Ρωσία

Λονδίνο-Μόσχα 19 λεπτά πριν τον πόλεμο; Αποχαρακτηρισμένη συνομιλία Γουάλας-Σόιγκου για την εμπλοκή Su-27-RC-135

Ο επικεφαλής του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, Μπεν Γουάλας, ανακοίνωσε το περιστατικό με το αναγνωριστικό αεροσκάφος της Βασιλικής Αεροπορίας πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Το Λονδίνο και η Μόσχα απείχαν από την κήρυξη πολέμου κατά 19 λεπτά, αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ. Μετά την έκτακτη ανάγκη, ο υπουργός αναγκάστηκε όχι μόνο να καλέσει τον επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, αλλά και να γράψει επιστολές. 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσαν ένα επικίνδυνο περιστατικό που φέρεται να συνέβη πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα ενώ περιπολούσε σε ουδέτερα ύδατα με το αεροσκάφος RC-135 Rivet Joint της Βασιλικής Αεροπορίας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η βρετανική πλευρά, το περιστατικό έλαβε χώρα στις 29 Σεπτεμβρίου, όταν ένα ρωσικό αεροσκάφος εκτόξευσε πύραυλο κοντά σε βρετανικό αεροσκάφος που έκανε περιπολίες στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Η εμπλοκή των αεροσκαφών φέρεται να διήρκησε 19 λεπτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναφερόμενος στο εν λόγω συμβάν ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου, ο Μπεν Γουάλας είπε ότι η Βρετανία ανέστειλε τις περιπολίες της μετά από αυτό το περιστατικό. Ο ίδιος ο Βρετανός ΥΕΘΑ αντέδρασε επικοινωνώντας με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου.

Η Ρωσία από την πλευρά της είπε ότι επρόκειτο για «τεχνική δυσλειτουργία» και, σύμφωνα με τον Βρετανό ΥΕΘΑ, οι δυνάμεις της Βρετανίας έχουν πια ξαναρχίσει τις περιπολίες πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Οι εν λόγω περιπολίες ωστόσο πλέον γίνονται συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών.

Ο ίδιος ο Γουάλας παρουσιάζεται πάντως πλέον να αποδέχεται την αιτιολογία της ρωσικής πλευράς. «Δεν θεωρούμε ότι επρόκειτο για σκόπιμη κλιμάκωση από τους Ρώσους, η ανάλυσή μας θα συμφωνούσε ότι ήταν δυσλειτουργία», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Δεν είναι ασυνήθιστο να ακολουθείται ένα στρατιωτικό αεροσκάφος, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της αναχαίτισης, ένα από τα μαχητικά Su-27 εκτόξευσε έναν πύραυλο κοντά στο αεροσκάφος RC-135 River Joint χωρίς οπτική επαφή με τον στόχο.

«Υπό το πρίσμα αυτής της δυνητικά επικίνδυνης συνάντησης, κοινοποίησα τις ανησυχίες μου απευθείας στον Ρώσο ομόλογό μου, υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, και στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου (Βαλερί Γκερασίμοφ - επιμ.) στη Μόσχα», είπε ο Γουάλας. Ο υπουργός υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που το αναγνωριστικό αεροσκάφος κινούνταν στον διεθνή εναέριο χώρο, οι ενέργειες των αεράμυνων των ρωσικών συνόρων είναι αδικαιολόγητες.

«Η απάντηση του Ρώσου υπουργού Άμυνας με ημερομηνία 10 Οκτωβρίου λέει ότι έχει διεξαχθεί έρευνα για τις συνθήκες του συμβάντος και διαπιστώθηκε τεχνική δυσλειτουργία του μαχητικού Su-27», είπε ο Βρετανός υπουργός.

Σύμφωνα με τον Γουάλας, μέχρι τη λήψη απάντησης από τη Ρωσία στις 10 Οκτωβρίου, η RAF δεν διακινδύνευσε να «περιπολήσει» ξανά στα ρωσικά σύνορα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα αναγνωριστικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ παραβίασαν τον ρωσικό εναέριο χώρο σε διάφορες περιοχές - από τη Βαλτική και την Αρκτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Στον ουρανό πάνω από την Ουκρανία, αεροσκάφη τόσο από το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και από τις ΗΠΑ αισθάνονται εδώ και καιρό σαν στο σπίτι τους. Πτήσεις αναγνωριστικών αεροσκαφών από χώρες του ΝΑΤΟ ανάγκασαν τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις να σηκώσουν μαχητικά αεροσκάφη για αναχαίτιση.

Υπενθυμίζουμε ότι η πολιτική των δυτικών χωρών οδήγησε στον τερματισμό της Συνθήκης Ανοικτών Ουρανών μεταξύ αυτών και της Ρωσίας, η οποία περιελάμβανε αμοιβαίες επιθεωρήσεις του εναέριου χώρου. Συγκεκριμένα, η αποχώρηση των ΗΠΑ από την OST είχε εξουσιοδοτηθεί από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Είναι γνωστό ότι οι Ρώσοι πιλότοι φρουρούν πάντα τα σύνορα της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, τα πληρώματα αναχαιτιστών MiG-31 άρχισαν να εκπαιδεύονται για την αντιμετώπιση πολύπλοκων υπερταχέων στόχων, όπως υπερηχητικούς πυραύλους.

Το έργο της αναχαίτισης των μελλοντικών δυτικών υπερηχητικών όπλων αποφασίστηκε να ανατεθεί στους αναχαιτιστές MiG-31 στην τελευταία τους τροποποίηση. Αυτό το αεροσκάφος, αν και εφευρέθηκε πίσω στην ΕΣΣΔ, μετά τον εκσυγχρονισμό εξακολουθεί να ξεπερνά όλα τα ξένα ανάλογα. Το μοναδικό ατσάλινο κύτος και οι κινητήρες του επιτρέπουν να επιταχύνει σε ταχύτητες απρόσιτες για άλλα αεροσκάφη και να πετά σε πολύ μεγάλα ύψη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...