Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», ο Αρχηγός του ιταλικού Επιτελείου Άμυνας, ναύαρχος Cavo Dragone, εξήγησε τι συνέβη στην Αδριατική Θάλασσα τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι που μόλις σήμερα έρχεται στην δημοσιότητα, και αφορά προσπάθεια μπλοκαρίσματος από ρωσικά πολεμικά πλοία των Στενών του Οτράντο, ενώ οι Ρώσοι μετακινήθηκαν προς το Ιόνιο πέλαγος, μετατοπίζοντας την παρακολούθηση τους από μονάδες επιφανείας και υποβρύχια της συμμαχίας.
Πριν λίγο ελληνικό UAV HERON έκανε περιπολία στο Ιόνιο πέλαγος για να εντοπίσει τις θέσεις των ρωσικών πολεμικών πλοίων και των υποβρυχίων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.
Hellenic Coast Guard IAI Heron drone (reg. UC-01) carrying out Ionian Sea mission pic.twitter.com/5f31QtSO2U
— Itamilradar (@ItaMilRadar) August 21, 2022
Ναύαρχος Cavo Dragone: «Kρατάμε υπό έλεγχο τα ρωσικά πλοία στην Αδριατική με μεγάλη προσπάθεια»
Ο Ιταλός Ναύαρχος Giuseppe Cavo Dragone, Αρχηγός του επιτελείου Άμυνας δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα: «Η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στη Ανατολική Μεσόγειο θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα δραστικά και αυτό θα επιφέρει πιθανή κρίση στην περιοχή.
Κρατάμε ως ιταλικό πολεμικό ναυτικό, υπό έλεγχο τα ρωσικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια στην Αδριατική. Είναι απαραίτητο οι Ιταλοί πολίτες να ξέρουν ότι οι ρωσικές μονάδες επιφανείας δεν έχουν χαθεί ούτε μια στιγμή από τα μάτια μας.
Υπενθυμίζω ότι ρωσικά πολεμικά πλοία που ευρίσκονταν στην Αδριατική, σίγουρα δεν απέκλεισαν τη Διώρυγα του Οτράντο, και η κυκλοφορία όλων των πλοίων συνεχίστηκε αθόρυβα.
Ήταν μια επιχείρηση περιπολίας του ιταλικού πολεμικού ναυτικού , που αντιμετώπισε αμέσως την δράση του ρωσικού πολεμικού ναυτικού.
Δεν ήταν αντιπαράθεση μεταξύ του ΝΑΤΟ και των Ρώσων ή μεταξύ των Αμερικανών και των Ρώσων, αν και στην περιοχή έπλεε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τρούμαν», αλλά η δράση των ιταλικών μονάδων επιφανείας που πήραν άμεσα αντίμετρα κατά των Ρώσων.
Μόλις η ιταλική ανώτατη ναυτική διοίκηση αντιλήφθηκε τις ρωσικές κινήσεις, ο ναύαρχος Aurelio De Carolis, κινητοποίησε τις πλησιέστερες μονάδες επιφανείας που διέθετε, οι οποίες ασχολούνταν με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό της επιχείρησης “Ειρήνη”, υπό το ΝΑΤΟ.
Παρακολουθήσαμε και εξακολουθούμε να το πράττουμε, όλα τα ρωσικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια συνεχώς και δεν αφήνουμε ούτε στιγμή. Τώρα τα ρωσικά πολεμικά πλοία δεν είναι πια στην Αδριατική. Έχουν μετακινηθεί νοτιότερα, στο Ιόνιο Πέλαγος», τόνισε ο ίδιος.
Ο Ιταλός ανώτατος αξιωματικός αποκάλυψε ουσιαστικά, ότι οι Ρώσοι επιχείρησαν με καταδρομικά και υποβρύχια τους να προβούν σε ένα ιδιότυπο αποκλεισμό των Στενών του Οτράντο, με μια κίνηση που παραπέμπει ευθέως σε πολεμική περίοδο.
Αυτήν την στιγμή, Τρεις διαφορετικές ρωσικές μονάδες επιφανείας έχουν εισέλθει στην Αδριατική Θάλασσα, όπου βρίσκεται το αεροπλανοφόρο USS Truman (CVN-75) και η ομάδα μάχης του.
Τα ρωσικά πολεμικά πλοία είναι το αντιτορπιλικό Admiral Tributs (783), που επιχειρούσε στην κεντρική Αδριατική, το πλοίο πληροφοριών Vasiliy Nikitich Tatishchev (SSV231), και το καταδρομικό Varyag (011), που επιχειρούσε στη νότια Αδριατική ενώ η ρωσική φρεγάτα Admiral Grigorovich (745) και ευρίσκονται πλέον όλα στο Ιόνιο Πέλαγος.
Το Ιταλικό Ναυτικό έχει αναπτύξει διαφορετικές μονάδες επιφανείας στην Αδριατική που παρακολουθούν στενά τα ρωσικά πλοία.
Πρόκειται για την φρεγάτα Bergamini (F590) στην κεντρική Αδριατική, το υποβρύχιο Longobardo (S524), την φρεγάτα Marceglia (F597) στη νότια Αδριατική, και την φρεγάτα Libeccio (F572).
Επιπλέον, στις επιχειρήσεις ελέγχου των ρωσικών μονάδων επιφανείας συμμετείχαν αεροσκάφη ΑΦΝΣ τύπου ATR P-72A της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας και Boeing P-8A του USNavy από τη Sigonella. Αυτή τη στιγμή οι ρωσικές μονάδες έχουν εγκαταλείψει την Αδριατική και πλέουν στο Ιόνιο Πέλαγος.
Το ρωσικό μαχητικό «Admiral Tributs» ( δεύτερη φωτογραφία) φωτογραφήθηκε από το υποβρύχιο «Longobardo». Πρόκειται για ένα ρωσικό πλοίο που είναι εξειδικευμένο στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο , με ισχυρό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.
Η ιταλική φρεγάτα «Marceglia» παρακολουθούσε το ρωσικό καταδρομικό «Varyag», το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλοία του ρωσικού στόλου, και “αδερφό” του καταδρομικού «Moskva» που βυθίστηκε από τους Ουκρανούς.
Το καταδρομικό «Varyag» μεταφέρει πυραύλους που είναι σχεδιασμένοι να καταστρέφουν αεροπλανοφόρα. Ένας από τους στόχους του ρωσικού στόλου ήταν να εμποδίσει τις κινήσεις του αεροπλανοφόρου «Τρούμαν», με προορισμό την Αδριατική.
Οι αναφορές για λίαν αυξημένη ρωσική ναυτική δραστηριότητα στη Μεσόγειο πληθαίνουν και δείχνουν μια εικόνα της ρωσικών ελιγμών και δραστηριότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει συγκεκριμένου σεναρίου που αφορά την παρακολούθηση και "στοχοποίηση" των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Υπενθυμίζουμε ότι η ραχοκοκαλιά της ρωσικής αρμάδας παραμένει στην Μεσόγειο, για την περίπτωση οποιασδήποτε πιθανής σύγκρουσης με την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.
Αν ξαφνικά η κλιμάκωση στην Ουκρανία οδηγούσε σε προσπάθεια επέμβασης της Δύσης, τότε τα πολεμικά πλοία της Δύσης δεν θα μπορούσαν να εισέλθουν τόσο εύκολα στη Μαύρη Θάλασσα, αφού θα έπρεπε πρώτα να αντιμετωπίσουν τον ρωσικό στόλο και αεροσκάφη από τις βάσεις Ταρτούς και Χμεϊμίμ.
Σε μια τέτοια μάχη, η Δύση θα είχε ανώτερες δυνάμεις, αλλά το τίμημα οποιασδήποτε επιτυχίας για το ΝΑΤΟ θα ήταν πολύ υψηλό, λόγω της κλίμακας των επιχειρήσεων, που θα απαιτούνταν σε οποιοδήποτε σενάριο με τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή.
Σκοπός των Ρώσων πάντως από τι κινήσεις τους, είναι η παρεμπόδιση του ΝΑΤΟ από το να εισέλθει με πολεμικά πλοία τόσο στα Στενά του Οτράντο όσο και του Βοσπόρου.
Η παρουσία έτσι των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στην Α.Μεσόγειο και το Αιγαίο, έχουν κύρια αποστολή την παρεμπόδιση των αεροπλανοφόρων του ΝΑΤΟ να βρεθούν κοντά στον Βόσπορο, ειδικά στην Αλεξανδρούπολη, με χρήση πυραύλων από καταδρομικά και τα υποβρύχια της Ρωσίας, κάτι που η συμμαχία δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κάθε σενάριο.