Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης υπογράμμισαν την επιρροή και τη δύναμη ορισμένων ανθρώπων που συνδέονται με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι Ρώσοι ολιγάρχες, καθώς και ο στενός κύκλος του Ρώσου προέδρου - είναι στην επικαιρότητα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία λόγω της σχέσης τους μαζί του.
Λόγω της ισχυρής επιρροής αυτών των ανθρώπων στο Κρεμλίνο, έχει προταθεί ότι κάποιος από αυτούς θα μπορούσε να είναι ο μελλοντικός διάδοχος του Πούτιν. Υπό αυτή την έννοια, αξίζει να σημειωθεί ο ρόλος των«siloviki» , δηλαδή της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ της Ρωσίας που προέκυψε μέσω των μυστικών υπηρεσιών. Αυτός ο όρος -που συνδυάζει τις λέξεις ολιγάρχης και σιλοβίκι- επινοήθηκε το 2006 από τον Daniel Treisman, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, «οι ολιγάρχες δεν έχουν τόση πολιτική επιρροή όσο πιστεύεται, οι σιλοβάρκες είναι πιο ισχυροί » .
Ο Hugo Crosthwaite, αναλυτής για την Eurasia στο Dragonfly, συμφωνεί σε αυτό το σημείο, επισημαίνοντας στο Business Insider ότι οι «siloviki»«έχουν σαφώς σημαντική επιρροή στο ρωσικό κράτος». Μέσα σε αυτήν την αποκλειστική ομάδα βρίσκονται άνδρες που έχουν εργαστεί στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και στις πληροφορίες και την εθνική ασφάλεια.
«Οι λεγόμενοι «siloviki» είναι επιχειρηματίες ελίτ που έχουν εκμεταλλευτεί τα δίκτυά τους στο FSB (Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) ή στον στρατό για να συσσωρεύσουν ακραίο προσωπικό πλούτο», εξηγεί ο Stanislav Markus, καθηγητής διεθνών επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, σύμφωνα με το Forbes. Ωστόσο, αν κάτι τους ενώνει όλους, είναι το κοινό τους παρελθόν που συνδέεται με τον Πούτιν . Πολλοί από αυτούς τους «siloviki» γνώριζαν τον πρόεδρο κατά τη διάρκεια της θητείας του στην KGB ή στην Αγία Πετρούπολη, την πόλη όπου ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα.
Ο Μάρκους επισημαίνει επίσης ότι πολλοί από αυτούς «έχουν ανέβει σταθερά για να ελέγχουν τομείς και να καταλαμβάνουν σημαντικές θέσεις στην εκτελεστική εξουσία». Ομοίως, έχουν μεγάλες συμμετοχές «σε εταιρείες σε τομείς στους οποίους η κερδοφορία εξαρτάται από την εύνοια της κυβέρνησης» .
Οι ολιγάρχες έχουν μεγαλύτερο πλούτο από τους «siloviki», αν και τα τελευταία απολαμβάνουν αναμφίβολα μεγαλύτερο πολιτικό έλεγχο. Λόγω αυτής της μεγάλης επιρροής σε πολιτικό επίπεδο, η ανατροπή του Πούτιν ακούγεται όλο και περισσότερο όσο εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο Michael Rochlitz, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, δεν αποκλείει αυτό το σενάριο. Ο οικονομολόγος προτείνει ότι οι «siloviki», ειδικά εκείνοι στις υπηρεσίες ασφαλείας, «μπορεί να αποφασίσουν να παρέμβουν σε περίπτωση μεγάλης κλιμάκωσης », σύμφωνα με την Al-Ain. Εκτός από μια πιθανή ανατροπή, η θεωρία ότι ο Πούτιν πάσχει από σοβαρή ασθένεια έχει ενδυναμωθεί τον τελευταίο καιρό μετά από κάποιες εικόνες και βίντεο όπου ο πρόεδρος έδειχνε άσχημα και έκανε περίεργες κινήσεις.
Οι έξι άντρες του Πούτιν
Μέσα στον κύκλο του προέδρου υπάρχουν ορισμένα ονόματα που ξεχωρίζουν στον στενό κύκλο του Ρώσου ηγέτη. Από αυτή την άποψη, οι Alexander Bortnikov, Sergey Chemezov, Sergey Naryshkin, Nikolai Patrushev, Igor Sechin και Sergey Shoigu ξεχωρίζουν .
Ο Μπόρτνικοφ είναι ο σημερινός διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), θέση που κατέχει από τον Μάιο του 2008, αντικαθιστώντας τον Νικολάι Πατρούσεφ, έναν άλλο ισχυρό άνδρα του Πούτιν. Ο Bortnikov, 70, ήταν κατάσκοπος της KBG ως πρόεδρος της Ρωσίας και εμφανίστηκε στη λίστα κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη δηλητηρίαση του πολιτικού αντιπάλου Alexei Navalny .
Στα χρόνια που διηύθυνε το FSB, ο Μπόρτνικοφ «πιστώνεται ότι το μετέτρεψε σε κράτος εντός του κράτους, μια συσκευή ασφαλείας που απασχολούσε πολλές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, ένα βάναυσο ξίφος υπεύθυνος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της αντικατασκοπείας και της ασφάλειας των συνόρων », εξηγεί. Η Monica Attard, η πρώην ανταποκρίτρια για το ABC Russia, σύμφωνα με το The Sydney Morning Herald.
Ωστόσο, οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών διαβεβαιώνουν ότι ο διευθυντής της FSB και άλλα ονόματα κοντά στον Πούτιν «εξετάζουν διάφορες επιλογές για να απομακρύνουν τον Πούτιν από την εξουσία». «Στη ρωσική οικονομική και πολιτική ελίτ, αναδύεται μια ομάδα ανθρώπων με επιρροή που αντιτίθενται στον Βλαντιμίρ Πούτιν», δήλωσε ουκρανός αξιωματούχος στο Kyiv Independent. Αυτό το πραξικόπημα θα είχε στόχο την αποκατάσταση των δεσμών με τη Δύση που καταστράφηκαν ως αποτέλεσμα του πολέμου κατά της Ουκρανίας. Ο Attard παρέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με αυτό το σημείο, υπενθυμίζοντας ότι ο Πούτιν "είναι αναστατωμένος που ο Μπόρτνικοφ ανέλυσε εσφαλμένα την ικανότητα του ουκρανικού στρατού" .
Συνεχίζοντας με μέλη της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, ξεχωρίζουν ο Σεργκέι Ναρίσκιν και ο Νικολάι Πατρούσεφ, ο προκάτοχος του Μπόρτνικοφ.
Alexei Druzhinin, Sputnik, Κρεμλίνο μέσω AP - Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας
Ο Ναρίσκιν είναι επικεφαλής της ξένης υπηρεσίας πληροφοριών, SVR, και διευθυντής της Ρωσικής Ιστορικής Εταιρείας. Συνάντησε τον Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, όταν ο σημερινός πρόεδρος εργαζόταν στο δημοτικό συμβούλιο. Ο Ναρίσκιν, όπως και ο διευθυντής της FSB, κατηγορήθηκε ότι ήταν πίσω από τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι .
Ο άλλος ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, ο Πάτρουσεφ, επιβλήθηκε επίσης κυρώσεις για την υποτιθέμενη εμπλοκή του στην υπόθεση του Ρώσου αντιπάλου. Κατηγορείται επίσης ότι σχεδίασε τη δολοφονία του πρώην Ρώσου κατασκόπου Αλεξάντερ Λιτβινένκο , που δηλητηριάστηκε με Πολώνιο-210 στο Λονδίνο, και για την οργάνωση της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016 στο Μαυροβούνιο . Ο Patrushev, όπως και ο Πούτιν, ήταν κατάσκοπος της KBG κατά τη σοβιετική εποχή. Στη συνέχεια, ηγήθηκε της FBS μέχρι το 2008, όταν ανέλαβε ο Μπόρτνικοφ. Επί του παρόντος επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας.
AP/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO - Ο Γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Nikolai Patrushev
Στον στρατιωτικό τομέα ξεχωρίζει ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου. Ο στρατιώτης, Ουκρανικής και Τουβανικής καταγωγής, είναι μια προσωπικότητα στην κυβέρνηση που κατείχε υψηλό επίπεδο από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Σόιγκου, ένας από τους κύριους φίλους του Πούτιν , έπαιξε βασικό ρόλο στην προσάρτηση της Κριμαίας και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.
Ένας άλλος από τους άντρες που συνδέονται με τον Πούτιν είναι ο Sergey Chemezov, Διευθύνων Σύμβουλος της Rostec , μιας κρατικής αμυντικής εταιρείας. Η silovarca συνάντησε τον Ρώσο ηγέτη κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ανατολική Γερμανία. Η θέση του επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας του επέτρεψε να κάνει μεγάλη περιουσία. Ο Chemezov διαθέτει πολλά πολυτελή γιοτ, καθώς και πολυτελείς βίλες στην Ισπανία. Ένα άλλο βασικό σιλόβαρ στον κύκλο του Πούτιν είναι ο Igor Sechin, επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft . Όπως ο Chemezov, κατέχει μια από τις μεγάλες περιουσίες της Ρωσίας. Το Forbes εκτιμά ότι ο Sechin έχει καθαρή περιουσία περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια. Διαθέτει επίσης δύο από τα πιο πολύτιμα γιοτ στον κόσμο.