗΠΑ απέναντι στους δύο συμμάχους και σε μια προσπάθεια μιας πιο επιθετικής και «καουμπόικης» προσπάθειας να τραβήξει την Άγκυρα μακριά από την Μόσχα να της δώσει αυτά που θέλει.
Στην Αθήνα είναι ικανοποιημένοι σε σημαντικό βαθμό που η υπόθεση των F-35 μπήκε στα σκαριά και το 2028 όπως είπε και ο Νίκος Δένδιας η Ελλάδα θα ξεκινήσει να παραλαμβάνει τα πιο σύγχρονα μαχητικά του κόσμου αλλά υπάρχει και μια ακόμα υπόθεση που σίγουρα θα ήθελαν να τρέξει με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς και αυτό είναι η υπόθεση της συμμετοχής της χώρας μας στο πρόγραμμα των φρεγατών Constellation.
Σε θεωρητικό πάντα επίπεδο η Ελλάδα ενδιαφερεται για 6 μ 7 φρεγάτες αυτής της κλάσης οι οποίες δυστυχώς δεν έχουν ακόμα καλά καλά ξεκινήσει να κατασκευάζονται ούτε για το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.
Στο ελληνικό «πεντάγωνο» θέλουν επίσης να τρέξει και η υπόθεση των μεταγωγικών ελικοπτέρων Blackhawk για τα οποία έχει ήδη παρθεί η απόφαση και η έγκριση και από τις ΗΠΑ για 35.
Παρόμοια «αγωνία» υπάρχει και για την υπόθεση των μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 που είναι ανάμεσα στα υποψήφια για αγορά ενώ η Ουάσιγκτον έχει υποσχεθεί και την δωρεάν παραχώρηση δύο μεταχειρισμένων.
Από τις ΗΠΑ η Ελλάδα θέλει να αποκτήσει και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης τύπου M-2 Bradley. Οι ΗΠΑ έχουν πει να παραχωρήσουν μεταχειρισμένα αλλά η κατάσταση όσων έχουν εξεταστεί μέχρι στιγμής δεν ήταν η καλύτερη δυνατή καθώς τα πιο «άρτια» προορίζονται από τους αμερικανούς για την Ουκρανία.
Αντίστοιχα η Ελλάδα θέλει και βενζινοφόρα οχήματα γενικής χρήσης αλλά ακόμα φαίνεται και αυτή η υπόθεση να μην έχει βρει την κατάλληλη λύση.
Τέλος αλλά όχι μικρότερης σημασίας καθώς μπορεί να περνά κάτω από τα ραντάρ αλλά η αξία τους έχει τουλάχιστον εφάμιλλη σημασία με εκείνη των F-35 είναι τα όπλα τους και των F-16 Viper που ακόμα εκκρεμεί και είναι ίσως η πιο επείγουσα υπόθεση από όλες καθώς ανάμεσα στα έξυπνα όπλα που θέλει για τα σύγχρονα μαχητικά της η Ελλάδα είναι και πύραυλοι κρουζ που αποδεσμεύτηκαν σχετικά πρόσφατα από τις ΗΠΑ για συμμάχους όπως η χώρα μας.
Αυτό βέβαια με την προαίρεση ότι ένας Τραμπ στον Λευκό Οίκο δεν θα αλλάξει γνώμη.