Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Θα αλλάξουν τα σύνορα του ΝΑΤΟ; Η ρωσική γειτνίαση και η....Μπάμπουσκα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτός των άλλων είχε ως αποτέλεσμα Φινλανδία και Σουηδία να επιζητούν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ γεγονός που ενόχλησε τους Ρώσους

Σε άρθρο του για το θέμα Ρωσικό ΜΜΕ αναφέρει τα εξής:

"Η Βαλτική Θάλασσα θα χάσει το καθεστώς της ως περιοχή  χωρίς πυρηνικά, αν οι Φινλανδοί και οι Σουηδοί αποφασίσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Αυτό δήλωσε το ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι  Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι οι χερσαίες δυνάμεις, η στρατιωτική αεροπορία και η αεράμυνα της χώρας τους θα πρέπει να ενισχύσουν τα σύνορα στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης και μέρος των πυρηνικών Ρωσικών πυραύλων θα προσανατολισθεί προς Ελσίνκι και Στοκχόλμη.

Θέλουν πραγματικά οι Φινλανδοί και οι Σουηδοί πολιτικοί να ζήσουν υπό το καθεστώς πιθανών στόχων;

Με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα έχει περισσότερους επίσημα εγγεγραμμένους αντιπάλους, δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Σε αυτή την περίπτωση, η Ρωσία θα ενισχύσει τα δυτικά της σύνορα και τότε «δεν θα γίνεται πλέον λόγος για μη πυρηνικό καθεστώς της Βαλτικής», τόνισε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας Άντι Καϊκόνεν δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πριν από το καλοκαίρι. «Μετά το Πάσχα η Βουλή θα ξεκινήσει συζητήσεις. Και η τελική απόφαση μπορεί να ληφθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου», είπε

Μια μέρα νωρίτερα, η φινλανδική κυβέρνηση υπέβαλε έκθεση στο Κοινοβούλιο, ένα από τα σημεία της οποίας είναι αφιερωμένο στον αντίκτυπο στην κατάσταση της πιθανής εισόδου του Suomi στο ΝΑΤΟ. Στο τέλος της έκθεσης, υπάρχει ένα παράρτημα με πιθανά βήματα προσχώρησης, εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση. Επίσης την Τετάρτη, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin είπε ότι το Ελσίνκι θα λάβει απόφαση για το αν θα υποβάλει αίτηση εντός των επόμενων εβδομάδων, όπως ανέφερε το Reuters.

Όσον αφορά τη Σουηδία, σύμφωνα με τη Svenska Dagbladet με έδρα τη Στοκχόλμη, η πρωθυπουργός Magdalena Andersson έχει ήδη αποφασίσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η σουηδική κυβέρνηση σχεδιάζει να υποβάλει το αίτημά της στην σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στα τέλη Ιουνίου στη Μαδρίτη.

Η Aftonbladet ανέφερε ότι το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχει ήδη συγκαλέσει μια έκτακτη συνεδρίαση της ηγεσίας του για τις 24 Μαΐου, στην οποία μπορεί να ληφθεί απόφαση σχετικά με την υποστήριξη της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Παρόμοια απόφαση έλαβαν και οι Σουηδοί Δημοκράτες της δεξιάς αντιπολίτευσης, που σημαίνει ότι η πλειοψηφία στο Riksdag (το κοινοβούλιο της χώρας) υποστηρίζει την ιδέα ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Επιβεβαίωση της ετοιμότητας της συμμαχίας για την επόμενη επέκταση προς τα ρωσικά σύνορα μπορεί να θεωρηθεί η δήλωση της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρους, που  έγινε την Πέμπτη.

«Οι ρωσικές απειλές κατά των Σκανδιναβικών και Βαλτικών χωρών δεν είναι νέες και απλώς ενισχύουν την ενότητά μας. Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι ελεύθερες να επιλέξουν το μέλλον τους χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστηρίξει όποια απόφαση πάρουν», δήλωσε η επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις, σύμφωνα με το TASS.

Την ίδια ώρα και  η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ δήλωσε:

«Εάν η Φινλανδία και η Σουηδία αποφασίσουν να το κάνουν αυτό, τότε καλοδεχούμενα»

Η συμμαχία είναι έτοιμη να δεχτεί τις δύο χώρες στο συντομότερο δυνατό χρόνο και με ελάχιστες γραφειοκρατικές διαδικασίες, δήλωσε ο Μεντβέντεφ. Υπενθύμισε ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς χαιρετίζουν αυτή την πρωτοβουλία και κάλεσε τη Ρωσία να απαντήσει σε αυτό που συμβαίνει «χωρίς συναίσθημα, με ψυχραιμία».

Θα αλλάξουν τα σύνορα του ΝΑΤΟ

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε  ότι η ενίσχυση του ΝΑΤΟ στη βόρεια Ευρώπη είναι μια νέα πρόκληση για τη Ρωσία. Το μήκος των χερσαίων συνόρων των χωρών της συμμαχίας θα υπερδιπλασιαστεί και τα σύνορα θα πρέπει να ενισχυθούν, είπε ο Μεντβέντεφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα χρειαστεί να ενισχυθεί σοβαρά η ομαδοποίηση των επίγειων δυνάμεων και η αεράμυνα, να αναπτυχθούν σημαντικές ναυτικές δυνάμεις στα ύδατα του Φινλανδικού Κόλπου. «Μέχρι τώρα, η Ρωσία δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα και δεν επρόκειτο να τα λάβει.

Αν είμαστε αναγκασμένοι «σημειώστε ότι δεν το προτείναμε εμείς, όπως είπε  ήρωας διάσημης παλιάς ταινίας», σημείωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Μόσχα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια και την άμυνά της εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο σε συνέντευξή του στο TASS.

«Είναι σαφές ότι έχουμε σύνορα με τη Φινλανδία 1300 χλμ.

Αυτό θα σημαίνει μια ριζική αλλαγή στη στρατιωτικοπολιτική κατάσταση και είναι σαφές ότι θα αναγκαστούμε να λάβουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την άμυνά μας που κρίνουμε απαραίτητα», είπε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο η Ρωσία να αναπτύξει πυρηνικά. όπλα στην περιοχή της Βαλτικής.

Ο διπλωμάτης υπενθύμισε ότι το ουδέτερο καθεστώς αυτών των κρατών για μεγάλο χρονικό διάστημα εξασφάλιζε ένα πολύ υψηλό επίπεδο ασφάλειάς τους και ο Γκρούσκο αποκάλεσε την ίδια την περιοχή "μια περιοχή ειρήνης, συνεργασίας και μια πολύ αξιόπιστη πλατφόρμα για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας με τη Ρωσία".

Υπενθυμίζουμε ότι στον Άπω Βορρά, η χώρα μας συνορεύει με τη Νορβηγία, η οποία είναι μέρος της συμμαχίας.

Στα νότια, από τον Κόλπο της Φινλανδίας έως τη Μαύρη Θάλασσα, εκτείνεται σε μια λωρίδα μια λωρίδα χωρών του ΝΑΤΟ από την Εσθονία έως τη Ρουμανία.

Ταυτόχρονα, η Βόρεια Βαλτική παραμένει πραγματικά μια ήρεμη περιοχή του κόσμου για την ώρα. Η γειτόνισσα «απέναντι της θάλασσας» η Σουηδία, που κάποτε ήταν μια από τις κορυφαίες στρατιωτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, μετά τους Ναπολεόντειους πολέμους, δηλαδή πάνω από 200 χρόνια,  δεν επεμβαίνει σε συγκρούσεις. Τα φινλανδικά νησιά Åland έχουν το καθεστώς αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης από τα μέσα του 19ου αιώνα.

Συνορεύοντας με τη Ρωσία στη στεριά, η Φινλανδία είναι εκτός μπλοκ από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (στον οποίο ήταν σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας μέχρι το 1944). Αλλά ακόμη και κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου και κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1939-1940, που ονομάζεται «χειμώνας» στη Φινλανδία, αυτή η πλέον ουδέτερη χώρα απείλησε άμεσα το Λένινγκραντ.

Οι μάχες έγιναν στον Ισθμό της Καρελίας και μάλιστα στην Καρελία. Τα στρατεύματα του Στρατάρχη Mannerheim, θυμόμαστε, ήταν υπεύθυνα για τον αποκλεισμό του Λένινγκραντ από τα βόρεια. Η είσοδος της Φινλανδίας σε μια άλλη αντιρωσική συμμαχία (ΝΑΤΟ) σημαίνει πραγματικά μια νέα απειλή από τα βορειοδυτικά.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασε τους Φινλανδούς

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας Μεντβέντεφ αρνήθηκε να συνδέσει την επέκταση της συμμαχίας με τη ρωσική στρατιωτική ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία, καθώς «έγιναν προσπάθειες να συρθούν στη συμμαχία η Σουηδία και η Φινλανδία».

«Τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία, παρά την έλλειψη επίσημης ένταξης στο ΝΑΤΟ, συμμετέχουν σε ασκήσεις μεγάλης κλίμακας της συμμαχίας τις τελευταίες δεκαετίες», σχολιάζει ο πρώην επικεφαλής των αντιαεροπορικών πυραυλικών δυνάμεων της Ειδικής Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας έφεδρος συνταγματάρχης Σεργκέι Χατίλεφ.

Επιπλέον, ολόκληρες μοίρες της σουηδικής πολεμικής αεροπορίας μετείχαν σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Έτσι, όσον αφορά τη στρατιωτική εκπαίδευση και την ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ, και οι δύο χώρες δεν διαφέρουν από τα μέλη της συμμαχίας».

Ταυτόχρονα, ο Μεντβέντεφ τόνισε ότι πλέον η κοινή γνώμη και στις δύο χώρες για το ζήτημα της ανάγκης ένταξης στο ΝΑΤΟ είναι διχασμένη περίπου στο μισό, παρά τις «μέγιστες προσπάθειες των εγχώριων προπαγανδιστών».

«Κανείς δεν θέλει να αυξήσει τις τιμές και τους φόρους, να αυξήσει τις εντάσεις κατά μήκος των συνόρων, και να έχει τους πυραύλους Ισκαντέρ και τα πυρηνικά πλοία κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι του. Ας ελπίσουμε ότι το μυαλό των βόρειων γειτόνων μας θα επικρατήσει .Αλλά αν όχι τότε, όπως λένε, "τα ήθελε ο ίδιος", συνόψισε ο Μεντβέντεφ.

Ταυτόχρονα, σημειώνουμε ότι  στη Φινλανδία  η κοινή γνώμη  έχει αλλάξει δραματικά την άποψη της σε σχέση με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ακριβώς με φόντο τα τρέχοντα γεγονότα στην Ουκρανία.

Η τελευταία δημοσκόπηση του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου MTV έδειξε ότι το 68% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της ένταξης, ενώ μόνο το 12% είναι κατά. Σε αυτές τις μετρήσεις της κοινής γνώμης κάνει έκκληση και ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας Kaikkonen.

«Για δεκαετίες, η υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν περίπου 20%. Τώρα η διάθεση έχει αλλάξει και μάλιστα έντονα», είπε ο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Όσον αφορά τις δηλώσεις Μεντβέντεφ και Καϊκόνεν για ένταξη στο ΝΑΤΟ, «και οι δύο έχουν δίκιο», παρατήρησε ο Αντρέι Κορτούνοφ, γενικός διευθυντής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας.

«Ο Μεντβέντεφ αναφέρεται σε όσα έχουν πει οι ηγέτες του ΝΑΤΟ σε πολλές περιπτώσεις. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ είπε ότι εάν η Σουηδία ή η Φινλανδία ήθελαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θα γίνονταν ομόφωνα δεκτοί σε μια μέρα. Μπορούμε να πούμε ότι τους προσκαλούσε επίμονα,  σημείωσε ο ειδικός.

«Αλλά ο Kaikkonen έχει επίσης δίκιο. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, η διάθεση των Φινλανδών άλλαξε δραματικά μετά τις 24 Φεβρουαρίου. Αν παλαιότερα μια μειοψηφία ψηφοφόρων ήταν υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, τώρα για πρώτη φορά αυτή η ιδέα υποστηρίζεται από την πλειοψηφία».

Για τους υποστηρικτές του ΝΑΤΟ, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας να λάβουν μια απόφαση, είπε ο Κορτούνοφ.

«Επειδή εάν η σύγκρουση τελειώσει και υπάρξει κάποιου είδους αποκλιμάκωση, τότε πιθανότατα η κοινή γνώμη θα επιστρέψει ξανά στην αρχική ισορροπία, όταν η πλειοψηφία θα υποστηρίξει την ιδέα του ουδέτερου καθεστώτος της χώρας», σημείωσε ο ειδικός.

Ποιος είναι πιο πολύτιμος για το ΝΑΤΟ

«Η Φινλανδία διατήρησε τις ένοπλες δυνάμεις της μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Υπό αυτή την έννοια, θα είναι πιο πολύτιμο μέλος του ΝΑΤΟ από τη Σουηδία. Επιπλέον, η Φινλανδία συνορεύει με τη Ρωσία και θα δημιουργήσει πρόσθετες δυσκολίες στα σύνορα, δηλαδή θα υπάρξουν πιο σημαντικές συνέπειες από πλευράς άμυνας. Το μέγιστο που μπορεί να κάνει η Σουηδία είναι να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στη Βαλτική Θάλασσα», τόνισε ο Kortunov.

Ωστόσο, από πολιτική άποψη, η Στοκχόλμη, λόγω της κριτικής της στάσης απέναντι στη Ρωσία, είναι αυτή που ταιριάζει καλύτερα στον ρόλο του νεοεισερχόμενου στη συμμαχία. «Η Φινλανδία λειτουργεί εδώ και καιρό ως γέφυρα μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Αν μιλάμε για γεωπολιτικές συνέπειες, τότε για τη ρωσική ηγεσία η είσοδος της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα εκληφθεί πιο οδυνηρή από την είσοδο της Σουηδίας», πρόσθεσε ο πολιτικός επιστήμονας.

Εάν η Σουηδία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της χώρας, το οποίο «είναι ήδη αρκετά δύσκολο να ανταγωνιστεί στην αεροναυπηγική», θα υποφέρει, χάνοντας τις θέσεις του από πολλές απόψεις. Η ένταξη στη συμμαχία θα επιταχύνει αυτές τις διαδικασίες, επειδή «η χώρα θα αρχίσει να μεταβαίνει σε μοντέλα για όλο το ΝΑΤΟ, ιδίως σε αμερικανικά οπλικά συστήματα». «Δεν είναι τυχαίο ότι η Φινλανδία δεν αγοράζει πλέον σουηδικά μαχητικά, αλλά αμερικανικά F-35», υπενθύμισε ο ειδικός.

Πώς μπορεί να απαντήσει η Ρωσία;

Ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Πεσκόφ συνέστησε να περιμένουμε το σχέδιο του υπουργείου Άμυνας για την ενίσχυση των δυτικών συνόρων της χώρας. Έτσι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε στην ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα ανάπτυξης ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Βαλτική.

Σε περίπτωση εισδοχής στη συμμαχία, το θεμελιώδες ερώτημα θα είναι το εξής: τι ακριβώς θα αναπτύξει το ΝΑΤΟ στο έδαφος αυτών των χωρών, σημείωσε ο Khatylev. «Πιθανώς, μεταξύ άλλων, αυτά θα είναι πυραυλικά συστήματα », είπε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας. 

Θα πω αμέσως: δεν χρειάζεται να φέρουμε γρήγορα και να συγκεντρώσουμε πυρηνικά όπλα στα σύνορα ,θα παραμείνουν στις κανονικές τους θέσεις, αλλά θα ανακατευθυνθούν. Η στρατιωτική αεροπορία στο βορρά θα προσθέσει διαδρομές και θα εισαγάγει πρόσθετα σημεία προσδιορισμού στόχων. Επίσης, στην περιοχή θα έρθουν σίγουρα επιπλέον Iskander. Όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα σε πλοία στον Κόλπο της Φινλανδίας, μου φαίνεται ότι δεν θα χρειαστεί να τοποθετηθούν, αλλά το Γενικό Επιτελείο μπορεί να αποφασίσει με βάση την κατάσταση

Εάν το Ελσίνκι ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η μεγαλύτερη ενίσχυση θα πραγματοποιηθεί στο νότιο τμήμα των φινλανδικών συνόρων,  για την προστασία της βιομηχανικής και οικονομικής περιοχής της Αγίας Πετρούπολης, προβλέπει ο ειδικός.

«Ο χρόνος πτήσης των εχθρικών πυραύλων θα αλλάξει σημαντικά, άλλωστε η απόσταση από την πόλη μέχρι τα σύνορα είναι περίπου 200 χιλιόμετρα. Ως εκ τούτου, τα στρατεύματα που βρίσκονται κοντά στην Αγία Πετρούπολη θα πρέπει να τελούν σε κατάσταση συνεχούς ετοιμότητας.

Επιπλέον, πρόσθετα συστήματα αεράμυνας των τελευταίων μοντέλων πιθανότατα θα αναπτυχθούν εκεί για να αντιμετωπίσουν στόχους χαμηλού και μεγάλου υψόμετρου.

Η αεροπορία θα πρέπει να εκτελεί καθήκοντα μάχης όχι σε ετοιμότητας "δύο" στο αεροδρόμιο, αλλά σε ετοιμότητα "ένα" δηλαδή στον αέρα », εξήγησε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Σοβαρά θα ενισχυθούν και οι ναυτικές μονάδες των συνοριακών στρατευμάτων και οι μονάδες του υπουργείου Άμυνας κατά μήκος των χερσαίων συνόρων, είναι βέβαιος ο αναλυτής. «Αν μιλάμε για ποσότητα, τότε για αποτροπή αρκεί να δημιουργηθεί ένας σχηματισμός συνδυασμένων όπλων ενός πλήρους επιτελείου  έως δέκα χιλιάδων ανδρών», πρότεινε ο Khatylev.

Ο εμπειρογνώμονας υπενθύμισε επίσης ότι το Γενικό Επιτελείο προβλέπει τη δημιουργία, εάν χρειαστεί, αεροναυτικών μονάδων εξοπλισμένων με αερόπλοια ή αερόστατα. «Φτιάχνουμε στρατιωτικά μπαλόνια στο Dolgoprudny. Μπορούν να βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας, ως φυσική άμυνα έναντι στόχων χαμηλού υψομέτρου όπως τα drones, καθώς και για συνεχή εναέρια αναγνώριση», κατέληξε η πηγή."

Επίλογος

Η κατά πάσα πιθανότητα ένταξη Φινλανδίας  και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, θα αυξήσει τα σύνορα ΝΑΤΟ-Ρωσίας σημαντικά, γεγονός που θα απαιτήσει την διατήρηση σε σταθερή βάση  ρωσικών δυνάμεων προσανατολισμένων στη Βαλτική, πράγμα που σημαίνει σημαντικό οικονομικό κοστος για τη Ρωσία

Ωστόσο εξάγεται  και ένα άλλο πολύ σημαντικό συμπέρασμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, που είναι ότι, τελικά αντί ο Πούτιν να αποτρέψει την περαιτέρω απευθείας γειτνίαση  της Ρωσίας με μια ακόμη χώρα όπως η Ουκρανία, θα πετύχει να συνορεύει με δύο άλλες, την Φινλανδία και τη Σουηδία

Σαν Λερναία Ύδρά ή σαν....Μπάμπουσκα; 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...