Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Μόσχα: Αδύνατη η συνθήκη ειρήνης με Ιαπωνία- Εχθρική η στάση στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η «αντιρωσική πορεία» της Ιαπωνίας σημαίνει ότι οι συνομιλίες για τη συνθήκη ειρήνης παραμένουν «αδύνατες» σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με τα λόγια ενός ανώτερου αξιωματούχου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που επικαλείται το TASS.

«Είναι απολύτως προφανές ότι είναι αδύνατο να συζητηθεί η υπογραφή ενός τέτοιου εγγράφου [μιας συνθήκης ειρήνης] με ένα κράτος που παίρνει ανοιχτά εχθρικές θέσεις και επιτρέπει στον εαυτό του άμεσες απειλές κατά της χώρας μας», είπε ο αξιωματούχος.

Οι δύο χώρες έχουν εγκλωβιστεί εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση σχετικά με τις ανταγωνιστικές εδαφικές διεκδικήσεις για νησιά στα ανοιχτά της βόρειας Ιαπωνίας, που αμφισβητούνται από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά τα οποία έχουν τεθεί υπό αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση από τη Ρωσία.

Για παράδειγμα, οι ρωσικές δυνάμεις μόλις τον τελευταίο μήνα ανέπτυξαν νέα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας στα αμφισβητούμενα νησιά, ως μέρος αυτού που φαίνεται να είναι ημιμόνιμος εμπρός τοποθέτηση στρατευμάτων, συγκεκριμένα ένα κινητό σύστημα πυραύλων παράκτιας άμυνας σε ένα βορειότερο νησί στο η αλυσίδα, Paramushir.

Η Ρωσία γνωρίζει την αλυσίδα των νησιών ως Κουρίλες, ενώ η Ιαπωνία τις αποκαλεί Βόρεια Εδάφη. Η Ρωσία έχει εδώ και καιρό καταγγελθεί από την Ιαπωνία και τους συμμάχους της στη Δύση για αποστολή στρατιωτικών μέσων εκεί.

Η Σοβιετική Ένωση είχε προσαρτήσει τα νησιά κατά τις τελευταίες ημέρες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και το καθεστώς ιδιοκτησίας των νησιών, τα οποία εκ των πραγμάτων ελέγχει η Ρωσία, δεν έχει ακόμη επιλυθεί και ως συνθήκη σχετικά με το καθεστώς τους έχει αποτελέσει αντικείμενο νέων διαπραγματεύσεων με τον Πρόεδρο Πούτιν.

Όσον αφορά τη νέα δήλωση του Κρεμλίνου για τις «μη φιλικές θέσεις» της Ιαπωνίας που καθιστούν τις διαπραγματεύσεις «αδύνατες» - αυτή φαίνεται να αναφέρεται στην ένταξη της Ιαπωνίας στη δυτική πρωτοβουλία για την επιβολή σαρωτικών κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το Τόκιο έχει επίσης κινηθεί για να μειώσει την εξάρτησή του από τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και άνθρακα τους τελευταίους μήνες. Τον Νοέμβριο, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ιαπωνία επέκρινε τόσο το Τόκιο όσο και την Ουάσιγκτον, ενώ περιέγραψε ότι "η εχθρική ενέργεια από την ιαπωνική πλευρά δυστυχώς επιδείνωσε πολύ τις σχέσεις μας. Και τώρα το μέλλον της σχέσης μας είναι αβέβαιο".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ