Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Ρούβλια νιετ! Ευρωπαίοι: Πληρωμές σε ευρώ ή σε δολάρια για τις συμβάσεις ρωσικού φυσικού αερίου

Η υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Γαλλίας Barbara Pompili δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ ή σε δολάρια για τις συμβάσεις ρωσικού φυσικού αερίου που έχουν υπογραφεί σε αυτά τα νομίσματα.

"Είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ και δεν θα επιτρέψουμε να αλλάξουν μονομερώς οι συμβάσεις", δήλωσε η Πομπιλί στις Βρυξέλλες σε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Η Γαλλίδα υπουργός επιπρόσθετα δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν αφιερωμένη «αποκλειστικά στο θέμα της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία και όχι του πετρελαίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ουγγαρία απείλησε να ασκήσει βέτο σε κάθε ευρωπαϊκή πρόταση που οδηγεί στον περιορισμό των εισαγωγών ενέργειας για τη χώρα από τη Ρωσία. Η Αυστρία λέει ότι θα στηρίξει το εμπάργκο της ΕΕ στις προμήθειες πετρελαίου από τη Ρωσία Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Leonore Gewessler, η χώρα σταμάτησε τη διύλιση του ρωσικού πετρελαίου τον Μάρτιο. Σύμφωνα με το γερμανικό ZDF. τρείς χώρες, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία αποσύρουν το βέτο στο εμπάργκο της ΕΕ στις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ολοκληρώσει την Τρίτη τις εργασίες για την επόμενη, και έκτη δέσμη κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας για τις ενέργειές της στην Ουκρανία, η οποία θα περιλαμβάνει την απαγόρευση αγοράς ρωσικού πετρελαίου, οι εξαγωγές του οποίου αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων της Μόσχας.

Οι υπουργοί Ενέργειας των 27 συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα, καθώς η ΕΕ πασχίζει να καταλήξει σε ενιαία στάση αφού η Ρωσία διεμήνυσε πως οι ευρωπαϊκές εταιρείες που αγοράζουν ρωσικό αέριο θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια, ειδάλλως θα δουν την παροχή να σταματά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσει σε ρούβλια για το φυσικό αέριο «προσπάθεια διχασμού της ΕΕ», καλεί όλες τις χώρες της κοινότητας σε αλληλεγγύη και ενότητα. Αυτό δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson κατά την άφιξή του στη συνάντηση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ σήμερα

"Εμείς θεωρούμε την απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία ως κίνηση αναξιόπιστού προμηθευτή. Η απαίτηση της Ρωσίας να πληρώσει σε ρούβλια είναι μια προσπάθεια να διχάσει την ΕΕ, πρέπει να απαντήσουμε με ενότητα και αλληλεγγύη» είπε ο Σίμσον.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει πληροφορίες για το πόσες εταιρείες της ΕΕ είναι διατεθειμένες να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια.

Η Μόσχα διέκοψε τις προμήθειες στη Βουλγαρία και την Πολωνία την περασμένη εβδομάδα, μετά την άρνησή τους να συμμορφωθούν προς την απαίτηση να πληρώνουν το αέριο πρακτικά σε ρούβλια.

Η Σόφια και η Βαρσοβία διαβεβαιώνουν πως σκόπευαν να σταματήσουν να προμηθεύονται φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσα στη χρονιά και μπορούν να αντιμετωπίσουν τη διακοπή των παραδόσεων. Ωστόσο, η κίνηση της Μόσχας ήγειρε φόβους πως μπορεί και άλλες χώρες να βρεθούν αντιμέτωπες με παρόμοια μεταχείριση, ανάμεσά τους η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, που εξαρτάται από το ρωσικό αέριο.

Πριν από την δήλωση της Γαλλίδας υπυοργού οι εξελίξεις στο ζήτημα είχαν προκαλέσει ανησυχία για ρωγμές στο μέχρι σήμερα ενιαίο μέτωπο της ΕΕ έναντι της Ρωσίας, καθώς πολλές χώρες μέλη εκφράζουν αντίθετες απόψεις για το ποια είναι η σωστή πορεία.

Η Γερμανία πιστεύει ότι θα μπορούσε να αντεπεξέλθει σε περίπτωση διακοπής των προμηθειών ρωσικού πετρελαίου λόγω εμπάργκο ή δράσης της Μόσχας. Ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck δήλωσε ότι το ρωσικό πετρέλαιο αντιπροσωπεύει σήμερα το 12% των συνολικών εισαγωγών, από 35% πριν από τον πόλεμο, και το μεγαλύτερο μέρος του πηγαίνει στο διυλιστήριο Schwedt κοντά στο Βερολίνο.

Ο Χάμπεκ αναγνώρισε ότι η απώλεια αυτών των προμηθειών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια "ανώμαλη" κατάσταση για την πρωτεύουσα και τη γύρω περιοχή, με αυξήσεις τιμών και ελλείψεις, αλλά αυτό δεν θα είχε ως αποτέλεσμα η Γερμανία να "διολισθήσει σε πετρελαϊκή κρίση".

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ο Χάμπεκ, "άλλες χώρες δεν έχουν φτάσει ακόμη τόσο μακριά και νομίζω ότι αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό".

Άδωνις Γεωργιάδης 

«Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχει προσπαθήσει να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση καθώς καμία χώρα δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνη της», δήλωσε μιλώντας σήμερα στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Ανέφερε πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ τόνισε την ανάγκη απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ο πόλεμος θα είναι μαραθώνιος και όχι 100 μέτρα», επισήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε πως για να τελειώσει ο πόλεμος, θα πρέπει να υπάρξει ένας νικητής.

Ακόμα, τόνισε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού και η μείωση του ΕΝΦΙΑ αυξάνουν το εισόδημα των πολιτών.

Σχετικά με τις επενδύσεις, υπογράμμισε πως συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και πηγαίνουν πολύ καλά. Αξίζει να σημειωθεί ότι εξέφρασε την ανησυχία του για τα lockdown στην Κίνα λόγω του κορονοϊού, λέγοντας πως προκαλεί αναστάτωση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Τόνισε πως η επισιτιστική κρίση είναι ένα σενάριο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Επίσης, σημείωσε ότι οι έλεγχοι είναι ασταμάτητοι ώστε να αντιμετωπιστούν κρούσματα αισχροκέρδειας. Τέλος, ανέφερε πως άμεσα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την προστασία του καταναλωτή.

Τι γίνεται με τα οικονομικά της Ρωσίας; 

Τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνή ομόλογα της Ρωσίας και η πιθανότητα χρεοκοπίας έχουν γίνει το επίκεντρο των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών από τότε που επλήγη από κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η πιθανότητα χρεοκοπίας αυξήθηκε δραματικά στις αρχές Απριλίου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπόδισαν τη ρωσική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τα παγωμένα αποθεματικά για να πληρώσει περίπου 650 εκατομμύρια δολάρια στους κατόχους ομολόγων της.

Καθώς πλησιάζει το τέλος της περιόδου χάριτος για αυτές τις πληρωμές, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δήλωσε την Παρασκευή ότι είχε πληρώσει, σε δολάρια, 564,8 εκατομμύρια δολάρια ομολόγων και υποχρεώσεων εξαγοράς σε ομόλογο που λήγει το 2022 και πληρωμή τοκομεριδίου ύψους 84,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε άλλο ληξιπρόθεσμο το 2042.

Η ανακοίνωση εξέπληξε τις αγορές που είχαν προετοιμαστεί για χρεοκοπία στο τέλος της περιόδου χάριτος την Τετάρτη, η οποία θα ήταν η μεγαλύτερη χρεοκοπία της Ρωσίας εδώ και έναν αιώνα.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ;

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι πλήρωσε σχεδόν 650 εκατομμύρια δολάρια που χρωστούσε στους κατόχους δύο από τα ομόλογά του σε δολάρια. Δύο πιστωτές είπαν στο Reuters ότι δεν είχαν δει ακόμη τα χρήματα στους λογαριασμούς τους, αλλά υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι οι πληρωμές είχαν πραγματοποιηθεί και ότι η πηγή φαίνεται να είναι εκτός των ορίων των τρεχουσών κυρώσεων.

Η Επιτροπή Προσδιορισμών Πιστωτικών Παραγώγων, που εκπροσωπεί μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, συνεδρίασε την Παρασκευή και αναγνώρισε τις αναφορές για τις πληρωμές της Ρωσίας, αλλά παρόλα αυτά έκανε σχέδια για μια δημοπρασία ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης την επόμενη εβδομάδα «αποκλειστικά για να προετοιμαστεί για την πιθανότητα αποτυχίας Εκδήλωση πίστωσης πληρωμής."

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ;

Οι τιμές των ρωσικών ομολόγων εκτινάχθηκαν υψηλότερα σύμφωνα με τους traders, σε ορισμένες περιπτώσεις κατά 15 σεντς, σχεδόν διπλασιάζοντας την τιμή. Τα ομόλογα μεγάλων ακόμη μη εγκεκριμένων εταιρειών όπως η Gazprom, η Lukoil και η εταιρεία τηλεπικοινωνιών VimpelCom σημείωσαν επίσης άνοδο 2-5 σεντς.

Η ασφάλιση έναντι της χρεοκοπίας της Ρωσίας έγινε λιγότερο δαπανηρή, με πενταετείς ανταλλαγές πιστωτικής αθέτησης (CDS) που συνδέονται με το δημόσιο χρέος της Ρωσίας στο 64,333% προκαταβολικά από 76,4% την Πέμπτη, σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence.

ΤΙ ΕΠΕΤΑΙ;

Εάν οι πληρωμές που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή ξεκαθαρίσουν, η προσοχή θα στραφεί σε δύο γεγονότα στα τέλη Μαΐου:

  1. Οι συναλλαγές μεταξύ προσώπων των ΗΠΑ και του υπουργείου Οικονομικών, της κεντρικής τράπεζας ή του εθνικού ταμείου περιουσίας της Ρωσίας επιτρέπονται μόνο βάσει προσωρινής άδειας που εκδίδεται από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ (OFAC) που θα λήξει στις 25 Μαΐου. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν έχει σχολιάσει εάν η προθεσμία αυτή θα παραταθεί.
  2. Η Ρωσία αντιμετωπίζει πληρωμές ομολόγων που οφείλονται στις 27 Μαΐου για ένα ομόλογο σε δολάρια που εκδόθηκε το 2016 και ένα ομόλογο ευρώ που εκδόθηκε το 2021.

Η πληρωμή για το ομόλογο σε ευρώ θα μπορούσε να γίνει σε ρούβλι ως έσχατη λύση, αλλά το ομόλογο σε δολάρια δεν παρέχει αυτήν τη δυνατότητα.

Τα ομόλογα που σχετίζονται με την πληρωμή της 4ης Απριλίου δεν περιελάμβαναν πληρωμές σε ρούβλια ως επιλογή, κάτι που ήταν το κλειδί για τον προσδιορισμό ότι είχε συμβεί μια "δυνητική αδυναμία πληρωμής" όταν η Ρωσία προσπάθησε να πληρώσει σε ρούβλια.

ΠΟΣΑ ΧΡΩΣΤΑΕΙ Η ΡΩΣΙΑ;

Εάν ξεκαθαρίσουν οι πληρωμές της περασμένης εβδομάδας, οι διεθνείς υποχρεώσεις πληρωμής ομολόγων της Ρωσίας μέχρι το τέλος του έτους είναι περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πριν από την κρίση στην Ουκρανία, περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, ή το ήμισυ της εκκρεμούς έκδοσης ξένου νομίσματος, κατείχαν επενδυτικά κεφάλαια και διαχειριστές χρημάτων εκτός Ρωσίας.

Η απειλή της ρωσικής χρεοκοπίας είναι περίεργη στο ότι η Μόσχα αναμένεται να έχει τα κεφάλαια για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της. Το γεγονός ότι ορισμένες από τις πηγές της έχουν παγώσει ή υπόκεινται σε κυρώσεις το συνοψίζει στην προθυμία της Μόσχας να πληρώσει από άλλες πηγές μετρητών, παρά στην ικανότητά της να το κάνει.

Μόνο το ήμισυ των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Ρωσίας άνω των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγώθηκε ως αποτέλεσμα των κυρώσεων.

Παρόλο που η Ευρώπη έχει δεσμευτεί να διαφοροποιήσει τις αγορές ενέργειας της, η Ρωσία έχει φέτος, κατά μέσο όρο, σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια την ημέρα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αγρίεψε το ελληνικό υπουργείο Άμυνας στη διαρροή των Τούρκων περί «ευχαριστιών»: Δεν σας σεβαστήκαμε και ούτε θα σας σεβαστούμε

«Ουδείς «σεβασμός» επεδείχθη ή θα επιδειχθεί στο μέλλον από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Έρχεται Αρμαγεδδών-Ο Πούτιν θυμήθηκε το 1941 και έδωσε εντολή να μετακινηθούν κρατικές εταιρείες από τη Μόσχα στα “Ουράλια”

Εξόντωση δεκάδων μισθοφόρων του Κιέβου στην πόλη Νίζιν από τις ρωσικές δυνάμεις μαζί με ανατίναξη αποθήκης βαλλιστικών...