Η Ρωσία εκτόξευσε τον δορυφόρο Τηλεπισκόπησης «Khayyam» του Ιράν στο διάστημα χρησιμοποιώντας το Soyuz-2.1b SLV από το Baikonur του Καζακστάν. Tο παρακάτω βίντεο δείχνει τη στιγμή της εκτόξευσης του SLV. Αυτός ο δορυφόρος θα χρησιμοποιηθεί επίσης για επιτήρηση και αναγνώριση από τις Ιρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Ένας από τους λόγους πίσω από την αποτυχία της επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν στην αεροπορική βάση Αΐν Αλ Άσαντ στο Ιράκ στις 01/08/2020 ήταν η χρήση εμπορικών δορυφορικών εικόνων. Τώρα με τη βοήθεια των δορυφορικών εικόνων του Khayyam, μπορούν να έχουν πιο πρόσφατες δορυφορικές εικόνες πριν από τα χτυπήματά τους.
Ο Υπουργός Επικοινωνιών και Πληροφορικής του Ιράν, Eesa Zarepoor, ο οποίος βρίσκεται στο Καζακστάν, περιέγραψε την εκτόξευση του δορυφόρου ως «την αρχή της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας στη διαστημική βιομηχανία».
Είπε ότι έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα με την εκτόξευση του Khayyam, το οποίο θα συλλέξει τα διαστημικά δεδομένα που χρειάζεται το Ιράν. «Οι εικόνες υψηλής ανάλυσης (που θα ληφθούν από τον Khayyam) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των διαστημικών εφαρμογών στη χώρα στον περιβαλλοντικό και γεωργικό τομέα».
Εκτός από τη στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία, μια χώρα με προηγμένη διαστημική βιομηχανία, το Ιράν σχεδιάζει να ενισχύσει την εγχώρια διαστημική του τεχνολογία, σημείωσε ο Zarepoor, λέγοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα στείλει έναν αισθητήρα δορυφόρο σε μια τροχιά 500 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη μέχρι το τέλος του τρέχοντος Ιρανικού έτους (Μάρτιος 2023).
«Είμαστε πλέον σε θέση να στέλνουμε ελαφρούς δορυφόρους σε τροχιά», πρόσθεσε ο υπουργός ΤΠΕ, εξηγώντας ότι το Khayyam ζυγίζει 600 κιλά και πρόκειται να περιφερθεί σε τροχιά 500 km πάνω από την επιφάνεια.
Είπε επίσης ότι εγχώριοι δορυφόροι και δορυφορικοί φορείς θα κατασκευαστούν στη χώρα κατά τη διάρκεια της θητείας του Προέδρου Ιμπραήμ Ρεΐσι (Ebrahim Raisi).
Το Ιράν έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι τοπικοί εμπειρογνώμονες θα ελέγχουν το Khayyam «από την πρώτη μέρα», απορρίπτοντας αναφορές ότι θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά από τη Μόσχα για «να ενισχύσει την επιτήρηση στρατιωτικών στόχων» στην Ουκρανία.
«Όλες οι εντολές που σχετίζονται με τον έλεγχο και τη λειτουργία αυτού του δορυφόρου θα εκτελεστούν και θα εκδοθούν από την πρώτη ημέρα και αμέσως μετά την εκτόξευση από Ιρανούς εμπειρογνώμονες που εδρεύουν στις… διαστημικές βάσεις του Ιράν», ανέφερε σε δήλωση της η Ιρανική Διαστημική Υπηρεσία στις 7 Αυγούστου.
Μια αναφορά της Washington Post στις 4 Αυγούστου υποστήριξε ότι η Ρωσία «σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον δορυφόρο για αρκετούς μήνες ή περισσότερο» για να βοηθήσει τις πολεμικές της προσπάθειες στην Ουκρανία προτού επιτρέψει στο Ιράν να τον ελέγξει.
Η ιρανική διαστημική υπηρεσία απέρριψε τους ισχυρισμούς ως «αναληθείς» και είπε ότι «καμία τρίτη χώρα δεν είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες» που στέλνει ο δορυφόρος λόγω του «κρυπτογραφημένου αλγορίθμου» του.