Ρωσία

Πώς θα τελειώσει ο Πούτιν; Σενάρια από ασθένεια μέχρι... πραξικόπημα & δολοφονία για την ανατροπή του

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είναι επί χρόνια στην εξουσία, έφερε τον κόσμο στο χείλος μιας μη αναστρέψιμης αβύσσου με την πολεμική του απόφαση. Ενώ η καταστροφική πραγματικότητα του πολέμου ενώνει ολόκληρο τον κόσμο ενάντια στη Ρωσία, στόχος όλων είναι ένα κοινό όνομα… Ο Ρώσος ηγέτης, που φέρεται ότι είναι η προσωπική του Σταυροφορία, για την επιχείρηση εισβολής που ξεκίνησε στην Ουκρανία, προκαλεί τις αντιδράσεις όχι μόνο στον κόσμο αλλά και στους ανθρώπους που έχει παρασύρει σε ένα άγνωστο τέλος.

Τι θα συμβεί μετά τον Πούτιν, ο οποίος έχει προκαλέσει πολλές μεταμορφώσεις στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της 22χρονης διακυβέρνησής του, και αυτό που περιμένει τη χώρα είναι πλέον το νούμερο ένα θέμα της ημερήσιας διάταξης στη Ρωσία. Η Ρωσία, η οποία ήταν τόσο ενσωματωμένη στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, ξαφνικά ξέφυγε από αυτό το σύστημα. Σκέφτεται πώς να προσαρμόσει τις τιμές των ζωτικών προϊόντων του, όπως βασικά τρόφιμα και παιδικές τροφές. Το σύστημα στρατιωτικών μηχανών για το οποίο ο Πούτιν εργάστηκε τόσο σκληρά για να γυρίσει είναι τώρα σχεδόν αναποτελεσματικό.

Τη 17η ημέρα του πολέμου, ο Πούτιν απομακρύνθηκε από τη θέση του στις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η εισβολή. Ο Ρώσος ηγέτης, που ήθελε όλη την Ουκρανία τις πρώτες μέρες και ισχυριζόταν ότι ήθελε να καθαρίσει αυτή τη χώρα από τον ναζισμό, είναι πλέον πεπεισμένος ότι η περιοχή της Κριμαίας και του Ντονμπάς πρέπει να αναγνωριστεί από την Ουκρανία και ότι το θέμα πρέπει να κλείσει εδώ. Ωστόσο, ενώ το κάνει αυτό, η βία των επιθέσεων σταδιακά αυξάνεται και θέλει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το χέρι του ενισχυμένο και να κατακτήσει περισσότερες πόλεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φήμες για ασθένειες

Σε συστήματα όπως του Πούτιν, η εξουσία δεν αλλάζει εύκολα χέρια. Ως εκ τούτου, όσοι θέλουν να απαλλαγούν από τον Πούτιν εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον νόμο της «θνητότητας». Οι φήμες γίνονται όλο και πιο διαφορετικές, υποδηλώνουν ότι ο Ρώσος ηγέτης μπορεί να έχει μια ασθένεια που μειώνει το ανοσοποιητικό του και τον θέτει σε κίνδυνο.

Η πρησμένη εικόνα του προσώπου του, σύμφωνα με διεθνείς θέσεις, θεωρείται ως απόδειξη ότι κάνει χρήση κορτιζονούχων, οι ξαφνικέςαλλαγές στη συμπεριφορά του εγείρουν τις υποψίες ότι έχει μια σοβαρή ασθένεια που τον κάνει να φοβάται τον θάνατο. Ένας ηγέτης που πάντα συγκλόνιζε τον κόσμο με τη σκληρή του συμπεριφορά στο παρελθόν είναι τώρα «γέρος και γκρινιάρης».

Μπορεί να καθαιρεθεί ο Πούτιν;

Κανείς δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν θα εγκαταλείψει οικειοθελώς τη θέση και την εξουσία του. Έχοντας μια παιχνιδιάρικη στάση σχετικά με την επιλογή της Προεδρίας και του διαδόχου του για να παραδώσει τον ρόλο του «Πατέρα του Έθνους», ο Πούτιν συνειδητοποιεί ότι αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο στο σύστημα που έχει δημιουργήσει.

Είναι προφανές ότι ο Πούτιν προσπαθεί να δώσει στον εαυτό του τον τίτλο του «ανθρώπου που άλλαξε την ιστορία», και σε αυτήν την περίπτωση, δεν μπορεί παρά να αφήσει τη θέση σε πολύ ψηλά σημεία.

Σύμφωνα με το άρθρο 93 του Συντάγματος, ο Πούτιν μπορεί να απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του. Θεωρητικά, αυτή η ρήτρα είναι ένας νόμος που θα μπορούσε να εκδιώξει αρχηγούς κρατών για σοβαρά εγκλήματα. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, πρέπει να ληφθεί απόφαση κατά πλειοψηφία από τη βουλή. Επιπλέον, το Συνταγματικό Δικαστήριο και το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να επικυρώσουν αυτή την απόφαση.

Ωστόσο, όλοι αυτοί οι θεσμοί ελέγχονται από τον Πούτιν και ακόμη κι αν η απόλυση του Πούτιν είναι ιδέα του, αυτό δεν μπορεί να διαφύγει της προσοχής του Κρεμλίνου. Υπάρχουν δύο ιδρύματα στη χώρα που παρακολουθούν όλες τις ελίτ και τους πολιτικούς: η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) και η πιο μυστική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας (FSO).

Κάθε πρωί, οι αξιωματούχοι αυτών των ιδρυμάτων παρέχουν στον Πούτιν αναφορές ασφαλείας και πληροφορίες που λαμβάνονται μέσω κατασκόπων για το τι συμβαίνει στη χώρα.

Κίνδυνος δολοφονίας

Ο κίνδυνος της δολοφονίας έρχεται μπροστά μας ως μια πιθανότητα που μιλιέται ευρέως στη Δύση. Αλλά για τον Πούτιν, ο οποίος προστατεύεται από πολύ περίπλοκα πρωτόκολλα ασφαλείας, αυτή η πιθανότητα είναι πολύ μικρή.

Κάθε οικισμός που μένει παρακολουθείται από ξηρά και αέρος, αν πάει κάπου με όχημα, ταξιδεύουν μαζί του ειδικές ομάδες εξουδετέρωσης βομβών, ενώ υπάρχουν ακόμη και άνθρωποι που δοκιμάζουν το φαγητό του μπροστά του, όπως ακριβώς ένας αυτοκράτορας. Οι δυνάμεις ασφαλείας γύρω από τον Πούτιν είναι εκεί, ώστε αυτό που συνέβη πριν από 140 χρόνια να μην μπορεί να επαναληφθεί. Όταν αυτή η πιθανότητα τεθεί στο ράφι, η άλλη επιλογή που έρχεται στο μυαλό είναι το πραξικόπημα.

Οι φήμες ότι ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου μπορεί να σχεδιάζει πραξικόπημα έχουν ήδη αρχίσει να ακούγονται στα παρασκήνια.

Πραξικόπημα

Από την άλλη πλευρά, ακόμη και τα κορυφαία στρατιωτικά στοιχεία παρακολουθούνται από την FSB. Επιπλέον, ο Πούτιν έχει μια ειδική μονάδα φρουράς, η οποία μπορεί να περιγραφεί ως «στρατός μέσα σε στρατό», με δικά της πυρομαχικά και εξοπλισμό.

Ο επικεφαλής αυτής της ένωσης, Βίκτορ Ζολότοφ, περιγράφεται ως ένας από τους πιο πιστούς στον Πούτιν. Οι 5.500 αξιωματικοί του FSO επιλέχθηκαν με βάση την αφοσίωση και τις ειδικές τους ικανότητες.

Αν και νιώθει ασφαλής κάτω από όλη αυτή την προστασία, αυτή ακριβώς η ευαισθησία θα μπορούσε να τελειώσει τα πάντα: οι προσεκτικές επιλογές του Πούτιν και οι ικανότητες αυτού του στρατού προστασίας μπορούν να λειτουργήσουν εναντίον του όταν γυρίζει ο άνεμος και να δημιουργήσουν μια επικίνδυνη κατάσταση.

Μιχαήλ Μισούστιν

Εάν ο Πούτιν δεν χάσει τη ζωή του ή δεν ανατραπεί από πραξικόπημα, οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας είναι πιθανό να περάσουν σε άλλο ισχυρό επίκεντρο ή σε κάποιον που θα ενεργεί ως αναπληρωτής του.

Το ρωσικό σύνταγμα προβλέπει ότι ο νυν πρωθυπουργός θα αναλάβει τις εξουσίες πριν από τις εκλογές. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν είναι ένα πρόσωπο που έγινε πρωθυπουργός όταν ήταν επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας.

Ο Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από τον Ιανουάριο του 2020, έχει γίνει ένας ηγέτης που δεν έχει έρθει στο προσκήνιο στη σκιά της επιδημίας του κορονοϊού. Από την άλλη πλευρά, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο Μιχαήλ Μισούστιν είχε μια αποφασιστική και αυστηρή εμφάνιση.

Ο Μισούστιν, ο οποίος ενδιαφέρεται επίσης για την ιδιωτική του ζωή, παίζει χόκεϊ επί πάγου, παίζει πιάνο και μάλιστα συνθέτει. Ως τεχνοκράτης, ο 56χρονος πρωθυπουργός μπορεί να είναι η κατάλληλη επιλογή για έναν μετα-Πούτιν.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι δεν έκανε φίλους που θα του έφερναν δύναμη και φήμη κατά τη διάρκεια της θητείας του. Μια άλλη εξέχουσα προσωπικότητα όπως ο Μισούστιν είναι ο αγαπημένος και σεβαστός δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν. Από την άλλη, αυτοί οι δύο υποψήφιοι με ισχυρή διοικητική δύναμη μπορούν να κάνουν τη διαφορά μόνο αν κάποιος τους «ανοίξει την πόρτα».

Σεργκέι Σόιγκου

Ο Σόιγκου, από την άλλη, φαίνεται να μπορεί να κλωτσήσει την πόρτα. Ο Υπουργός Άμυνας δεν έχει στρατιωτικό υπόβαθρο. Ο Σόιγκου, ο οποίος έγινε υπουργός Έκτακτης Ανάγκης στα τέλη της δεκαετίας του '90, χειρίστηκε με επιτυχία αυτό που θα μπορούσε να ήταν ένας θάνατος καριέρας για πολλούς.

Σηκώνει τα μανίκια του και τρέχει παντού κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής. Οι προσπάθειές του, από την παρηγοριά των οικογενειών των θυμάτων μέχρι το μάζεμα των ερειπίων με τα χέρια του και το τράβηγμα των τραυματιών, τον έχουν κάνει λαϊκό ήρωα.

Μετέτρεψε το αρχικά δυσλειτουργικό Υπουργείο Έκτακτης Ανάγκης σε ένα από τα πιο αποτελεσματικά, αξιόπιστα, ακόμη και τίμια κυβερνητικά γραφεία στη Ρωσία. Μετά από αυτή την επιτυχία, ο Σόιγκου διορίστηκε το 2012 στον πιο ταραγμένο, διχασμένο ρόλο του υπουργού Άμυνας. Και εδώ, ο Σόιγκου πέτυχε να προωθήσει τη μεταρρύθμιση και να κερδίσει την πίστη τόσο των στρατιωτών όσο και των στρατηγών.

Όχι μόνο ήταν ο Σόιγκου το μόνο άτομο που κατάφερε να μπει στον στενό κύκλο του Πούτιν χωρίς μακρά διαδικασία φιλίας, αλλά κατάφερε επίσης να ανέβει στην κορυφή του σαρκοφάγου κόσμου της ρωσικής πολιτικής χωρίς αιματοχυσία.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο, ο Σόιγκου στέκεται μπροστά μας ως υποψήφιος που μπορεί ταυτόχρονα να χρησιμοποιήσει την εξουσία για να ανατρέψει τον Πούτιν και τις πολιτικές δεξιότητες για να καθησυχάσει την υπόλοιπη ελίτ.

Συζητείται εδώ και πολύ καιρό ότι ο Σόιγκου, ο οποίος φαίνεται να είναι πραγματιστής παρά τον σημερινό του ρόλο στον πόλεμο της Ουκρανίας, είναι το μόνο άτομο από το στενό περιβάλλον του Πούτιν που δεν υποστήριξε την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Έτσι, ο 66χρονος Σόιγκου θα μπορούσε να είναι μια μεταβατική φιγούρα που θα σαρώσει τα χειρότερα του Πουτινισμού και θα δημιουργήσει τις βάσεις για την επόμενη γενιά ηγετών.

Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Αυτή η επιλογή θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει τον Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι θεωρητικά ο μόνος σύγχρονος Ρώσος πολιτικός που είναι και πρωθυπουργός και πρόεδρος. Γνωστός ως ηγετικό άτομο του Πούτιν από το 2008-2012, ο Μεντβέντεφ ήταν ο μόνος πρόεδρος, ενώ ο Πούτιν διοικούσε τη χώρα ως πρωθυπουργός.

Πρόσφατα, ο 56χρονος Μεντβέντεφ, ο οποίος κατείχε μια έντιμη αλλά ουσιαστικά ανούσια θέση ως αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, επανήλθε ως γεράκι, παίρνοντας μια ακραία θέση για τα πάντα, από τη θανατική ποινή μέχρι τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών που εγκαταλείπουν τη Ρωσία.

Το 2016, ο Μεντβέντεφ έγινε αντικείμενο γελοιοποίησης στη χώρα από τότε που οι οπαδοί του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι αποκάλυψαν ότι το «θερινό σπίτι» του Μεντβέντεφ ήταν στην πραγματικότητα ένα υπέροχο παλάτι του 18ου αιώνα.

Έτσι, ο Μεντβέντεφ θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ξανά πρόεδρος, αλλά μόνο ως πληρεξούσιος. Εάν μια ομάδα ισχυρών ανθρώπων θέλει έναν front man που δεν χρειάζεται να φοβάται, θα ήταν η σωστή διεύθυνση για αυτό το άτομο.

Μεταβατική φιγούρα

Όποιος και αν είναι ο διάδοχος του Πούτιν, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι μια μεταβατική φιγούρα που θα διαμορφωθεί από την ανερχόμενη πολιτική γενιά, όχι μόνο αυτός που έσωσε τη Ρωσία από τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει.

Ο Πούτιν είναι τώρα 69 ετών και πολλοί από τους στενότερους συμμάχους του είναι της ίδιας ηλικίας και άνω. Από κάτω τους βρίσκεται μια κοινότητα που φαίνεται αποφασισμένη να αναζωπυρώσει τον Ψυχρό Πόλεμο και να κατασπαταλήσει το μέλλον της στη διαδικασία.

Δεν είναι δημοκράτες με κανένα τρόπο και μπορούν να είναι εξίσου αυστηροί με τους προκατόχους τους.

Επικίνδυνη η στοχοποίηση του Πούτιν

Η Δύση πρέπει να είναι προσεκτική και έξυπνη σε αυτή τη διαδικασία. Η πρόσκληση ανθρώπων για ανατροπή του καθεστώτος Πούτιν δεν πρέπει καν να συνιστάται. Η αλλαγή καθεστώτος μέσω δολοφονίας ή κρυφής δράσης έχει μια πολύ κακή ιστορία.

Η CIA έκανε 638 ξεχωριστές απόπειρες να σκοτώσει τον Φιντέλ Κάστρο της Κούβας, αλλά πέθανε από φυσικά αίτια σε ηλικία 90 ετών μετά από 52 χρόνια στην εξουσία.

Η άμεση στόχευση του Πούτιν και η αποτυχία θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο και θα πυροδοτήσει αντίποινα. Μια πιθανή δολοφονία πιθανότατα θα εξόργιζε τους Ρώσους σε όλο το πολιτικό φάσμα και θα καθιστούσε δύσκολη τη βελτίωση των σχέσεων με τη Δύση.

Στη συνοπτική εικόνα, τόσο ο κόσμος όσο και οι Ρώσοι φαίνεται να έχουν κολλήσει με τον Πούτιν. Αλλά στον πόλεμο, τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν γρήγορα.

Η ιστορία δεν είναι ένας χάρτης του μέλλοντος, αλλά μας υπενθυμίζει πώς ο πόλεμος μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Ο Πούτιν έπαιξε τα πάντα στην Ουκρανία, όλα τα στοιχήματα προς το παρόν είναι ανοικτά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ