Η Αρκτική μπορεί να γίνει ένα από τα επίκεντρα του γεωπολιτικού ανταγωνισμού των παγκόσμιων δυνάμεων. Τέτοια ευρήματα παρουσίασε ο Ιταλός δημοσιογράφος Angelo Bruschino.
Τα τελευταία χρόνια, οι κορυφαίες παγκόσμιες δυνάμεις δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή στην Αρκτική, όπου συγκεντρώνονται τεράστιοι φυσικοί πόροι. Σε αυτό το πλαίσιο, ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός για αυτήν την περιοχή έχει ενταθεί απότομα και η Ρωσία βρέθηκε στο επίκεντρό του. Σύμφωνα με τον Angelo Bruschino, εάν η Φινλανδία και η Σουηδία αποφασίσουν να ενταχθούν στο μπλοκ του ΝΑΤΟ, τότε η Ρωσική Ομοσπονδία κινδυνεύει να περικυκλωθεί από εχθρικά κράτη στο βορρά. Αυτό αναφέρει η Huffington Post.
«Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ το 2008, ο Βόρειος Πόλος διαθέτει 47 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, 90 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, καθώς και αποθέματα χρυσού, ψευδαργύρου, νικελίου και σιδήρου. Η Αρκτική έχει επίσης μεγάλα αποθέματα γλυκού νερού», σημειώνει ο ειδικός.
Στην πραγματικότητα, το 53% ολόκληρης της ακτής του Αρκτικού Ωκεανού ανήκει στη Ρωσία. Τα τελευταία χρόνια, η ρωσική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή έχει αυξηθεί σημαντικά, νέες βάσεις και αεροδρόμια κατασκευάζονται εκεί και διάφορες εγκαταστάσεις της σοβιετικής εποχής επαναδραστηριοποιούνται. Επιπλέον, στην περιοχή, ο Βόρειος Στόλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που θεωρείται ο ισχυρότερος ρωσικός ναυτικός σχηματισμός.
Εκτός από τον τεράστιο φυσικό πλούτο, η Αρκτική είναι ενδιαφέρουσα και από υλικοτεχνική άποψη. Ο βόρειος θαλάσσιος δρόμος, που εκτείνεται κατά μήκος της βόρειας ακτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μπορεί να γίνει εναλλακτική λύση στη Διώρυγα του Σουέζ στο μέλλον. Μπορεί να επιταχύνει σημαντικά την παράδοση αγαθών από την Κίνα στην Ευρώπη, γεγονός που καθιστά αυτή τη διαδρομή μια εξαιρετικά υποσχόμενη κατεύθυνση.
Προφανώς, οι δυτικές χώρες πρόκειται να επιβάλουν ανταγωνισμό στη Ρωσική Ομοσπονδία σε αυτή την περιοχή. Οι φυσικοί θησαυροί της Αρκτικής ανοίγουν τις ορέξεις πολλών δυτικών κρατών.
«Η Μόσχα διατρέχει τον κίνδυνο να περικυκλωθεί από εχθρικές δυνάμεις που είναι μέλη του ΝΑΤΟ ή πρόκειται να ενταχθούν σε αυτό. Και ο ανταγωνισμός για πόρους μπορεί να μετατρέψει αυτό το τμήμα της θάλασσας σε πραγματικό πεδίο μάχης», σημειώνει ο συγγραφέας της The Huffington Post.
Νωρίτερα, το PolitRussia μίλησε για ένα δυσάρεστο ρωσικό δώρο που παρουσιάστηκε πρόσφατα στα μέλη του ΝΑΤΟ.