Στόχος των Ρώσων μετά την εκκένωση των αμάχων σε Χερσώνα και αλλού, είναι σαφώς η εξουδετέρωση των ουκρανικών δυνάμεων που πολεμούν στην Ανατολική Ουκρανία μαζί με του χιλιάδες μισθοφόρους.
Για τον λόγο αυτόν δυτικές πληροφορίες, φέρουν τον ρωσικό στρατό να αναμένει τους πρώτους ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας Fateh-110 και Zolfaghar, ως υποστήριξη στο περιορισμένο αριθμό τακτικών βαλλιστικών πυραύλων Iskander-M, που έχουν εκτενώς χρησιμοποιηθεί στη σύγκρουση.
Η Μόσχα όμως κατά την πάγια τακτική της πρώτα υλοποιεί και μετά δημοσιοποιεί, έτσι το πιθανότερο είναι να έχουν μεταφερθεί οι ιρανικοί πύραυλοι στο ρωσικό οπλοστάσιο.
Και οι δύο ιρανικοί πύραυλοι έχουν δοκιμαστεί εκτενώς εναντίον στόχων στο Ιράκ και τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο ομάδων ανταρτών, αλλά και στην περίπτωση της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2020, με αποτέλεσμα από 100 νεκρούς Αμερικανούς.
Και οι δύο τύποι ιρανικών πύραυλοι έχουν επιδείξει υψηλό βαθμό ακρίβειας, αν και κανένας από τους δύο δεν έχει τις προηγμένες τροχιές ή τις υπερηχητικές ταχύτητες πρόσκρουσης του ρωσικού πυραύλου Iskander.
Ο ρωσικός στρατός κατασκεύασε το οπλοστάσιο των τακτικών βαλλιστικών πυραύλων του, έχοντας κατά νου ένα μελλοντικό πόλεμο με το ΝΑΤΟ.
Αυτό το οπλοστάσιο δεν είναι κατάλληλο για την διεξαγωγή της ουκρανικής εκστρατείας ενάντια στις πολυάριθμες και σχετικά αναλώσιμες ουκρανικές δυνάμεις πεζικού, που υπερτερεί του ρωσικού πεζικού στο θέατρο των μαχών πολλές φορές.
Η Ρωσία μετρά τους πυραύλους στην επικείμενη χερσαία επίθεση με την οποία θέλει να προκαλέσει καίριο πλήγμα στο Κίεβο
Το ζήτημα της Μόσχας έχει επιδεινωθεί από το γεγονός ότι η Ρωσία επιδίωξε να διατηρήσει ένα σημαντικό μέρος του πυραυλικού οπλοστασίου της για να διατηρήσει μια βιώσιμη ικανότητα μάχης ενάντια στο ΝΑΤΟ.
Αντίθετα, το πυραυλικό οπλοστάσιο του Ιράν, το οποίο περιλαμβάνει πολλές περισσότερες κατηγορίες πυραύλων, συμπεριλαμβανομένου και πολύ μεγάλου αριθμού, είναι δυνητικά ιδανικό για τις τρέχουσες ανάγκες της Ρωσίας.
Χαρακτηριστικά των ιρανικών πυραύλων
Ο Fateh-110 έχει εμβέλεια 300 χιλιομέτρων και τέθηκε για πρώτη φορά σε υπηρεσία το 2002 τέσσερα χρόνια πριν από τον πύραυλο Iskander.
Το ιρανικό πρόγραμμα πυραύλων φέρεται να αξιοποίησε σε μεγάλο βαθμό τις τεχνολογίες της Βόρειας Κορέας που μεταφέρθηκαν στο Ιράν ως μέρος μιας συμφωνίας παραγωγής για τον βαλλιστικό πύραυλο Hwasong-6, ο οποίος έχει βεληνεκές 500 km και κατασκευάστηκε στο Ιράν ως Shahab-2.
Μια αξιοσημείωτη βελτίωση του Fateh-110 σε σχέση με τον αρχικό βορειοκορεατικό σχεδιασμό είναι η χρήση ενός σύνθετου υλικού στερεού καυσίμου, το οποίο επιτρέπει στους πυραύλους να εκτοξεύονται πολύ πιο γρήγορα.
Ο πύραυλος έχει επιδείξει πολύ υψηλή ακρίβεια και χρησιμοποιεί τόσο δορυφορική όσο και ηλεκτροοπτική τερματική πλοήγηση.
Έχει εξαχθεί στη Συρία και στη λιβανέζικη πολιτοφυλακή Χεζμπολάχ, η οποία πολέμησε στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στην Συρία από το 2015.
Πύραυλος Zolfaghar
Ο πύραυλος Zolfaghar τέθηκε σε υπηρεσία στο ιρανικό οπλοστάσιο το 2017 και διαθέτει βεληνεκές εμπλοκής 700 χιλιομέτρων, και θα έχει την μεγαλύτερη εμβέλεια στο ρωσικό οπλοστάσιο, εκτός από τους ρωσικούς στρατηγικούς πυραύλους ICBM.
Αναμένεται ότι η Ρωσία θα αποκτήσει πυραύλους Fateh-110 σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό από τους πυραύλους άλλων κατηγοριών, καθώς το μικρό βεληνεκές του αναμένεται να είναι περισσότερο από αρκετό για να φτάσει σε βασικούς στόχους σε μεγάλο μέρος της Ουκρανίας για μαζικά πλήγματα ακριβείας.
Με Ιρανούς αξιωματούχους να έχουν επισημάνει ότι το πυραυλικό οπλοστάσιο της χώρας έχει μεγαλώσει τόσο πολύ ώστε να δημιουργεί προβλήματα αποθήκευσης, η υψηλή ρωσική ζήτηση για πυραύλους που συμπληρώνουν τις μαζικές αγορές ιρανικών drones, θα μπορούσε γρήγορα να μειώσει αυτά τα αποθέματα και να δημιουργήσει περισσότερες παραγγελίες για την ιρανική πυραυλική βιομηχανία.
Ο Ρώσος διοικητής του θεάτρου του πολέμου στην Ουκρανία εκκενώνει την Χερσώνα και άλλες περιοχές πριν το τελικό κτύπημα
Οι ρωσικές αρχές στην Ουκρανία ανακοίνωσαν σε όλους τους κατοίκους της πόλης Χερσώνας, να αποχωρήσουν «αμέσως» το Σάββατο.
Σε μια ανάρτηση στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, η περιφερειακή διοίκηση υπέρ του Κρεμλίνου προέτρεψε έντονα τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τις διαβάσεις με βάρκες πάνω από έναν μεγάλο ποταμό για να προχωρήσουν βαθύτερα σε ρωσικά εδάφη, αναφέροντας μια τεταμένη κατάσταση στο μέτωπο και την απειλή βομβαρδισμών και υποτιθέμενα σχέδια για «τρομοκρατικές επιθέσεις» από το Κίεβο.
Ρωσικές πηγές τονίζουν ότι αυτή η κίνηση αποτελεί σχέδιο του νέου Ρώσου διοικητή Πτεράρχου Σουροβίκιν, ο οποίος σκοπεύει να κτυπήσει μαζικά με πυραύλους χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες στην περιοχή.
Όλα αυτά θα τα δούμε το επόμενο διάστημα όπου αναμένουμε μια πραγματική άγρια πολεμική κατάσταση.