Ρωσία

Κρίσιμη αναγγελία Πούτιν: Κατακόρυφη αύξηση των πυρηνικών δυνατοτήτων του ΠΝ

Είναι γεγονός ότι στον πόλεμο της Ουκρανίας, η Ρωσία υπέστη σοβαρές απώλειες σε πολεμικά πλοία της, με σημαντικότερη αυτή της ναυαρχίδας της στη Μαύρη Θάλασσα, του Καταδρομικού MOSKVA, με αποτέλεσμα ενώ στα αρχικά στάδια του πολέμου διαδραμάτιζε κάποιο ρόλο στην εξέλιξη των επιχειρήσεων, σταδιακά  μετέπεσε σε αμυντικό ρόλο, σε φάση αυτοπροστασίας θα λέγαμε.

Ο Πούτιν αντιλαμβάνεται επίσης  ότι η ναυτική ανάπτυξη της Κίνας σε σχέση με την υπάρχουσα παντοδυναμία των ΗΠΑ στη Θάλασσα, βάζουν τη Ρωσία σε ρόλο ουραγού και όχι πρωτοπόρου που ο ίδιος επιθυμεί.

Συνέπεια των παραπάνω είναι ο Ρώσος Πρόεδρος να εξαγγείλει ένα λίαν φιλόδοξο πρόγραμμα βελτίωσης των δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας του, με βάση τα πυρηνικά όπλα.

"Η Ρωσία προσθέτει στο οπλοστάσιό της «ασυναγώνιστα» πυρηνικά πυραυλικά καταδρομικά. Ο Πούτιν λέει ότι δεν έχει ανάλογα στον κόσμο", αναφέρei  σε σχετικό με το θέμα, άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σε μια ναυτική τελετή στις 29 Δεκεμβρίου ότι σαν τα τελευταία πυρηνικά πυραυλικά καταδρομικά της Ρωσίας δεν υπάρχουν αντίστοιχα πουθενά αλλού στον κόσμο.

Σχετικά με τις συνεισφορές του Sevmash Shipyard και του Rubin Design Bureau στην παραγωγή των πυρηνικών υποβρυχίων της χώρας, ο Πούτιν δήλωσε ότι «τα τελευταία που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται εκεί δεν έχουν ανάλογα στον κόσμο σε πολλά χαρακτηριστικά».

Δήλωσε ότι τα σκάφη διαθέτουν προηγμένα συστήματα υποβρύχιας ακουστικής, πλοήγησης και επικοινωνίας, εκτός από όπλα υψηλής ακρίβειας και ρομποτικά συστήματα.

Η έπαρση της σημαίας σημαίνει ότι τα πλοία έγιναν δεκτά στο Ρωσικό Ναυτικό. Ο Σεργκέι Σόιγκου ανακοίνωσε στο τέλος της τελετής ότι «τα πλοία έγιναν δεκτά στο Πολεμικό Ναυτικό».

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας ευχαρίστησε επίσης τους σχεδιαστές, τους μηχανικούς και τους υπαλλήλους των ναυπηγείων Sevmash, Zelenodolsk και Sredne-Nevsky για την επιμελή εργασία τους και την έγκαιρη, υψηλής ποιότητας ολοκλήρωση των καθηκόντων τους.

Μια κορβέτα, ένα ναρκαλιευτικό και το πυρηνικό υποβρύχιο Generalissimus Suvorov ήταν μεταξύ των νέων σκαφών.

Το υποβρύχιο, οπλισμένο με πυρηνικούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Bulava, είναι το έκτο από τα νέα υποβρύχια κλάσης Borei που εισέρχονται στον ρωσικό στόλο.

«Θα διασφαλίσει την ασφάλεια της Ρωσίας τις επόμενες δεκαετίες», είπε ο Πούτιν.

Κατά τη διάρκεια της τελετής της Πέμπτης, ένα άλλο υποβρύχιο της ίδιας σχεδίασης, το Emperor Alexander III, καθελκύστηκε.

Το Πολεμικό Ναυτικό σκοπεύει να το θέσει σε λειτουργία μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών.

Και τα τρία πλοία που παραλήφθηκαν πρόσφατα είναι πολύτιμες προσθήκες στον οπλισμό του Ρωσικού Ναυτικού.

Το Generalissimus Suvorov είναι το έκτο πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Borei-A ικανό να μεταφέρει στρατηγικούς πυραύλους. Κάθε υποβρύχιο είναι οπλισμένο με 16 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Ο Στρατηγός Σουβόροφ τοποθετείται στον Στόλο του Ειρηνικού.

Οι θαλάσσιες δοκιμές ενός έβδομου υποβρυχίου Borei-A (το Imperator Alexander III) έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Η κορβέτα Grad είναι το δέκατο σε μια σειρά δώδεκα πλοίων Buyan-M.

Αυτά τα σκάφη απέδειξαν την αποτελεσματικότητά τους στις ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις μάχιμες αποστολές της Ουκρανίας στη Συρία.

Το Grad έχει ανατεθεί στον στόλο της Βαλτικής.

Είναι εξοπλισμένο με τα πιο προηγμένα συστήματα πυραύλων και πυροβολικού και αντιδολιοφθορά, αντιαεροπορικό και ραδιοηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Το ναρκαλιευτικό Anatoly Shlemov, που παρελήφθη από τον Στόλο του Ειρηνικού, είναι μέρος μιας νέας γενιάς πλοίων άμυνας κατά των ναρκών.

Είναι το όγδοο ναρκαλιευτικό του project 12700.

Το σκάφος έλαβε το όνομά του από τον Αντιναύαρχο Anatoly Shlemov, ο οποίος εργάστηκε στην Κεντρική Διεύθυνση Ναυπηγικής του Ναυτικού πριν γίνει διευθυντής του Τμήματος Τάξης Κρατικής Άμυνας στην United Shipbuilding Corporation (USC).

Δέκα ακόμη πλοία αυτής της κατηγορίας αναμένεται να παραδοθούν μεσοπρόθεσμα. Ξεχωρίζουν λόγω της σύγχρονης τεχνολογίας κατά των ναρκών, της εξαιρετικής ικανότητας ελιγμών και των σωμάτων από υαλοβάμβακα που δεν γίνονται αντιληπτά .

Αυτό το πλοίο είναι σημαντικά ελαφρύτερο και ισχυρότερο από ένα χαλύβδινο πλοίο. Η διάρκεια ζωής του κύτους του είναι απεριόριστη λόγω της αντοχής του στη διάβρωση.

Τέσσερα ακόμη πυρηνικά υποβρύχια στο εγγύς μέλλον

Ο Πούτιν αποκάλυψε επίσης ότι η Μόσχα θα ξεκινήσει σύντομα την κατασκευή τεσσάρων νέων πυρηνικών υποβρυχίων. «Σημειώνω ότι στο πλαίσιο του τρέχοντος κρατικού εξοπλιστικού προγράμματος θα κατασκευαστούν άλλα τέσσερα τέτοια υποβρύχια. Κάτι που θα εξασφαλίσει την ασφάλεια της Ρωσίας για τις επόμενες δεκαετίες», είπε.

Ο Πρόεδρος τόνισε ότι η Ρωσία θα επιταχύνει και θα αυξήσει τον όγκο των πολεμικών πλοίων που κατασκευάζει, θα τα οπλίσει με τα πιο πρόσφατα όπλα και θα προετοιμάσει τους ναύτες της για επιχειρησιακές και μάχιμες καταστάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα που αντλήθηκαν, ιδιαίτερα από την ειδική επιχείρηση.

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει την ασφάλεια και τα θαλάσσια συμφέροντα της χώρας.

Εν τω μεταξύ, ο Ντμίτρι Μπελίκ, βουλευτής της Κρατικής Δούμας από τη Σεβαστούπολη, είπε ότι η ανάπτυξη πρόσθετων πλοίων οπλισμένων με κατευθυνόμενους πυραύλους θα ενισχύσει την πυρηνική τριάδα της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η Ρωσία διαθέτει περισσότερα σκάφη με οπλισμό κατευθυνόμενων πυραύλων, οι εχθροί της θα έχουν λιγότερη επιθυμία να παραβιάσουν τα ρωσικά σύνορα.

Ο Μπελίκ τόνισε ότι η απόκρυψη από έναν πύραυλο που χτυπά με ακρίβεια τον στόχο, όπως αποδεικνύεται από τις ενέργειες στην Ουκρανία, είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, ανεξάρτητα από το πόσο η Δύση ενισχύει την αντιαεροπορική πυραυλική άμυνα της."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η Ρωσία επιχειρεί να αναβαθμίσει τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού της  κυρίως με την προσθήκη πυρηνικών υποβρυχίων και δευτερευόντως με πλοία επιφανείας μικρού εκτοπίσματος εξοπλισμένα με πυραυλικά συστήματα.

Ιδιαίτερα αναφορικά με τα πυρηνικά υποβρύχια και με βάση το γεγονός ότι καθένα από αυτά θα φέρει 16 διειπηρωτικούς πυραύλους, ο Πούτιν σκοπεύει να αναβαθμίσει την πυρηνική τριάδα της χώρας του.

Ωστόσο το γεγονός ότι η Ρωσία έχει τυπικά ένα αεροπλανοφόρο και  αυτο με χιλιάδες προβλήματα και δεν κατασκευάζει άλλο, σε αντίθεση με Κίνα και ΗΠΑ που κατασκευάζουν νέα και οι δεύτερες παράλληλα αναβαθμίζουν και τα ήδη υπάρχοντα , δείχνει ότι το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό θα περιοριστεί σε ρόλο διασφάλισης των θαλάσσιων συνόρων της χώρας, χωρίς να μπορεί να διεκδικήσει ναυτική κυριαρχία στους Ωκεανούς και τις ανοιχτές θάλασσες, διατηρώντας όμως  την δυνατότητα  εξαπόλυσης πυρηνικών πυραύλων κατά οποιασδήποτε χώρας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...